Riesling kan med rette kaldes verdens fornemmeste grønne drue – i hvert fald hvis man ser på Rieslings enorme udviklingspotentiale og evne til bevare sine aromatiske kendetegn. Den ædle druesort er kendt for at frembringe nogle af verdens bedste hvidvine med guddommelig kompleksitet og nuancerigdom. Riesling laves i både tørre og søde udgaver, hvor begge typer har en fantastisk evne til at modne og udvikle sig over tid takket være dens høje syre.
Riesling hører til blandt de såkaldt aromatiske druesorter, der indeholder en stor koncentration af let genkendelige aromaer – ligesom Gewürztraminer, Viognier eller Sauvignon Blanc etc. Derfor vil mange – uden nødvendigvis at vide meget om vin – kunne udpege Riesling, hvis de fik serveret den uden at se flasken.
Der er tvivl omkring, hvor druen oprindeligt har sine rødder, men mange mener, den stammer fra Tyskland – nærmere bestemt regionerne omkring Rhinen. Her har man dokumenteret dens eksistens helt tilbage til 1400-tallet. Dens popularitet voksede hurtigt og i 1800-tallet var Riesling en af verdens mest lovpriste vintyper – helt oppe på niveau med Champagne og de røde bordeaux-vine.
1. og 2. Verdenskrig ødelagde store dele af de tyske vinområder, og der måtte herefter genplantes i stor stil. Vinindustriens fokus var på det tidspunkt kvantitet frem for kvalitet, hvilket resulterede i masseproduktion af mindre gode produkter såsom Liebfraumilch, der kunne fremstilles i en stor volumen i let genkendelig stil. Det blakkede ry som Riesling fik den anden halvdel af 1900-tallet, vendte igen omkring årtusindeskiftet. Her var druen igen den mest plantede druesort i Tyskland. Det er den stadig i dag, hvor næsten en fjerdedel af alle vinstokke i Tyskland er Riesling.
Riesling dyrkes rigtig mange steder i verden. En af druens allerstørste styrker er dens evne til at afspejle stedet (terroiret), hvor den dyrkes. Riesling viser sig fra sin bedste side, når den får lov til at modne langsomt, så den bevarer sin karakteristiske høje syre og samtidig udvikler den dybe og eftertragtede smagskoncentration. Du finder som sagt Riesling rigtig mange steder i verden. De europæiske bannerførerne er Tyskland, Østrig og Alsace, men du finder også rigtig gode udgaver i Chile, Australien, New Zealand og Washington, USA. I de oversøiske eksempler, hvor varmen kan være en udfordring, er vinmarkerne hjulpet af kølige, høje placeringer og/eller af kølige havvinde.
Riesling er en kamæleon og ændrer udtryk alt efter, hvor og hvordan den dyrkes. Vinene kan være lette eller fyldige, knastørre eller søde samt elegante eller powerfyldte - der er en Riesling-stil for alle!
Generelt er Riesling kendt for aromaer som æble, pære, nektariner, ferskner, lime, ananas samt liflige florale noter. Riesling, der har ligget i nogle år kan udvikle en utrolig særpræget petroleumsduft, der er elsket af mange, men som kan virke meget særpræget for andre.
Riesling bliver nærmest aldrig lagret på egetræsfade, da den vil miste sit aromatiske særpræg. En anden ting, der kendetegner Riesling næsten uanset, hvor den dyrkes, er dens høje syre. Syren er med til at give Riesling det lette og forfriskende udtryk, som mange forbinder med tør Riesling.
Den høje syre er også essentiel i dessertvinene, hvor den yder et harmonisk modspil til den store sødme.
Tyskland er et gudsbenådet land, når det kommer til Riesling. Her finder vi en række af vinområder, der fremstiller nogle af de bedste eksempler den ædle drue kan præstere. Af de bedste områder skal Mosel, Rheingau, Rheinessen og Pfalz fremhæves. Generelt er tysk Riesling lettere i stilen end nabo-vinene fra Alsace. Ofte er vinene et par procenter lavere i alkohol og den karakteristiske restsødme bliver på flotteste vis balanceret af den høje syre.
I Tyskland har de et lidt kompliceret system – som de helt sikkert selv vil kalde grundigt og overskueligt - hvori de inddeler deres vine efter kvalitet. Vinene rangeres fra bund til top som; Deutscher wein, Landwein og Qualitätswein/Prädikatswein. Her er det klart sidstnævnte kategori, man skal have fokus på. Både fordi den bedste vin kommer fra herfra, men også fordi over 90 % af den samlede tyske vinproduktion udgøres af Qualitätswein/Prädikatswein.
For at kunne fremstille Qualitätswein skal druerne have en bestemt modenhed og komme fra én af 13 særlige regioner (kaldet Anbaugebiete). På disse vine kan du ofte finde sødmegraden på etiketten.
