Ziereisen Weisser Burgunder 2020
Ziereisen Weisser Burgunder 2020
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"93 point. En både utraditionel og overraskende god udgave" - Mad & Monopolet
"92 point. Pinot Blanc på steroider... Næsten tropisk i udtrykket" - WineWherever
"91 point. Masser af citrusagtig frugt med citroner, lemon og grape" - Houlberg
Alsace Pinot Blanc, go home…!
Superstjernen Hanspeter Ziereisens Pinot Blanc forbløffer og begejstrer fra første slurk. Saftige pærer, saltet grapefrugt, honningmelon, hø, hvid peber, abrikos og masser af frisk mineralitet.
Hele herligheden toppes med cremet tekstur og champagne-lignende nuancer af ristet brød fra den 10-18 måneder lange modning på de fine gærrester!
Trods en beskeden pris er der ægte schwung over denne Pinot Blanc, som Hanspeter laver på druer fra en stejl sydskråning, Efringer Oelberg, med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden.
Er du til autentiske hvidvinsoplevelser? Så gå med Ziereisens Weisser Burgunder fra et af de stærkeste tyske hvidvinsår set over seneste årti...
Smagenote
I glasset præsenterer Weisser Brugunder 2020 sig elegant korngul med et friskt grønt skær… Næsen lover førsteklasses saftig og mineralsk Pinot Blanc med en fin og kompleks duft af hvid peber, pære, jasmin, lidt smør, våd kalk, saltet grapefrugt, mandarin, hø, friske hasselnødder og abrikos… I munden delikat cremet med elegant vibrerende friskhed lurende under den saftig og delikate frugt. Fine urtekrydderier, mineralsk røg, bivoks og champagnelignende ”toast” bygger sig op til en stor finale, der både formår at tilfredsstille og kalde på en slurk mere! Drik nu, eller gem 5-8 år fra høståret.
Anmeldelser af Ziereisen Weisser Burgunder 2020
93/100 Mad & Monopolet
"Jeg styrer normalt lidt uden om Pinot Blanc, men denne er en helt anden boldgade, end hvad jeg er vant til. Næsen boomer af duft af modne pærer, abrikos, nyslået græs, hasselnødder og et hint af smør. I munden er den cremet, fyldig, rund og med masser af friskhed, men bestemt også dybde og frugtfylde - en både utraditionel og overraskende god udgave af den ellers til tider småkedelige Pinot Blanc. 1 stk 189,95/ BEDSTE PRIS v/ 6 fl. 119,95"
92/100 WineWherever, Rasmus Christensen
"Pinot Blanc på steroider. Fyldig moden frugt, næsten tropisk i udtrykket. Cremet tekstur i munden og en smule tanninstruktur, der giver vinen et karakteristisk Ziereisen-touch. En meget charmerende udgave af den ofte lidt neutrale Pinot Blanc."
91/100 Houlberg
"Duftmæssigt er det en lidt opulent Pinot Blanc aka Weisser Burgunder, har en sødkrydret fedme, modne pærer, abrikos, saftige ferskner, nødder og virker umiddelbart lidt olieret med fadpræg af lakridskonfekt, smør og lidt grønne elementer. I munden er det også en opulent og olieret Pinot Blanc, men der er samtidig en pivfrisk syre ... masser af citrusagtig frugt med citroner, lemon og grape ... nogle af dem endda også grillet eller syltet, for de virker fyldige og får dem til at virke en anelse varmere. Den har en fin sødbitterhed, let salt og svedig krop. 91 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 189,95 kr., men kan fås til 149,95 kr. ved køb af 6 flasker."
....
Tidligere årgange:
93/100 The Wine Front (årg. 2019)
91/100 Robert Parker (årg. 2019)
” Vinified in large oak vats for 18 months, the 2018 Weisser Burgunder is intense yet still yeasty and somewhat reductive on the elegant and aromatic nose. On the palate, this is a straight, pure, fresh and elegant Pinot Blanc, with a subtle form of power on the finish. Tight and salty and always refreshing. It will benefit from bottle age.”
Nyd den solo eller til fisk og skaldyr, tapas, sushi, fjerkræ, asparges, charcuteri, salater og friske oste. Servér ved 8-10°C.
Vinen er fremstillet på 100% Weissburgunder (Pinot Blanc), håndhøster fra den op til 50% stejle og kalkstenholdige topmark Efringer Oelberg i det sydlige Baden. Druerne presses ved relativt højt tryk, 6 bar, for at trække ekstra karakter og personlighed ud i mosten, der spontangærer med terroirets naturligt forekommende gærstammer. Vinen modner hele 10-18 måneder på store neutrale egetræsfade i kontakt med de fine gærrester, der føjer elegant tekstur og Champagne-lignende kompleksitet til den friske hvidvin.
Om Weingut Ziereisen
"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year " | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault MillauA
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!