Pinot Noir er verdens ældste og vigtigste Pinot-druesort. Den har været dyrket i mindst 2000 år, og ifølge Jancis Robinson eksisterer der over 1000 Pinot-sorter. Selve navnet Pinot Noir kan oversættes til ”sort kogle” – en reference til drueklasernes kogleagtige struktur. Den tynde og fine drueskal giver vinene et meget lyst udseende. Den er også medvirkende til, at vinene ikke indeholder særlig meget garvesyre (tanniner). Der er dog mange producenter, der forsøger sig med at gære hele drueklaser for at udtrække mere tannin fra stilkene og derved give vinene mere krop og struktur.
Når vi taler om Pinot Noir, er nøgleordene elegance og finesse. ”It dances on the palate rather than overpowering it”, som vinforfatteren Jancis Robinson beskriver det. Ung og frisk Pinot Noir har tydelige noter af hindbær, jordbær, kirsebær og violer. Med tiden udvikler de gode udgaver hyper-komplekse nuancer af skovbund, tørret frugt og floralitet. Mange producenter fadlagrer deres vine, dog sjældent mere end 14 måneder, og vinene vil derfor ofte have noter af vanilje, røg, toast, lakrids, anis, kaffebønner mm.
Pinot Noir-vine er ofte lette i stilen uden mange tanniner og med en frisk madvenlig syre.
Pinot Noir er i stand til at frembringe nogle af vinverdenens mest guddommelige, elegante og komplekse vine – det er dog lettere sagt end gjort. Vinproducenter ynder at kalde Pinot Noir for en rigtig diva-drue. Den er særdeles besværlig at dyrke, da dens meget tynde drueskind gør den sårbar overfor råd. Druen modner tidligt, hvilket stiller krav til klimaet - hvis temperaturen bliver for høj, får man unuancerede og marmeladeagtige vine. I de køligere områder, hvor den umiddelbart trives bedst, er den sårbar overfor efterårsregn og råd på druerne omkring høsten.
Da Pinot Noir kan være nøglen til et sanseligt himmerige, forsøger mange lande at give sig i kast med at dyrke druen. Vi ser her nærmere på nogle af de mest succesfulde områder.
Verdens mest komplekse og finesserige Pinot Noir-vine kommer fra Bourgogne. De bedste finder vi på den berømte gyldne skråning Côte d’Or, nærmere bestemt Côte de Nuits, hvor alle Grand Cruer er placeret bortset fra en enkelt i Côte de Beaune (Corton). Du kan imidlertid sagtens finde gode Bourgogne-vine til kundevenlige priser – kig efter 1.er Cru eller Villages.
Som du måske har bemærket, er priserne på Bourgogne gået voldsomt i vejret i løbet af de seneste år, hvor efterspørgslen er på rekordfart. Derfor gør vi hos Supervin en dyd ud af at indkøbe stort hos Bourgogne-producenterne, så vi kan tilbyde vores kunder markedets bedste priser på de eftertragtede vine.
Pinot Noir er en fremragende madvin og passer til mange typer mad. De klassiske – ikke alt for krydrede - gryderetter som Coq au vin og Boeuf Bourguignon er som skabt til disse vine. Generelt er Pinot Noir måske den bedst egnede rødvin at sætte sammen med kylling, fjerkræ og vildtkød. Har man den store hvide kokkehue på, så er foie gras og andre indmadsretter særdeles gode at sætte til vinene. Har du besluttet dig for at hive proppen af en Grand Cru, hvor indholdet er som flydende silke, så er svamperetter et match made in heaven. De ultra-fine skovbundsnoter i disse vine vil stå endnu skarpere takket være svampene.
Har du en Pinot Noir fra Californien, Chile, New Zealand eller bare fra en varm årgang, så kan du med fordel tænke i mad fra grillen, pulled pork eller retter, hvor der indgår lidt sødmefuld marinade eller sovse.
Pinot Noir – og særligt udgaverne fra Bourgogne – kan nemt blive en dyr fornøjelse, men ikke hos Supervin. Vi er Jyllands største vinbutik og derfor køber vi stort ind hos producenterne – særligt af restpartier – så vi kan tilbyde dig lækker Pinot Noir fra Bourgogne og resten af verden til markedets bedste priser.
Efterspørgslen på Pinot Noir er i disse år helt ekstrem, og det oplagte spørgsmål er selvfølgelig hvorfor?
En af forklaringerne kunne være, at vinene har en smagsprofil, der tiltaler et bredt publikum. Vinene er lette at gå til og har en dejlig frisk frugtsmag, der suppleres af en diskret sødme. Vinene er også typisk lave i alkohol og garvesyre, hvilket gør Pinot Noir perfekt til de lidt varmere dage på året.
Derudover kan noget af årsagen også tilskrives kulturelle faktorerer som eksempelvis filmen Sideways (2004). Her erklærede hovedpersonen Miles sin kærlighed til Pinot Noir og sendte i samme ombæring sendte Merlot i skammekrogen med bemærkningen ”im not drinking any fucking merlot”. Siden da har salget af Pinot Noir udviklet sig eksplosivt og man anslår at salget er steget med 170 % i USA siden filmen kom ud i 2004.