Xavier Vacqueyras BIO 2022
Xavier Vacqueyras BIO 2022
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“It's clearly an outstanding wine…” – Jeb Dunnuck
”96 points. Superb” – Wine Enthusiast Vintage Chart (Southern Rhône Reds)
Vacqueyras fra vilde 2022… Og tilmed blandt årets bedst bedømte hos Rhôneguruen Jeb Dunnuck!
Er du vild med Châteauneuf-du-Pape, måske bortset fra prisen, så kan vi på det kraftigste anbefale dig Xaviers 15 % alkoholtunge powervin fra op til 60 år gamle vinstokke i Vacqueyras.
I Sydrhône taler alle om 2022… Og nærmest som en selvfølge begår 100-point-winemakeren Xavier i den største årgang siden 2016 her en Vacqueyras, der målt på muskler og velsmag er snublende tæt på Gigondas og Châteaneuf-du-Pape. Og tilmed certificeret økologisk!
I forhold til 2021 booster Xavier den nye årgang med hele 25% Syrah, der føjer rank elegance og perfekt peberkrydderi til topårets rige, fede og generøse Grenache-frugt.
Great value? En triumf af en Vacqueyras? Det kan du stole på!
Smagenote
Vacqueyras 2022 står imponerende mørk kirsebærrød i glasset... Næsen lover sydrhône i den seriøse Châteauneuf-klasse herlig "big boy duft" af fed jordbærfrugt, saftige sorte kirsebær, engelsk lakrids, violer, masser af sort peber, provenceurter, lavendel og lidt kirsebærlikør, der løftes med dybe noter røget kød, læder, ristede kaffebønner og vanilje… I munden herlig opulent med peberkrydret powerfrugt der møver sig selvsikkert frem i verden og spiller flot op mod rhônevinens mægtige 15% alkohol... Afslutningen er lang, rosmarinkrydret og skovbundsmineralsk med silketanniner. Jep, der er meget stor Vacqueyras i glasset! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Vacqueyras BIO 2022
91/100 Jeb Dunnuck
”Ripe blackberries, peppery herbs, violets, and incense notes all emerge from the 2022 Vacqueyras, a medium to full-bodied, concentrated, balanced wine from Xavier that has plenty of mid-palate depth as well as ripe tannins. It's clearly an outstanding wine that will evolve for 8-10 years.”
…….
Forrige årgang:
92/100 James Suckling (årg. 2021)
”Aromas of blackberries, dark plums, bark and dried spices. Full body with firm tannins. Textured with a blackberry-like touch on the palate. Slightly chewy but the overall balance remains. Dried herbs towards the compact, spicy finish. 80% grenache, 10% syrah and 10% mourvedre. From organically grown grapes.”
89-92/100 Jeb Dunnuck (årg. 2021)
“Lastly, the 2021 Vacqueyras has outstanding potential. Based on a blend of 80% Grenache and 10% each of Syrah and Mourvèdre, it has juicy cherry and blackberry fruits, some earthy, peppery nuances, medium body, ripe tannins, and a balanced, layered mouthfeel. It's impressive.”
90/100 Decanter (årg. 2021)
“Floral, pretty and neat, with good purity of fruit. Smooth on the palate, the acidity, fruit and tannin all balanced. Well played for such a tricky year. Much better than most and will last longer than most 2021s.”
Nyd den lækre Sydrhône til lammesteg, saftige steaks, and, flæskesteg, BBQ, kraftige tapas, gryderetter og modne oste. Servér ved 16-18°C
Vacqueyras 2022 er fremstillet på 70 % Grenache, 25 % Syrah og 5 % Mourvèdre fra Cru-klassificerede Vacqueyras i det sydlige Rhône. Grenache-druerne selekteres fra over 60 år gamle vinstokke på samme type rullesten som kendes fra Châteauenuf-du-Pape, mens Syrah og Mourvèdre kommer fra terroirs med ler og kalksten. Efter den strenge sortering i vinmarken gennemgår drueklaserne yderligere håndsortering samt 100% afstilkning i vineriet, så kun absolut topfrugt finder vej til den færdige vin. De tre druer gærer separat på betontanke med 4 ugers macerationstid. Herefter modner Grenache frugtbevarende i 18 måneder på små betontanke, mens Syrah og Mourvèdre først modner 6 måneder på betontank, inden vinene omstikkes til yderligere 12 måneder lagring på små franske barriquefade.
Om Xavier
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.