Weingut Ziereisen Jaspis Bürgin Spätburgunder 2020
Weingut Ziereisen Jaspis Bürgin Spätburgunder 2020
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“95-97 points. This Pinot Noir floats, wildly aromatic with captivating tannins. A delight for purists!" - Gault Millau (tidl. årg.)
“96 points. Not just one of the finest Pinot Noir I have had from Hanspeter and Edeltraud Ziereisen in almost 20 years, it is also one of the finest I have tasted this year from my regions” - Robert Parker (tidl. årg.)
“96 points. Pinot Noir at Grand Cru level with great life expectancy.” - Falstaff (tidl. årg.)
“96 points. This truly represents Grand Cru level; Clos de la Roche makes an appearance, already showcasing beautiful maturity, excellent balance, and impressive length. A remarkable experience!” - VV Wine (tidl. årg.)
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." – Robert Parker
"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin
”DER SPRÆNGES!” Lige rundt om hjørnet tordner bragene fra et aktivt kalkbrud, og mineraliteten i Jaspis Bürgin 2020 når omtrent samme eksplosive intensitet...
Luksusflagskibet er en selektion af de bedste druer, og i sidste ende de bedste fade, fra de ældste parceller af pureste ren jurakalk på den stejle sydskråning Efringer Oelberg.
Hanspeter Ziereisens gamle vinstokke, plantet helt tilbage i 1950’erne og 1960’erne, giver så forrygende koncentration, kompleksitet og karakter til vinen, at anmelderne ikke uden grund sammenligner med burgundiske Grand Cru’er som eksempelvis Clos de la Roche.
Med et indgående kendskab til sine ældste vinstokke plukker Hanspeter med sikker hånd de topdruerne, der er tiltænkt Jaspis Bürgin. Den endelige selektion sker i kælderen, når vinen, efter spontangæring med 6-8 ugers maceration, har ligget 20-24 måneder på nye og ældre egetræsfade i kontakt med de fine gærrester.
Resultatet er hands down en af denne verdens allerstørste rødvine på Pinot Noir… Frygtindgydende maskulin, førførende sensuel, jordnær mineralsk og svævende elegant… Jaspis Bürgin rummer det hele, og meget mere, i ét og samme mundfuld!
2020 er en udpræget rødvinsårgang i Tyskland, hvor det varme vejr har skabt Pinot Noir med fornem farve, tekstur og frugtkoncentration… Vi er tildelt meget få flasker!
Smagenote
Jaspis Bürgin 2020 står flot farvemættet i glasset... Næsen imponerer med stor og frugtmoden duft af røde og mørke kirsebær, violer, skovbær og blåbær, der følges på vej med mineralske undertoner af røg, kalksten og regnvåd skovbund samt toplækre strejf af læder, lakrids, kaffe og vanilje fra den lange fadlagring… På tungen er rødvinen flot cremet og nærmest svævende i teksturen, mens den let fadkrydrede smag imponerer med power, kompleksitet og finesse i fornemt samspil. Peberkrydderi og toast. Florale noter. Klassisk burgundisk skovbund møder Spätburgunders karakteristiske røgede kød. Lang og kompleks eftersmag med madvenlige tanniner. En langtidsholdbar men allerede nu majestætisk vin! Drik nu eller gem 15-20 år fra høståret.
Anmeldelser af Weingut Ziereisen Jaspis Bürgin Spätburgunder
Tidligere årgange:
95-97/100 Gault Millau
"This Pinot Noir floats, wildly aromatic with captivating tannins. A delight for purists!"
96/100 Robert Parker
“Ziereisen's 2018 Jaspis Spätburgunder Bürgin—formerly known as Alte Reben—offers the best that old, reliable lots of crop-yielding German and Swiss Pinot Noir clones can deliver today, 50 to 60 years later. If planted in stony soils, like here in Jurassic limestone, the crop was reduced by nature. The bouquet is very charming in its pure and elegant cherry and red fruit aromas that intermingle with refreshing limestone notes and very fine phenols. Gentle, refined and highly elegant on the palate, this is a dry but round and toward the finish savory, fresh, saline, astringent and chalky red with remarkable finesse and intensity on the long and aromatic finish. Coming from an extraordinary warm, dry vintage, the 2018 is not just one of the finest Pinot Noir I have had from Hanspeter and Edeltraud Ziereisen in almost 20 years, it is also one of the finest I have tasted this year from my regions. It aged in barrels for 2.5 years. It was bottled unfined and unfiltered, like all the Jaspis wines, in August this year. 13.5% stated alcohol. Premium natural cork. Tasted in November 2022.”
96/100 Falstaff
”Discreet oak, herbs and sour cherry, elderberry, on the palate like velvet and silk, yet with fullness and drive, suitably oak-tinged, juiciness and nerve are seamlessly integrated into the fruity body, a Pinot Noir at Grand Cru level with great life expectancy.”
96/100 VV Wine
"Medium ruby. What an inviting aroma to dive into; the nose reveals budding maturity with notes of cherry and strawberry, along with ethereal hints and an abundance of floral scents, creating a fragrant substance. On the palate, it is soft and accessible, with a medium body, sweet fruit extract, yet bone dry, featuring finely woven tannins and top-notch acidity. This truly represents Grand Cru level; Clos de la Roche makes an appearance, already showcasing beautiful maturity, excellent balance, and impressive length. A remarkable experience! Now until 2033+, 96/100 vvPoints."
18,5 / 20 Jancis Robinson
“Grapes hand-picked, no fining, no filtration. Aged for 22 months in 10% new and 90% used barriques. Medium to deep plum colour with ruby rim. The depth of colour shows that extended maceration on the skins has taken place. The intense fragrance exhibits an attractive perfumed quality of fruit marinated in brandy and spices. Hints of violet and marzipan reflect ripeness and add complexity. This is an infant and you would expect it to almost burst with tannins, which it does … but they cannot prevent sweet plum and blackberry fruit from exhibiting their juicy potential. Cedar and clove throw their spicy hat into the ring, bitter chocolate and tobacco also make their mark.”
Nyd vinen til steaks, andebryst, fuglevildt, fjerkræ, svamperetter, lette asiatiske serveringer, tapas samt modne oste. Servér ved 14-17°C.
Jaspis Bürgin Spätburgunder Alte Reben 2020 er lavet på 100 % Spätburgunder (Pinot Noir), der høstes fra særligt udvalgte gamle vinstokke (plantet helt tilbage fra 1958-1966) fra nogle af producentens bedste parceller på Efringen Oelberg i Sydbaden. Jordbunden består af ren jurakalk, der giver en unik mineralsk nerve i vinen. Modnet i 20-24 måneder på nye og brugte barriquefade for ekstra krydderi og kompleksitet. Ingen klaring eller filtrering.
Om Weingut Ziereisen
"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year " | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!