Weingut Ziereisen Talrain Blauer Spätburgunder 2020
Weingut Ziereisen Talrain Blauer Spätburgunder 2020
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“A fabulous terroir wine that is clearly aiming for a grand cru status one day. If the quality keeps on proceeding that quickly, I fear we soon won't be able to buy this terrific Pinot for less than 20 euros ex-cellars.” – Robert Parker
Sådan lød det om en tidligere årgang fra selveste Robert Parker. Siden er efterspørgslen eksploderet i en grad, så vi kun er tildelt 9 kasser i topårgangen 2020.
Hanspeter Ziereisen er manden bag verdens måske største kultvin til under 200 kr. Den sensationelle Spätburgunder, Talrain, har navn efter et amfiteater-formet frimærke på 1,5 hektar, der ligger himmelhøjt hævet, som Pinot Noir-paradisets have, 500 meter oppe i Schwarzwald.
Vi er over 30 kilometer fra resten af Ziereisens marker. Men denne enkeltmark måtte han bare eje - efter at have analyseret jordbunden og fundet den ene parallel efter den anden med klodens mest berømte terroir:
"En jordbund som Romaneé-Conti, intet andet end jern, kalk og ler" – Ziereisen
Smagenote
Talrain 2020 præsenterer sig elegant bourgognerød i glasset... I næsen nærmest højmineralsk med rustent jern, knust kalk og alt godt fra skovbunden i smukt samspil med tørrede roser, røget kød, peber, jordbær, kirsebær, brombær og lidt kaffegrums. WAUW! I munden silkeblød og svævende fin.... Pinot Noir-frugtens sublime saftighed og intenst sitrende mineralitet forfører hele sanseapparatet, mens urter, fadkrydderi, rød og læder føjer delikat kompleksitet til smagsoplevelsen. Vægtløs elegant og fokuseret mineralsk som en Vosne-Romanée! Som Robert Parker siger: ”It would be a sin not to buy it”. Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Anmeldelser af Weingut Ziereisen Talrain Spätburgunder 2020
94/100 Falstaff
”Concentrated aroma with blackcurrant and black cherries, earthy notes, ink, blood orange, mineral notes. Cool in appearance and punchy on the palate with fresh, precise acidity and a mineral fingerprint unmistakable for the site. Grippy, still youthful tannin that also provides character; engaging and energetic.”
90/100 Robert Parker
“With a dark cherry color, the just-ripe 2020 Pinot Noir Talrain has an elegant and coolish cassis bouquet that also reveals earthy and vegetable notes such as mushrooms, leek, green asparagus and, with air, wet earth. It's still pretty reductive even after a day. Fresh and elegant on the tight and dense yet also silky-textured and medium-weight palate, this is a juicy and fruity Pinot from a high altitude of about 500 meters above sea level. The tannins are fresh and savory, even somewhat astringent on the not-really-charming finish. 12.5% stated alcohol. Exclusive natural cork stopper. Tasted in November and December 2022.”
Nyd den som meditationsvin eller til saftige steaks, grillet tun og laks, fuglevildt, andebryst, tapas, stegte svampe og modne oste. Server ved 14-17°C
Vinen er fremstillet på 100% Spätburgunder (Pinot Noir), der håndhøstes fra den kun 1,5 hektar store og kedelformede enkeltmark Talrain, som vi finder omgivet af skov 500 meter oppe i Schwarzwald. Heroppe er jordbunden ”burgundisk” rustrød med sit eftertragtede mix af jernoxid og kalksten. Terroirvinen spontangærer med 4 ugers skindkontakt. Resultatet er en rødvin med unik, kølig, mineralsk karakter, som fuldendes med krydret kompleksitet fra 20 måneder på 1-3 år gamle tyskproducerede barriquefade i kontakt med de fine gærrester.
Om Weingut Ziereisen
"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year " | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!