Weingut Ziereisen Jaspis Zipsin Pinot Noir 2022
Weingut Ziereisen Jaspis Zipsin Pinot Noir 2022
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”97 points. 12 fantastic German Pinot Noirs to track down” (delt testvinder) – Decanter (tidl. årg.)
“95-97 points. This is cool. This is elegant. It glides over the tongue, displaying aristocratic character. Royal harmony earning our humble applause." - Gault & Millau (tidl. årg.)
”96 points. Multilayered, enigmatic, long.” – Falstaff (tidl. årg.)
”95+ points. This is a silky textured, dense and full-bodied, tart and refreshing Pinot" – Robert Parker
"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
Skulle tyskerne udpege tre udfordrere til DRC, Leroy og Armand Roussseau, ville du med garanti finde navnet Hanspeter Ziereisen på holdkortet!
Jaspis-serien er sydtyskerens fineste kollektion, der er skabt på topdruer fra de bedste og ældste parceller af pureste ren jurakalk på den stejle sydskråning Efringer Oelberg.
Med burgundisk inspiration fremstilles den fortryllende Jaspis Zipsin Pinot Noir, fra op til 66 år gamle vinstokke, med fodtrampede og delvist afstilkede drueklaser, hvorefter den delikate druemost gærer spontant med terroirets og vinkælderens naturligt forekommende gærstammer.
Vinen fuldendes på Grand Cru-manér med 20-24 måneders modning i kontakt med de fine gærrester på nye og ældre egetræsfade.
Resultatet er, som beskrevet af anmelderne, en Pinot Noir med så fantastisk silketekstur, kompleksitet, elegance, power, smagslængde og ikke mindst ”x-factor”, at selv ikke 10-gange dyrere burgundiske Grand Cru’er kan føle sig trygge i en blindsmagning…
Som en begejstret Jancis Robinson herunder konstaterer, er netop 2022 en helt fantastisk årgang for netop Spätburgunder:
"... a fantastic vintage to get beyond Riesling. Pinots, in shades of white, grey and especially red, show excellent must weights and volume. Well timed, as recent attention and stunning examples suggest that Spätburgunder is the next chapter in German wine."
Smagenote
Jaspis Zipsin 2022 troner elegant mørk kirsebærrød i glasset… Næsen lover monomental Pinot Noir med intens duft af mineralsk kalksten, roser, røde og sorte kirsebær, jordbærsaft, brombær, regnvåd skovbund, røget kød, lakrids og ristede fadnoter, der føjer diskrete luksuskrydderier til verdensklassefrugten… I munden smooth som silke med en enorm intensitet, der stille og roligt folder sig ud med selvsikker magt og vælde. Hele herligheden forløser sig i afslutningen, hvor madvenlige tanniner, mineralsk røg, udsøgte fadkrydderier og finder sammen med superfrugten som perler på en kæde… WAUW! Drik nu, eller gem 15-20 år fra høståret.
Anmeldelser af Ziereisen Jaspis Zipsin Pinot Noir
Tidligere årgange:
97/100 Decanter
Delt 1. plads – “12 fantastic German Pinot Noirs to track down”: ”This wine transposes the sparse calcareous soil and Hanspeter Ziereisen’s subtle winemaking, which uses about 50% whole bunch fermentation in closed tanks to protect the fruit and later maturation in barrique, 20% new. A rather unique spicy bouquet of juniper, herbs, liquorice and a hint of eucalyptus, very dense and intense on the palate with spicy tannins and tense acidity. No mainstream wine, this has a strong character of its own with a long future ahead of it.”
95-97/100 Gault & Millau
"This is cool. This is elegant. It glides over the tongue, displaying aristocratic character. Harmony reigns in the royal court, earning our humble applause."
96/100 Falstaff
”Smoky, rosemary, black cherry, cassis, earthy, beet. Full-bodied with good substance, dense extract, subtle acidity, salty, slightly lemony, dark minerality, many ripe tannins with reserves for several years. Multilayered, enigmatic, long.”
95+/100 Robert Parker
"The 2021 Jaspis Pinot Noir Zipsin comes from 63-year-old vines in the Schulen parcel. The dark ruby-purple colored wine opens with an intense and sweet yet elegant and spicy bouquet of ripe and tart sour cherries intertwined with spicy notes. Pure and refreshing on the palate, this is a silky textured, dense and full-bodied, tart and refreshing Pinot with fine, refreshing tannins generating a straightforward finish.”
94/100 VV Wine
"Vibrant ruby red. The nose is a little spectacle—ripe fruit, plenty of minerality, with no discernible wood, top-level complexity. On the palate, it’s fleshy and dense with plenty of concentration, ripe, fine tannins, and a delightful acidity. The fruit is crisp, and the wine has class, length, and a lot of spice."
94/100 Din VinGuide
"12 fremragende Pinot'er fra Baden [delt testvinder] Spätburgunder fra gamle stokke rodfæstet i jurakalk på Efringer Oelberg. Har en klarhed i både farve, duft og smag. Smuk syrestruktur, fløjlsbløde tanniner, dyb rød frugt samt urter og pibetobak. SUPERVIN | 599 KR."
18 / 20 Jancis Robinson
”Deep ruby colour with purple rim. Aromas of blackberries, plums and cherries put together a generous offering of fruit, complemented by gentle notes of coffee and smoky bacon. Almost the only sign of oak aging comes once again in a fine smoky expression, while the rich fruit is well offset by a marked salty minerality. Inky and peppery nuances add further highlights; a touch of tobacco adds a subtle savoury notion to the finish. The young tannins are well absorbed by a truly rich texture.”
Nyd vinen til stegt tun og laks, fyldige salater, fjerkræ, vilke, lette grøntsagsretter og saftigt oksekød. Servér ved 14-17°C
Ziereisen Jaspis Zipsin er fremstillet på 100 % Pinot Noir. Druerne høstes ved håndkraft fra Hanspeters ældste og bedste parceller med vinstokke, der er plantet tilbage i 1958 og 1965! De står solidt plantet i ren jurakalk på den op til 50 % stejle og perfekt sydvendte topmark Efringer-Oelberg – med et aktivt kalkbrud lige rundt om hjørnet. Mineraliteten er episk! I vineriet bliver drueklaserne fodtrampet, så den rene most frigives så nænsomt som muligt. Hanspeter anvender dog 50 % hele drueklaser i gæringsprocessen, der foregår i lukkede tanke, hvilket er med til at bevare druernes friskhed. Gæringen sættes i gang spontant med terroirets og vinkælderens naturligt forekommende gærstammer. Farve, struktur og tanniner udtrækkes gennem den 6-8 uger lange maceration med drueskallerne, hvorefter vinen modner i 20-24 måneder på en blanding af nye og gamle 225-liters egetræsfade. Vinen aftappes uden klaring og uden filtrering.
Om Weingut Ziereisen
"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year " | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!