Vinen til andesteg - og hele dynen af traditionelt dansk juletilbehør - skal overordnet set have en god tyngde og masser af moden frugtsødme. Andekødet er i modsætning til flæskestegskødet mere sødmefuldt i smagen, tættere i strukturen og besidder nogle animalske nuancer, der altså kræver en vis intensitet i vinen for ikke at blive overdøvet. Lægger vi det hele sammen, så gør du klogt i at kigge efter en vin, der kommer fra lidt varmere himmelstrøg - det være sig både i Europa såvel som i resten af verden.
Se de anbefalede vine - tryk her
Det vel nok mest populære valg på de danske juleborde er Amarone og Ripasso, der begge er elsket for deres utrolige fylde og smagskoncentration, der opnås gennem den ressourcekrævende appassimento-metode, hvor druerne tørres, inden vinen gæres. En anden julefavorit blandt danskerne er vinene fra Rhône og Châteauneuf-du-Pape, der er bløde og runde i smagen og med stor frugtpower til at matche både brune kartofler og fed andesovs. Holder du lidt igen med de brune kartofler, så kan du også sagtens servere en god Pinot Noir – enten fra USA eller Bourgogne – der er notorisk kendt for at matche fjerkræ perfekt.
Endelig må vi ikke glemme Primitivo/Zinfandel, der bare kan noget helt særligt til den danske julemad. Uanset om du kigger mod Italiens støvlehæl, Apulien, eller det solbeskinnede Californien, så får du vine med oceaner af moden bærfrugt og drikkevenlighed, der ofte har et noget lavere prisskilt end de førnævnte.
Forslag - Vin til and
Se endnu flere vine herunder