Grüner Veltliner er en grøn druesort, der er særligt kendt fra Østrig, hvor den udgør mere end en tredjedel af alle plantede vinstokke. Det er en druesort, som modner relativt sent og den ses derfor sjældent dyrket nord for Østrig. Det bliver simpelthen for koldt. Omvendt trives den ikke i for varme klimaer, da den her mister sin karaktergivende syre. Grüner Veltliner yder nemt store udbytter, hvilket mange vinbønder udnytter til at lave prisvenlige, sprøde og letdrikkelige vine, men uden den store kompleksitet. Kontrolleres udbytterne derimod, kan Grüner Veltliner lave exceptionelle vine med koncentration, kompleksitet og lagringspotentiale på niveau med de bedste Rieslinger.
Som nævnt er Grüner Veltliner Østrigs mest plantede druesort og den nyder derfor en helt særlig status i landet. Det gør sig særligt gældende i den nordøstlige region, Niederösterreich, hvor halvdelen af alle druestokke er Grüner Veltliner. De bedste vine findes her i underområderne Kremstal, Wachau, Kamptal og Traisental. Fra sidstnævnte område laver Markus Huber særdeles komplekse, fadlagrede vine fra nogle af landets bedste Grüner-marker. Prøv hans enkeltmarksvin, Berg, der har høstet store roser og ratings fra internationale anmeldere.
I mange år har Grüner Veltliner stået i skyggen af Riesling og det er først inden for de seneste 20-25 år, at den har opnået sin internationale anerkendelse i takt med at østrigsk vin generelt er blevet populært. Når man kigger vinkortet igennem på de bedste restauranter i verden, vil man ofte kunne finde et eller flere eksemplarer af Grüner Veltliner – noget, der før årtusindeskiftet havde været utænkeligt. Faktisk har druens besværlige navn været en hæmsko for dens internationale succes. Derfor kaldes den ofte bare ”Grüner” eller ”Grü-Ve”.
Grüner Veltliner og Riesling har en tendens til at blive blandet sammen, og de deler også flere fællestræk. Begge druer er aromatiske, har høj syre og bliver sjældent fadlagret. I den lavere ende af prisspektret er vinene fra begge druer friske, mineralske og med noter af æbler og citrus. Grüner Veltliner adskiller sig dog fra Riesling gennem sit særlige grønne, eller vegetalske, aromaer, der kommer til udtryk i form af asparges eller dild. Den helt store markør for Grüner er imidlertid hvid peber, hvilket ikke normalt forbindes med Riesling. I modsætning til Riesling, der dyrkes i store dele af verden, så er Grüner Veltliner stort set udelukkende et østrigsk foretagende.
Grüner Veltliner en fremragende vin at servere til mad, både pga. dens høje syre, men også takket være de grønlige og pebrede noter i vinene. Retter man blikket mod Østrig, vil man ofte se Grüner på bordet sammen med den traditionelle Weinerschnitzel. Et perfekt match, hvor den friske vin skærer godt igennem den fedmefulde panering. Grüner fremhæves ofte som en rigtig god vin til friturestegt mad. Derudover vil den, ligesom Rieslingen, passe godt til et stort udvalg af fiskeretter og skaldyr, især hvis man har lavet en hollandaisesauce og smagt den til med hvid peber – så falder alle brikkerne på plads.