0Kurv

Pinot Noir vine

VALGTE FILTRE: Type: Rødvin Drue: Pinot Noir
463 produkter fundet - Bedste pris vises altid først
PRISEN UDLØBER OM: 3 dage 16 timer 21 min 52 sek
1 fl. pr. stk.
199,95 DKK
BEDSTE PRIS 6 fl. pr. stk.
99,95 DKK
Indhent tilbud på storkøb
1 fl. pr. stk.
179,95 DKK
BEDSTE PRIS 6 fl. pr. stk.
99,95 DKK
Indhent tilbud på storkøb
PRISEN UDLØBER OM: 3 dage 16 timer 21 min 52 sek
1 fl. pr. stk.
299,95 DKK
BEDSTE PRIS 6 fl. pr. stk.
199,95 DKK
Indhent tilbud på storkøb

Hvilken type drue er Pinot Noir?

Pinot Noir er verdens ældste og vigtigste Pinot-druesort. Den har været dyrket i mindst 2000 år, og ifølge Jancis Robinson eksisterer der over 1000 Pinot-sorter. Selve navnet Pinot Noir kan oversættes til ”sort kogle” – en reference til drueklasernes kogleagtige struktur. Den tynde og fine drueskal giver vinene et meget lyst udseende. Den er også medvirkende til, at vinene ikke indeholder særlig meget garvesyre (tanniner). Der er dog mange producenter, der forsøger sig med at gære hele drueklaser for at udtrække mere tannin fra stilkene og derved give vinene mere krop og struktur.

Hvordan smager Pinot Noir?

Når vi taler om Pinot Noir, er nøgleordene elegance og finesse. ”It dances on the palate rather than overpowering it”, som vinforfatteren Jancis Robinson beskriver det. Ung og frisk Pinot Noir har tydelige noter af hindbær, jordbær, kirsebær og violer. Med tiden udvikler de gode udgaver hyper-komplekse nuancer af skovbund, tørret frugt og floralitet. Mange producenter fadlagrer deres vine, dog sjældent mere end 14 måneder, og vinene vil derfor ofte have noter af vanilje, røg, toast, lakrids, anis, kaffebønner mm.

Pinot Noir-vine er ofte lette i stilen uden mange tanniner og med en frisk madvenlig syre.

Hvor dyrkes Pinot Noir?

Pinot Noir er i stand til at frembringe nogle af vinverdenens mest guddommelige, elegante og komplekse vine – det er dog lettere sagt end gjort. Vinproducenter ynder at kalde Pinot Noir for en rigtig diva-drue. Den er særdeles besværlig at dyrke, da dens meget tynde drueskind gør den sårbar overfor råd. Druen modner tidligt, hvilket stiller krav til klimaet - hvis temperaturen bliver for høj, får man unuancerede og marmeladeagtige vine. I de køligere områder, hvor den umiddelbart trives bedst, er den sårbar overfor efterårsregn og råd på druerne omkring høsten.

Da Pinot Noir kan være nøglen til et sanseligt himmerige, forsøger mange lande at give sig i kast med at dyrke druen. Vi ser her nærmere på nogle af de mest succesfulde områder.

  • Loire og AlsaceI Frankrig løber Bourgogne med al Pinot Noir-opmærksomheden, så de færreste er klar over, at Alsace og Loire faktisk producerer fremragende udgaver.
    I Alsace er det den eneste tilladte røde drue og den udgør kun 10 % af beplantningerne i den hvidvinsdominerede region. Dog begynder Grand Cru-producenter så småt at give Pinot Noir større opmærksomhed, og du kan finde mange frugtige og drikkevenlige udgaver uden for meget alkohol og egetræslagring.
    I Loire har druen spillet en hovedrolle i rosé-produktionen og har derfor ikke har fået lov til at føre sig frem som rødvin. Det skyldes også, at klimaet i Loire traditionelt set været køligere end i Bourgogne, men i takt med klimaforandringernes påvirkning får de lettere ved skabe elegante og flotte Pinot Noir-vine.

  • New Zealand - Et af de lande, der i dén grad har satset på den burgundiske drue. Halvdelen af landets beplantninger er Pinot Noir. De bedste udgaver kommer fra det sydlige Central Otago og Marlborough, hvor klimaet ligner Bourgogne.
  • USA - Man kan ikke sige Pinot Noir i USA uden af nævne filmen Sideways (2004). Her taler hovedpersonen Miles længselsfuldt om Pinot i det Merlot-dominerede Californien. Han er kendt for citatet: i’m not drinking any fucking Merlot”, der fik stor betydning for både Merlot-salget, men i særdeleshed også Pinot Noir. Man anslår, at salget i USA er steget med 170 % siden filmen kom ud i 2004. Amerikanerne er blevet så vilde med vinene, at mange producenter let kan sælge deres vine til hjemmemarkedet i USA og dermed kun eksporterer til Europa for prestigens skyld.
    Oregon og Californien står for de flotteste amerikanske udgaver. I Californien nyder markerne ved Sonoma Coast og Carneros godt af kølige havvinde, så friskheden beholdes i vinene. Pinot Noir fra USA har dog næsten altid et lille touch af ekstra sødme ift. de europæiske udgaver pga. varmen og de ekstra solskinstimer. Læg også mærke til, at farven er markant mere koncentreret og dyb end mange Pinot Noir-vine fra eksempelvis Bourgogne.

