Ziereisen LÜ (Lügle) Weisser Burgunder 2021
Ziereisen LÜ (Lügle) Weisser Burgunder 2021
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“92 points. The bouquet is clear, fresh and pure, with a distinctive limestone character. Elegant and refined on the palate, this is a vibrantly fresh and citric, quite intense and saline Pinot Blanc with texture and structure and an intense finish. Remarkably intense." - Robert Parker
“92 points. Clover blossom, pear, butter, with a hint of oak influence; creamy and smooth on the palate” – Falstaff (tidl. årg.)
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." – Robert Parker
”TOP 100 Wineries of the World" - Wine & Spirits Magazine
Verdens vildeste Weissburgunder? Utvivlsomt en af klodens største og mest mineralske hvidvine på den skammeligt oversete kvalitetsdrue, der afhængigt af sprogområdet kendes som Pinot Blanc, Weissburgunder eller Pinot Bianco.
Kultnavnet Hanspeter Ziereisen skaber enkeltmarksvinen ”LÜ” (Lügle) med druer fra omtrent 30 år gamle vinstokke på sin bedste parcel af den op til 50 % stejle sydskråning Efringer Oelberg i Sydbaden. Vi taler ren jurakalk med et aktivt stenbrud lige rundt om hjørnet!
Hvidvinen spontangærer med terroirets egen gær og modner 18-22 mdr. med de fine gærrester på brugte egefade af varierende volumen. Aftappet uden klaring og filtrering. Alt sammen for at maksimere druens og terroirets smag og karakter!
Med 14 specifikt fremhævede topproducenter af Weissburgunder er Tyskland, ifølge Jancis Robinson, druens verdensmestre. Af disse ”superior producers” finder du flest i Baden, hvor en af dem naturligvis, fristes man til at sige, er Ziereisen.
Med Lügle får du altså crème de la crème, toppen af poppen, fra en af verdens dygtigste referenceproducenter af Weissburgunder. Tænk på hvad den slags koster, når etiketten siger Chardonnay!
Smag den og bered dig på en oplevelse af de store… Det her hvidvin i verdensklasse med mindst 10 års modningspotentiale!
Smagenote
Lügle 2021 står sart gylden i glasset… Næsen drager med en friskhed og energisk mineralitet, der bindes lækkert sammen med saltet grape, modne æbler, saftig pære og hvid fersken, mens dybe strejf af nødder og krydderier fra fadlagringen holdes elegant i baggrunden… På tungen let smørcremet og i fornem balance. På den ene side generøs, honningagtig og nøddeagtig krydret, men mineralske nuancer af saltet grape og kalk holder smagen frisk og vibrerende. Volumen uden fedme. Power uden prætentioner. Ganske enkelt en fremragende Weissburgunder med komplekse antydninger af nødder, brioche, urtekrydderier og salt i den lange eftersmag. Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Ziereisen LÜ (Lügle) Weisser Burgunder 2021
92/100 Robert Parker
"Aged in large oak casks for 20+ months, the 2021 Weisser Burgunder LÜ is from the Lügle parcel that was planted in 1990 and 1992. The bouquet is clear, fresh and pure, with a distinctive limestone character. Elegant and refined on the palate, this is a vibrantly fresh and citric, quite intense and saline Pinot Blanc with texture and structure and an intense finish. Remarkably intense. 13% stated alcohol. Natural cork stopper. Tasted at the domaine in February 2024."
Tidligere årgange:
92+/100 Robert Parker
«Basked-pressed and aged in large oak casks for 20 month, the 2020 Weisser Burgunder Lügle opens with a very intense and aromatic but elegant and utterly fascinating, slightly flinty nose of perfectly ripe and warm Pinot Blanc fruit. Creamy textured and dense but refreshingly pure, mineral and savory on the palate, this is a medium to full-bodied, concentrated, elegant and still youthful Pinot Blanc with serious tannins that intermingle with the racy acidity and salinity. It's complex yet still a bit austere. This 2020 Pinot Blanc comes into the markets too early; therefore, it should be aerated for about a day. 13% stated alcohol. Natural cork stopper. Tasted in November 2022 (L 10 22).”
92/100 Falstaff
"Clover blossom, pear, butter, with a hint of oak influence; creamy and smooth on the palate, showing early maturity with iodine and honey-spiced aromas. A touch of sweetness enhances the impression of creaminess and richness, backed by a firm, substantial structure."
91/100 Wine Enthusiast
“This is medium to full bodied without feeling overly heavy. It aromas might make you think that this is sweet, but it is rather dry and yet it displays an array of expressive flavors of apple tart, peach skin, brioche and fragrant accents of verbena, ground cardamom and chamomile. It is velvety on the lasting finish.”
91/100 VV Wine
"Medium yellow. An intense, highly fragrant nose with a hint of nuttiness; complex, playful, and spicy, revealing crumbly apple and pear notes. On the palate, it’s dense and powerful, juicy with very fine acidity, exceptional structure, and lovely fruit. The finish is aromatic and intense, concluding with a delicate hint of sweetness. Drink now through 2030, 91 vv points."
17/20 Jancis Robinson
”My wife not only contributed with great enthusiasm to the tasting note of the Lügle, but also to a further rise in its sale figures. At first still a little hesitant to release its combination of stone fruit and exotic aromas, there were no more holds barred on the palate, as grapefruit unloaded its full armoury of sweet, sour and bitter expressions, stony minerality rocked the palate and juicy melon restored equilibrium, before a sweet lemony acidity provided a vibrant finish.”
Nyd den til fisk og skaldyr, sushi, grillet fjerkræ, lette svamperetter, tapas og nøddeagtige oste. Server ved 10-13°C
Flagskibet LÜ 2021 (tidligere kendt som Lügle) er skabt på 100 % Weissburgunder (Pinot Blanc), som Hanspeter Ziereisen håndplukker fra omkring 30 år gamle vinstokke på en særlig parcel af den op til 50 % stejle sydskråning Efringer Oelberg i det sydligste Baden. Klonen er ”Dreher 209” og jordbunden ren jurakalk. Hvidvinen spontangærer med terroirets egen gær og modner 18- 22 måneder med de fine gærrester på brugte egetræsfade af varirende størrelse. Aftappes uden klaring og uden filtrering. Alt sammen for at maksimere druens og terroirets smag og karakter!
Om Weingut Ziereisen
"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year " | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!