I det nordøstlige Italien, omkring Piemonte, finder vi de verdensberømte Barolo-vine, der af mange regnes for de bedste i Italien. Derfor har vinene fået kælenavnet ”kongernes vin”.
Piemonte betyder ”ved foden af bjerget”, og det er netop de stejle bakker og skråninger, der udgør voksestederne for Nebbiolo-druerne, der har brug for masser af solskin for at modne tilstrækkeligt. Barolo laves altid på 100 % Nebbiolo. Produktionen af Barolo er fordelt over i alt 11 kommuner, hvoraf fem er særligt kendte: Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba og Monforte d’Alba. Barolo blev i 1980 en af Italiens første DOCG-appellationer, den bedste og højeste kvalitetsbetegnelse, men har en historie, der rækker meget længere tilbage. Det menes, at de første Barolo-vine blev fremstillet omkring 1830.
Som nævnt er Barolo altid lavet på 100 % Nebbiolo. Druen er rig på både syre og ikke mindst tanniner, hvilket også afspejler sig i måden Barolo fremstilles på. Det kræver nemlig tålmodighed at fremelske drikkemoden Barolo. Vinen skal minimum modne 2 år på egetræsfade – enten store slavonske (smagsneutrale) fade eller små barriques, alt afhængigt af producentens stil. Dernæst skal vinen ligge i minimum et år på flaske inden frigivelse. Det tager altså mindst tre år fra druerne er høstet til den endelige Barolo-vin finder vej til hylderne. For Barolo Riserva gælder der endnu strengere krav, og de skal således ligge mindst 3 år på egetræsfade og 2 år på flaske før frigivelse.
Barolo har dannet ramme om en af vinhistoriens største kampe – den famøse ”Barolo-krig” mellem traditionalister og modernister. På den ene side står de stolte, gamle producenter, som altid har fremstillet deres Barolo på en særlig måde. Den traditionelle stil tager udgangspunkt i, at Nebbiolo-druerne macererer i lang tid (hvor mosten ligger i kontakt med drueskallerne), hvilket fremmer et stort udtræk af farve, smag og ikke mindst tanniner. Modningen foregår på store, gamle slavonske træfade, hvor de ligger meget længe for at afrunde den store mængder tanniner. I gamle dage kunne Barolo-vinene snildt ligge i helt op til 10 år, før de blev frigivet. Dette er dog sjældent, men generelt ynder traditionalisterne at modne deres vine i længere tid end minimumskravene.
De yngre, moderne producenter, mener på den anden side at denne tilgang er forældet og for dyr at praktisere, da vinen skal ligge for længe før den kan drikkes og sælges. Modernisterne argumenterer for, at hvis man skal følge med udviklingen, er vejen frem at forkorte marcerationstiden og fremstille mere imødekommende vine, der lagres på små, franske barriques efter forbillede fra især Bordeaux.
Som hovedregel siger man, at Barolo fra moderne producenter typisk vil være hurtigere drikkeklare – ca. omkring 6-10 år fra høståret, hvorimod traditionel Barolo ofte skal bruge 12-15 år for at forløse sit fulde potentiale. Vinene kan dog sagtens nydes før, især hvis de dekanteres. På grund af disse forskelle i stilarterne kan det være en god idé at kaste et blik på producenten og fremstillingsmetoden, når man køber Barolo.
Uanset om du er på udkig efter billig Barolo eller verdensklasse-udgaver med høje ratings, så har Supervin den helt rigtige Barolo til dig. Vi har også Barolo fra både traditionelle og moderne producenter, så du selv kan smage dig frem til lige netop din yndlingsstilart. Producenten Parusso kan anbefales, hvis man er til moderne Barolo, mens Neirano praktiserer en mere traditionel tilgang.
I glasset skiller Barolo sig ud fra rigtig mange andre vine ved sin smukke farve. Nebbiolo-druen giver en helt særlig teglstensfarve til vinene, der nærmest er et studie for sig. Derudover har Barolo en særegen duft af tjære og roser, hvor man desuden finder røde og sorte kirsebær, blommer, violer, grafit, urter, læder og trøfler. Alt efter producentens filosofi, har vinene også fadnoter af tobak, mokka og vanilje. Man skal ikke lade sig narre af den lyse, transparente, farve i glasset. Vinene er meget fyldige med store mængder tanniner og høj syre, der gør dem til fortrinlige madvine.
Barolo har takket være dens høje syre og høje tanninindhold et stort gastronomisk potentiale. Når man skal sætte mad til vinen, er det altid en god idé at skæve til, hvad de lokale drikker. Lige netop Piemonte er kendt som Europas centrum for trøfler, og derfor findes en hellig alliance mellem Barolo og trøfler. Prøv bare at servere en simpel pastaret med revet trøffel og lad englene synge… I den lidt mere hverdagsagtige ende af skalaen kan man også prøve med saftige steaks fra enten lam eller okse samt retter med svampe.