  • Tyskland og Østrig - her går druen under navnet Spätburgunder og der findes næppe mere hypede Pinot-lande i øjeblikket end Tyskland og Østrig. Man støder ofte på udsagn, hvor tysk og østrigsk Spätburgunder bliver sammenlignet med de store Grand Cru’er fra Bourgogne. Også her har klimaforandringere – sammen med større ildhu og know how fra producenterne – være med til bringe de tyske og østrigske Pinot Noir vine op i Grand Cru-ligaen. En af Supervins egne østrigske producenter, Markowitsch, er et tydeligt bevis på, at de mange rosende ord har hold i virkeligheden. De blev verdenskendt, da deres Pinot Noir reserve til ca. 350 kr. vine slog La Tâche fra Romanée Conti, der i nogle gange koster op til 45.000 kr.

Pinot Noir fra Bourgogne 

Verdens mest komplekse og finesserige Pinot Noir-vine kommer fra Bourgogne. De bedste finder vi på den berømte gyldne skråning Côte d’Or, nærmere bestemt Côte de Nuits, hvor alle Grand Cruer er placeret bortset fra en enkelt i Côte de Beaune (Corton). Du kan imidlertid sagtens finde gode Bourgogne-vine til kundevenlige priser – kig efter 1.er Cru eller Villages.

Som du måske har bemærket, er priserne på Bourgogne gået voldsomt i vejret i løbet af de seneste år, hvor efterspørgslen er på rekordfart. Derfor gør vi hos Supervin en dyd ud af at indkøbe stort hos Bourgogne-producenterne, så vi kan tilbyde vores kunder markedets bedste priser på de eftertragtede vine.

Pinot Noir og mad - hvad passer godt sammen?

Pinot Noir er en fremragende madvin og passer til mange typer mad. De klassiske – ikke alt for krydrede - gryderetter som Coq au vin og Boeuf Bourguignon er som skabt til disse vine. Generelt er Pinot Noir måske den bedst egnede rødvin at sætte sammen med kylling, fjerkræ og vildtkød. Har man den store hvide kokkehue på, så er foie gras og andre indmadsretter særdeles gode at sætte til vinene. Har du besluttet dig for at hive proppen af en Grand Cru, hvor indholdet er som flydende silke, så er svamperetter et match made in heaven. De ultra-fine skovbundsnoter i disse vine vil stå endnu skarpere takket være svampene.

Har du en Pinot Noir fra Californien, Chile, New Zealand eller bare fra en varm årgang, så kan du med fordel tænke i mad fra grillen, pulled pork eller retter, hvor der indgår lidt sødmefuld marinade eller sovse.  

Hvor finder jeg god og billig Pinot Noir?

Pinot Noir – og særligt udgaverne fra Bourgogne – kan nemt blive en dyr fornøjelse, men ikke hos Supervin. Vi er Jyllands største vinbutik og derfor køber vi stort ind hos producenterne – særligt af restpartier – så vi kan tilbyde dig lækker Pinot Noir fra Bourgogne og resten af verden til markedets bedste priser. 

Hvorfor er Pinot Noir så populært?

Efterspørgslen på Pinot Noir er i disse år helt ekstrem, og det oplagte spørgsmål er selvfølgelig hvorfor?
En af forklaringerne kunne være, at vinene har en smagsprofil, der tiltaler et bredt publikum. Vinene er lette at gå til og har en dejlig frisk frugtsmag, der suppleres af en diskret sødme. Vinene er også typisk lave i alkohol og garvesyre, hvilket gør Pinot Noir perfekt til de lidt varmere dage på året.

Derudover kan noget af årsagen også tilskrives kulturelle faktorerer som eksempelvis filmen Sideways (2004). Her erklærede hovedpersonen Miles sin kærlighed til Pinot Noir og sendte i samme ombæring sendte Merlot i skammekrogen med bemærkningen ”im not drinking any fucking merlot”. Siden da har salget af Pinot Noir udviklet sig eksplosivt og man anslår at salget er steget med 170 % i USA siden filmen kom ud i 2004.