Efter mange års spekulationer om de to druers oprindelse, er det endelig slået fast ved DNA-analyse, at Zinfandel og Primitivo er identiske. Faderen på stamtræet hedder Crljenak Kaštelanski (også kendt som Tribidrag) og stammer fra Kroatien.
Til trods for det identiske DNA-materiale, bliver Zinfandel og Primitivo alligevel til forskellige vintyper. Groft sagt kan man sige, at Primitivo har en lille smule mere syre end de Californiske Zinfandel-varianter, hvilket gør den velegnet til de mange tomat-baserede retter i Italien. Vær opmærksom på, at flere italienske vinproducenter er begyndt at angive Zinfandel på deres etiketter. Det gør de i den tro, at kunderne bedre kender Zinfandel-brandet, hvilket også skulle gøre eksport af vinene lettere.
Primitivo er en fantastisk madvin, hvilket også er stærkt medvirkende til dens popularitet i Danmark. Særligt fordi Primitivo går rigtig godt til mange af de danske hverdagsretter, men også de mere festlige måltider som eksempelvis juleanden og flæskestegen. Den dejlige frugtsødme gør ligeledes Primitivo fantastisk til grillmad, der typisk indeholder lidt sødlige marinader eller sovse.
Efter mange års spekulationer om de to druers oprindelse, er det endelig slået fast ved DNA-analyse, at Zinfandel og Primitivo er identiske. Faderen på stamtræet hedder Crljenak Kaštelanski (også kendt som Tribidrag) og stammer fra Kroatien.
Til trods for det identiske DNA-materiale, bliver Zinfandel og Primitivo alligevel til forskellige vintyper. Groft sagt kan man sige, at Primitivo har en lille smule mere syre end de Californiske Zinfandel-varianter, hvilket gør den velegnet til de mange tomat-baserede retter i Italien. Vær opmærksom på, at flere italienske vinproducenter er begyndt at angive Zinfandel på deres etiketter. Det gør de i den tro, at kunderne bedre kender Zinfandel-brandet, hvilket også skulle gøre eksport af vinene lettere.
Primitivo er en fantastisk madvin, hvilket også er stærkt medvirkende til dens popularitet i Danmark. Særligt fordi Primitivo går rigtig godt til mange af de danske hverdagsretter, men også de mere festlige måltider som eksempelvis juleanden og flæskestegen. Den dejlige frugtsødme gør ligeledes Primitivo fantastisk til grillmad, der typisk indeholder lidt sødlige marinader eller sovse.
Som nævnt er en af Primitivos største styrker dens alsidighed, når det kommer til mad. Du kan imidlertid også sagtens drikke Primitivo som et godt hyggeglas uden nødvendigvis at servere mad til. Det er dejlig smagsintenst og lige ud af den italienske landevej. En anden ting, der gør Primitivo til en af de danske favorit-druer, er forholdet mellem kvalitet og pris og smag. Hos Supervin bestræber vi os altid på at have et stort udvalg af Primitivo til kundevenlige priser. Du får dermed rigtig meget smag for pengene, når du køber Primitivo.
Den tidligste omtale af Primitivo kan dateres tilbage til 1799. Her skrev en amatør-botaniker om en druesort han havde fundet i sin vinmark, der modnede tidligt. Han døbte den der Primitivo, hvilket betyder ”først til at modne”. Oprindeligt blev Primitivo anset for at være en god blandings-drue, men da det stod klart, at Primitivo faktisk var identisk med Zinfandel, fulgte en stor kommerciel succes herefter. I dag er omkring 12.500 hektar beplantet med Primitivo. Til sammenligning har USA omkring 50.000 hektar med Zinfandel.
Det bedste Primitivo laves i ”støvlehælen” i Apulien – særligt i appellationerne Manduria DOC og Salento IGT. Både Masso Antico og Masca del Tacco, der er blandt nogle af Supervins mest populære og elskede vine, kommer fra Salento-halvøen.
Du skal sigte efter at servere din Primitivo vin ved omkring 16-18 grader. Ved denne temperatur fremstår den fyldige frugtsødme frisk og behagelig, hvorimod hvis vinen bliver for varm, kan den fremstå lidt syltetøjsagtig.