Når man taler om Qualitätswein er det vigtigt at kende til VDP, der er en tysk sammenslutning af vinproducenter med det ene formål at promovere det bedste tyske vin fra de 13 officielle vin-regioner. VDP-systemet var oprindeligt skabt til at klassificere tør Riesling, men i dag omfatter det både tørre og søde vine. Sammenslutningen af vinproducenter blev grundlagt i 1910 og i dag tæller den 197 producenter. De inddeler kvalitetsmæssigt deres vine i 4 kategorier:
Gutswein - Disse vine er såkaldte ”entry-level” vine eller ”husets vin”, der møder de basale krav i VDP-systemet. Druerne skal komme fra producentens egne marker.
Ortswein – Går man et trin op af rangstigen får man vine med et regionalt udtryk. Her er druerne høstet fra en bestemt landsby - på samme måde som man kender det fra en franske Villages-vin.
Erste Lage – Disse vine kan kvalitetsmæssigt sammenlignes med Premier Cru fra Bourgogne. Vinene her kommer fra 1. klasses vingårde med optimale dyrkningsbetingelser.
Grosse Lage – Grand Cru-udgaverne af tysk vin. Det bliver ikke bedre end dette. Komplekse vine med et unikt særpræg fra en enkelt mark - de tørre udgaver bærer betegnelsen Grosse Gewächs.
Kabinett
Høstet fra modne druer i en let, tør til halvtør stil med relativt lav alkohol.
Spätlese
Betyder ”senthøstet” og vil derfor have lidt mere krop og alkohol end Kabinett. Spätlese laves også i en tør eller halvtør stil, hvor sødmen balanceres af den knivskarpe syre.
Auslese
Betyder ”udvalgt høst” og laves dermed kun i de bedste årgange fra helt modne druer. Disse vine vil ofte være halvsøde i stilen. Nogle af druerne kan være angrebet af den ædle botrytis-svamp, der tilfører vinen særlige aromaer hen i retning af let krydret honning og rosiner. Dette vil dog aldrig være dominerende i en Auslese-vin.
Beerenauslese
Betyder ”udvalgt høst af bær”. Disse vine laves af sent høstede, overmodne druer, hvor der på hver enkelt drueklase udvælges perfekte druer til vinen. Druerne vil være angrebet af ædel råddenskab (botrytis) og er søde i smagen – perfekte til desserter og kan holde sig i årtier.
Trockenbeerenauslese
Kan oversættes til ”udvalgte tørrede druer”. Disse vine laves af overmodne, særligt udvalgte druer, der er delvist rosinerede, hvilket giver en utrolig smagskoncentration. Disse søde dessertvine har også potentiale til at udvikle sig over flere årtier.
Eiswein
Bogstaveligt talt ”is-vin”. Druerne høstes mens de er frosne på vinstokken. Når man knuser de frosne, botrytis-inficerede druer, skiller man vandet fra mosten, så der opnås en exceptionel smagskoncentration. Pga. den globale opvarmning kan man ikke længere være sikker på at kunne lave Eiswein hver år i Tyskland.
For mange er Riesling lig med Alsace. Det verdenskendte vinområde er faktisk også det eneste sted i Frankrig, hvor det er tilladt at dyrke Riesling. Alsace Riesling er kendt for at være meget tørre i stilen uden så meget restsukker. De bedste udgaver har en dejlig fylde, hvilket skyldes en relativt høj alkoholprocent. Så hvis du er på udkig efter frisk og knastør Riesling med god mundfylde, så er Alsace et oplagt sted at kigge.
Ligesom i Tyskland har Alsace også deres søde versioner af Riesling. De laver den senthøstede ”Vendage Tardives” og ”Sélection de grains nobles”, hvor sidstnævnte den sødeste udgave af Riesling fra Alsace.
Der findes vel næppe en mere madvenlig drue end Riesling. Den gode balance mellem syre og sødme gør vinene i stand til at klare utrolig mange retter. Riesling er det perfekte match til praktisk talt alle retter med fisk og skaldyr. Den kan også, som en af de af meget få vine, stå godt til det orientalske køkken med krydret mad og chili (i relativt små mængder). Riesling er også en fortrinlig vin til sushi – særligt de halvtørre udgaver, der kan balancere nogle af de lidt stærkere stykker sushi som eksempelvis spicy tun samt tilbehøret chilimayo.
Mange havde den opfattelse efter Tyskland storeksporterede sød Riesling af svingende kvalitet i 1970’erne og 1980’erne. Riesling bliver fremstillet i alle grader af sødhed – lige fra knastør til den slik-søde Eiswein. Du finder en detaljeret oversigt over sødmegraderne under Qualitätswein og Prädikatsweinn her på siden.
Du kan finde god Riesling rigtig mange steder i verden, men de fleste vineksperter er enige om, at det bedste Riesling produceres i Tyskland og Alsace. Er du til lidt mere fyldige Riesling vine, så vælg Alsace, men foretrækker du den helt friske og lette stil, så vil de tyske (og østrigske) vine være lige noget for dig. Er du i tvivl om, hvilken Riesling du skal købe, så tøv ikke med at kontakte os. Vi hjælper dig gerne -enten i butikken eller på telefon 98 92 18 53.