Xavier Rasteau 2021




Xavier Rasteau 2021
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“Xavier Vignon, along with Philippe Cambie, are probably the two most highly renowned oenologists in Chateauneuf du Pape” – Robert Parker
Alt for længe udsolgt… Xavier er endelig tilbage med sit regulære Rhône-røverkøb af en Rasteau!
Men pas på… Vi er denne gang kun tildelt 20 kasser!
Såvel vinmageren som terroiret er ”top notch”. Landsbyen Rasteau har siden 2010 brystet sig med samme elitære Cru-status som Sydrhônes dyreste vine fra Gigondas og Châteauneuf-du-Pape. Hemmeligheden er en optimal kombination af jordbund og beliggenhed...
"The village of Rasteau is located on the summit of a hill at an altitude of 200m, facing south and looking at the Dentelles de Montmirail. The vineyard is relatively sheltered from the mistral, and the soil is a blend of clay limestone, marl and sandstone." - Xavier
Læg dertil at Xavier forkæler sin Rasteau på 25% helt nye barriquefade, uden at fadsmagen på nogen måde overtrumfer frugten. Det smager bare dyrt, seriøst og luksuriøst på den helt rigtige måde!
Det er altså ikke uden grund, at Robert Parker regner 100-point-stjernen for den største nulevende vinmager i Châteauneuf-du-Pape.
Årgang efter årgang er Xaviers Rasteau topratet af verdens vigtigste Rhône-anmeldere… Jeb Dunnuck, Decanter, James Suckling og ikke mindst Robert Parker. Prøv den!
Smagenote
Xavier Rasteau 2021 viser sig fed og mørk brombærrød frem i glasset… Næsen er pakket med livlige, ungdommelige frugtaromaer, der lover ekstremt godt for smagen! Her får du masser af klassisk terroirfornemmelse i form af provencalske garrique-urter, skovbund, tørrede blomster, saftige sorte kirsebær, brombær og solbærmarmelade, som følges elegant på vej af, sort peber, engelsk lakrids, tørret kød, chokolade og lidt ristede kaffebønner…. På tungen virkelig harmonisk med friskhed og power i et nærmest perfekt sampil, der er ganske enkelt er umuligt at stå for. Eksotisk sweet spice, bløde tanniner samt fine mineralske anstrøg af sten og skovbund afslutter en flot, vedholdende og nuanceret Rhône-oplevelse, der uden at blinke byder Châteauneuf op til endnu en dans! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Rasteau
Øvrige årgange:
92/100 James Suckling
“A solid red, round and dense. The nose expresses notes of dark plums, mulberries, grilled herbs and baking spices. It’s full-bodied with plush tannins. Densely fruited with plenty of spices. Ample and compact with volume and a creamy texture at the center. Berry-like and spicy finish with a lift of wild herbs.”
92/100 Jeb Dunnuck
“The 2016 Rasteau (75% Grenache and the balance Syrah and Mourvèdre) is a big, ripe, opulent effort that’s packed with full-bodied notes of blackberries, crushed rock, new leather and lots of minerality. It has sweet tannin, and while already impossible to resist, it will keep for 7-8 years.”
92/100 Decanter
“Gorgeous fruit expression, with blackberry, blueberry, liquorice and rosemary. Bold, juicy, fruity style, it's fairly opulent and rich for a 2023 but all in good balance, though the alcohol is fairly punchy. The tannins are on the soft side, making for a luxurious and slightly naughty treat.”
91/100 Robert Parker
“One of the few Vignon wines to see new oak (25%), the 2019 Rasteau is a blend dominated by Grenache, but with smaller amounts of Syrah and Mourvèdre. Laced with scents of garrigue and green peppercorns, it offers mixed berries on the medium to full-bodied palate, and a bit more assertive tannin than seen in Vignon's other wines. That said, it's by no means unapproachable, and while it may be kept another year or so, it should be consumed over the next 5–7 years.”
Nyd den til lam, saftigt oksekød, vildtkød, andebryst, julemad, barbeque, charcuteri og meditation. Servér ved 16-18°C.
Xavier Rasteau er fremstillet på 80% Grenache, 10% Mourvèdre og 10% Syrah fra udvalgte parceller i Rasteau. Høsten af hver enkelt parcel er tilpasset druernes smagsmæssige modenhed, som varierer efter markernes højdemeter, orientering samt jordbundsforhold, der her er domineret af hhv. mergel, kalksten og grus. For at opnå større kompleksitet lader Xavier de tre druesorter gære sammen, inden vinen modner på et afstemt mix af 25% nye franske barriquefade (medium toast), 25% mellemstore tonneauxfade samt 50% betontank (frugtbevarende).
Om Xavier
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.