Weingut Ziereisen Talrain Blauer Spätburgunder 2019
Weingut Ziereisen Talrain Blauer Spätburgunder 2019
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“A fabulous terroir wine that is clearly aiming for a grand cru status one day. If the quality keeps on proceeding that quickly, I fear we soon won't be able to buy this terrific Pinot for less than 20 euros ex-cellars.” – Robert Parker
Sådan lød det i forrige årgang fra selveste Robert Parker. Nu er det lykkedes os at skaffe et unikt parti af den sagnomspundne årgang 2019, der fremhæves som Tysklands mulige 100-points årgang.
Hans Peter Ziereisen er maden bag verdens måske største kultvin til under 200 kr. Den sensationelle Spätburgunder har navn efter et amfiteater-formet frimærke på 1,5 hektar, der ligger himmelhøjt hævet, som Pinot Noir-paradisets have, 500 meter oppe i Schwarzwald.
Vi er over 30 kilometer fra resten af Ziereisens marker. Men denne enkeltmark måtte han bare eje - efter at have analyseret jordbunden og fundet den ene parallel efter den anden med klodens mest berømte terroir:
"En jordbund som Romaneé-Conti, intet andet end jern, kalk og ler" – Ziereisen
Smagenote
I glasset står Talrain 2019 frisk og elegant bourgognerød. I næsen nærmest højmineralsk med rustent jern, knust kalk og alt godt fra skovbunden i smukt samspil med tørrede roser, røget kød, peber, jordbær, kirsebær, brombær og lidt kaffegrums. WAUW! I munden er vinen silkeblød og svævende fin, hvor Pinot Noir-frugtens sublime saftighed og intenst sitrende mineralitet forfører hele sanseapparatet. Kompleks eftersmag med urter, fadkrydderi, rød og læder. Vægtløs elegant og fokuseret mineralsk som en Vosne-Romanée! Som Robert Parker siger: ”It would be a sin not to buy it”. Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Anmeldelser af Weingut Ziereisen Talrain Spätburgunder 2019
93-94/100 - Houlberg
"...duften er fortsat to die for. Igen kommer den sødlige hestestald frem, så lige får mig til at tænke på den gamle hesteslagter, som i gamle dage lå i Thorsgade i Randers. Det kommer sammen med mælkede, kødfuld frugt med kirsebær, hindbær og brombær, der bare er flot afstemt med superb balance, lidt mynte, mælkechokolade og finsk lakrids. I munden har vinen nogle klart burgundiske elementer, hvor der både er grønne elementer, en frisk, let og pågående lys frugt med sure kirsebær, ribs, hindbær samt tranebær, masser af de knastørre tanniner, meget ung, levende med en kølig, mineralsk smag. Det er utroligt, hvor frisk frugtsmag, som Ziereisen kan få frem i en vin og her kommer frugten tørt, med blækagtige og mineralske elementer, lidt urter, stor tæthed, stram syre og med lækker smag." (vurderet ved en tilbudspris på kr. 219,95)
92-94/100 Falstaff
“A scent of dark cherry, some cassis and clove, as well as herbs of Provence. On the palate rather slim, cool and yet opulent. On the palate just as elegant with aromas such as blackberry, black cherry, and honeysuckle. A wine with good tension, fine tannin with a slight extracted sweetness, which is accompanied by fine minerality in the aftertaste.”
93/100 Mad & Monopolet
"Det er svært ikke at være begejstret over Ziereisen, som tryller den ene store vin frem efter den anden. Selv den ellers ret kræsne Robert Parker er fan – jamen velkommen i klubben da. I næsen har den kirsebær, blomme, flæsk, røg og tomatstilk – vilde noter, som udvikler sig endnu mere i glasset. I munden er den ungdommelig, frisk og har en god mineralitet og let sødme." (vurderet ved en tilbudspris på kr. 219,95)
93/100 Sarah Kruse
"Talrain møder dig med skønne noter af kølig granit, jern og skovbund, suppleret af solbær og peber, som føles friskt og fortryllende i næsen. Den er elegant i smagen og har en tilpas kompleksitet med en lækker, blid struktur, som får mundvandet til at løbe."
92/100 Robert Parker
"Ziereisen's Blauer Spätburgunder a.k.a. Pinot Noir 2019 Talrain offers a pure, fresh, elegant, intense and slightly flinty-scented bouquet of dark sour cherries, black berries, iron and dark meat, then some fine herbal notes later on. Medium-bodied and fresh yet intense and grippy on the youthful palate, this is rather lean and fresh but fleshy and silky-textured Pinot reveals a serious structure built by fine tannins, ripe acidity and stimulating saline finesse that gives a clear, crisp and nicely bitter finish. Not as generous as the 2018 or as impressive as the 2017, the 2019 shows more of the purity, elegance and freshness of the 2016. I tasted the wine again after 11 days, from the same bottle, and it had even improved. 13% stated alcohol. Natural cork. Tasted from L 24 21 in June 2022."
“I remain prepared to one day name Ziereisen's Talrain among the greatest Pinot Noirs from outside Burgundy.” – Robert Parker
IS 2019 GERMANY’S 100-POINT VINTAGE? – James Suckling
“The Talrain vineyard has clay and iron over limestone, adding heft to the wines grown there. With its red and black fruits it actually made me think of Black Forest Gâteau – though it also has a meaty, umami aspect – and somehow the two don’t clash! This is a classy wine that deserves consideration alongside good Burgundy.” – Frankly Wines
Nyd den som meditationsvin eller til saftige steaks, grillet tun og laks, fuglevildt, andebryst, tapas, stegte svampe og modne oste. Server ved 14-17°C
Vinen er fremstillet på 100% Spätburgunder (Pinot Noir), der håndhøstes fra den kun 1,5 hektar store og kedelformede enkeltmark Talrain, som vi finder omgivet af skov 500 meter oppe i Schwarzwald. Heroppe er jordbunden ”burgundisk” rustrød med sit eftertragtede mix af jernoxid og kalksten. Terroirvinen spontangærer med 4 ugers skindkontakt. Resultatet er en rødvin med unik, kølig, mineralsk karakter, som fuldendes med krydret kompleksitet fra 20 måneder på 1-3 år gamle tyskproducerede barriquefade i kontakt med de fine gærrester.
Om Weingut Ziereisen
"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year " | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!