Weingut Ziereisen Talrain Spätburgunder 2013
Weingut Ziereisen Talrain Spätburgunder 2013
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“I remain prepared to one day name Ziereisen's Talrain among the greatest Pinot Noirs from outside Burgundy.” – Robert Parker
Parker overgiver sig totalt til Talrain - og er bestemt ikke alene!
Fra Falstaff til danske vineksperter som René Langdahl og Frederik Kreutzer.. ALLE roser de nyeste årgange af den sydtyske enkeltmarks-Pinot Noir til skyerne, og nu har vi fået fingre i et gemt parti af årgang 2013...
En unik kælderskat hentet direkte hos 100 point-superstjernen Weingut Ziereisen i det sydligste Baden!
Enkeltmarksvinen stammer fra et frimærke på bare 1,5 hektar mere end 30 kilometer fra resten af Ziereisens marker. Men en vinmark han bare måtte eje - efter at have analyseret jordbunden og fundet den ene parallel efter den anden med undergrunden på klodens mest berømte terroir:
"En jordbund som Romaneé-Conti, intet andet end jern, kalk og ler" - Ziereisen
Nu er vinen landet i så kælen en kældermodnet topform, at prisen for Talrain taler for sig selv... Et must-taste for fans af Spätburgunder og rød bourgogne!
Smagenote
Allerede ved opkænkning fyrer Talrain 2013 op for bourgognestemningen... Ud af glasset strømmer mineralske superdufte af våd skovbund, tavlekridt og rusten bilkirkegård, som med lidt luft i glasset får romantisk germansk schwung med tørrede roser, saftige kirsebær og fristende krydderier som lakrids, røg, sort peber og vanilje… På tungen silkefin og nærmest burgundisk vægtløs med sitrende mineralitet under den delikate og komplekst modne Pinot Noir-frugt, der løftes til svævende elegance i eftersmagen med fine noter af løvstikke, røg og tørret læder...Hvem sagde Vosne-Romanée? Drik nu, eller gem 15-20 år fra høståret.
Anmeldelser af Weingut Ziereisen Talrain Spätburgunder 2013
94/100 Rasmus Christensen, Winewherever
"Meget indbydende og kompleks duft af røde bær, skovbund og mineraler. Den har har en let krop, frisk syre og en lang og fin eftersmag. Der er anvendt spontangæring, store og små træfade, ingen klaring eller filtreringen. En meget helstøpt og elegant Pinot Noir. Jeg er vild med den!"
93-94/100 Houlberg
"5,5 Thumbs Up. I glasset er vinen klart lysere end forrige ... mere transparent, mørk teglfarvet og allerede dufter indikere en langt mere elegant vin, også mere feminin i aromaerne. Der kommer først lidt røg, brændt træ og som med forrige Blauer Spätburgunder også denne lidt jernagtige, rustne, mineralske og stenagtige note, blomster, rosenblade, en mere moden frugt med jordbær og lyse kirsebær, svagt en smule lakridskonfekt og lys mælkechokolade. Smagsmæssigt er vinen også klart mere elegant ... endda med et nærmest burgundisk præg, en fin, sart og smuk syre, selvom den måske endda er på vej til at være næsten for spinkel. Men jeg elsker denne lyse og lette side, hvilket endda også i munden kombineres med en meget tydelige mineralsk, jernet og stenet side. Frugten er lyse kirsebær og tranebær, tanninerne tørre og fine suppleret med røg, sarte krydderier og lidt peber. Houlberg ligger lige mellem 5,5 og 6 store tomler." (vurderet ved en tilbudspris på kr. 169,95)
Nyd den som meditationsvin eller til saftige steaks, grillet tun og laks, fuglevildt, andebrys, tapas, stegte svampe og modne oste. Server ved 14-17°C
Vinen er fremstillet på 100% Spätburgunder (Pinot Noir), der håndhøstes fra den kun 1,5 hektar store og kedelformede enkeltmark Talrain, som vi finder omgivet af skov 500 meter oppe i Schwarzwald. Heroppe er jordbunden ”burgundisk” rustrød med sit eftertragtede mix af jernoxid og kalksten. Terroirvinen spontangærer med 4 ugers skindkontakt. Resultatet er en rødvin med unik, kølig, mineralsk karakter, som fuldendes med krydret kompleksitet fra 20 måneder på 1-3 år gamle tyskproducerede barriquefade i kontakt med de fine gærrester.
Om Weingut Ziereisen
"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year " | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!