Xavier Châteauneuf-du-Pape 1983
Xavier Châteauneuf-du-Pape 1983
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
Sjælden skatkammervin... 40 år gammel Châteauneuf fra Xaviers stærkt eftertragtede Private Collection!
En verdensklassevin der først i 2022 er kommet på flaske - og derfor har helt ny prop og perfekt stand, men som er høstet i den flotte årgang 1983. Hvordan kan det lade sig gøre?
Præcis som den for længst udsolgte Xavier Châteauneuf fra 1972 har denne 1983’er tilbragt adskillige årtier i kælderen hos et af de berømte Châteauneuf-navne, der i dag har tilknyttet Xavier som winemaker.
Vi taler altså om en unik aftapning fra en unavngiven vingård. Det præcise drueblend kendes ikke, men vi kan garantere dig en forbløffende frisk, saftig og ekstraordinær elegant Châteauneuf med masser af personlighed!
Hvornår fik du sidst 40 år gammel Châteauneuf fra en af Robert Parkers absolutte favoritproducenter? Nu får du chancen… men pas på! De sjældne frigivelser fra Xaviers "Private Collection" sælges kun få steder i verden og forsvinder lynhurtigt.
“Xavier Vignon, along with Philippe Cambie, are probably the two most highly renowned oenologists in Chateauneuf du Pape” – Robert Parker
Smagenote
Den 40 år gamle Châteauneuf-du-Pape præsenterer sig smukt i glasset med elegant modne farvenuancer… I næsen dybt fascinerende med nobel moden duft af læder, friske og tørrede røde bær, solbær, fine krydderier, æteriske olier, urter, trøfler, chokolade, tørv, ”bourgognekælder” og lidt røget mineralitet… I munden silkefin og smooth med fedme fra de 15% alkohol samt en smag, der forener stadig saftig bærfrugt med kælderdyb kompleksitet og legendarisk nobelhed. Fine, fine tanniner i den lange og let peberkrydrede finish. På bundlinjen en unik og helt uforglemmelig vin - som vi ville ønske allle fans af Châteauneuf kunne få lov at opleve… Drik nu, eller gem + 50 år fra høståret.
Nyd den modne Chateauneuf du Pape til gode steaks, simreretter, fuglevildt med svampe, modne oste – eller som meditationsvin i verdensklasse. Servér ved 16-18°C
Xavier Châteauneuf-du-Pape 1983 er fremstillet på mere end 10 druesorter, primært Grenache, inklusive de to grønne Rhône-druer som Clairette og Grenache Blanc. Selvom druerne stammer fra flere forskellige terroirs i Châteuneuf du Pape (rullesten, rødt ler og sand), er vinen er et ”single batch” fra en ”single producer”. Udvalgt med vanlig sans for kvaliteten af Xavier, der i 1972 blot var 14 år gammel...
Om Xavier
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.