Hvor stammer Riesling fra?
Der er tvivl omkring, hvor druen oprindeligt har sine rødder, men mange mener, den stammer fra Tyskland – nærmere bestemt regionerne omkring Rhinen. Her har man dokumenteret dens eksistens helt tilbage til 1400-tallet. Dens popularitet voksede hurtigt og i 1800-tallet var Riesling en af verdens mest lovpriste vintyper – helt oppe på niveau med Champagne og de røde bordeaux-vine.
1. og 2. Verdenskrig ødelagde store dele af de tyske vinområder, og der måtte herefter genplantes i stor stil. Vinindustriens fokus var på det tidspunkt kvantitet frem for kvalitet, hvilket resulterede i masseproduktion af mindre gode produkter såsom Liebfraumilch, der kunne fremstilles i en stor volumen i let genkendelig stil. Det blakkede ry som Riesling fik den anden halvdel af 1900-tallet, vendte igen omkring årtusindeskiftet. Her var druen igen den mest plantede druesort i Tyskland. Det er den stadig i dag, hvor næsten en fjerdedel af alle vinstokke i Tyskland er Riesling.
Hvor dyrkes Riesling?
Riesling dyrkes rigtig mange steder i verden. En af druens allerstørste styrker er dens evne til at afspejle stedet (terroiret), hvor den dyrkes. Riesling viser sig fra sin bedste side, når den får lov til at modne langsomt, så den bevarer sin karakteristiske høje syre og samtidig udvikler den dybe og eftertragtede smagskoncentration. Du finder som sagt Riesling rigtig mange steder i verden. De europæiske bannerførerne er Tyskland, Østrig og Alsace, men du finder også rigtig gode udgaver i Chile, Australien, New Zealand og Washington, USA. I de oversøiske eksempler, hvor varmen kan være en udfordring, er vinmarkerne hjulpet af kølige, høje placeringer og/eller af kølige havvinde.
Hvordan smager Riesling?
Riesling er en kamæleon og ændrer udtryk alt efter, hvor og hvordan den dyrkes. Vinene kan være lette eller fyldige, knastørre eller søde samt elegante eller powerfyldte - der er en Riesling-stil for alle!
Generelt er Riesling kendt for aromaer som æble, pære, nektariner, ferskner, lime, ananas samt liflige florale noter. Riesling, der har ligget i nogle år kan udvikle en utrolig særpræget petroleumsduft, der er elsket af mange, men som kan virke meget særpræget for andre.
Riesling bliver nærmest aldrig lagret på egetræsfade, da den vil miste sit aromatiske særpræg. En anden ting, der kendetegner Riesling næsten uanset, hvor den dyrkes, er dens høje syre. Syren er med til at give Riesling det lette og forfriskende udtryk, som mange forbinder med tør Riesling.
Den høje syre er også essentiel i dessertvinene, hvor den yder et harmonisk modspil til den store sødme.
Hvad kendetegner tysk Riesling?
Tyskland er et gudsbenådet land, når det kommer til Riesling. Her finder vi en række af vinområder, der fremstiller nogle af de bedste eksempler den ædle drue kan præstere. Af de bedste områder skal Mosel, Rheingau, Rheinessen og Pfalz fremhæves. Generelt er tysk Riesling lettere i stilen end nabo-vinene fra Alsace. Ofte er vinene et par procenter lavere i alkohol og den karakteristiske restsødme bliver på flotteste vis balanceret af den høje syre.