Xavier Côtes du Rhône Vieilles Vigne Rouge 2020
Xavier Côtes du Rhône Vieilles Vigne Rouge 2020
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”91 points. Attractive and vivid fruit character with a lingering, chalky finish.” – James Suckling
”2020 Rhône | Vintage quality: Excellent” – Wine Searcher
Tættere på Châteauneuf end nogensinde… What a wine!
Med topfrugt selekteret fra op til 100 år gamle vinstokke løfter 100 point-vinmageren Xavier Vignon i den nye årgang 2020 sin Côtes du Rhône Vieilles Vignes op på et aldrig smagt niveau.
Der er fokus på årgangens saftige, mørke og exceptionelt flotte bærfrugt, men smagen toppes med luksuiøse chokoladenoter samt fine tanniner fra fadlagringen, der bringer det samlede kvalitetsindtryk op i en helt anden sfære, end prisen indikerer.
Vi beklager meget, at Xaviers fremragende Côtes du Rhône Vieilles Vignes så ofte går i restordre. Vinen er ubetinget blandt Rhônedalens bedste køb - men vi kan simpelthen ikke få flasker nok til alle!
Smagenote
I glasset flot tæt og mørk brombærrød med lilla kant… Næsen er afgrundsdyb som Châteauneuf-du-Pape med koncentreret velduft af tørrede violer, vilde brombær, jordbærcoulis, fennikel, mokka, mineralsk skovbund og garrigue-krydderurter…. Vieilles Vignes 2020 glider fed og frugtfyldig over tungen, mens rige smagsnuancer af brombær, blåbær, hindbær og cassis breder sig generøst ud i hele mundhulen. Under den herligt dybe bærfrugt fornemmes urtede garriguenoter og en frisk stenet mineralitet, mens fadets bløde tanniner og komplekse chokoladenoter fuldender oplevelsen… Vildt lækker Sydrhône. Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Côtes du Rhône Vieilles Vignes 2020
91/100 James Suckling
”Aromas of ripe cherries, savory herbs, dark chocolate and spices. Sleek and polished with a medium body and supple tannins. Attractive and vivid fruit character with a lingering, chalky finish.”
Nyd den gerne til saftige steaks, grillet lam med urter, simremad, charcuteri og modne oste. Server ved 16-18°C
Côtes du Rhône Vieilles Vignes 2020 er skabt på et klassisk blend af 70% Grenache, 15% Mourvèdre og 15% Syrah, som Xavier håndplukker fra 45 til 100 år gamle vinstokke fra tre forskellige, bæredygtige terroirs i Sydrhône. Grenache fra skråninger med ler og kalksten bidrager med ristede nuancer. Druer fra varmeabsorberende parceller med stenet rødt ler (lokalt kendt som ”garrigues”) sørger for power og struktur, mens parceller med sandholdigt ler fuldender blendet med vibrerende friskhed. Alle blendets druesorter co-fermenterer for ekstra aromatisk kompleksitet, mens 28 dages efterfølgende udblødning af drueskallerne beriger rødvinen med dyb farve, smag og struktur. 90% modner frugtbevarende på betontank, mens 10% får krydret kompleksitet efter 12 måneder på små franske egefade.
Om Xavier
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.