Ziereisen ST (Steinkrügle) Gutedel 2021
Ziereisen ST (Steinkrügle) Gutedel 2021
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”95 point. MINE YNDLINGSVINE - Det dufter af kæmpestor Chablis...Ubegribeligt, at 10 % kan fylde så meget og ramme smagsløgene med salt, kvædeskræl, mælkebøtteekstrakt, bordbombe, mens eftersmagen er skrællet som fino sherry, men helt uden de funky aromaer… og bliver hængende." - René Langdahl
"95 point. WAUW for pokker … det dufter sgu af stor hvid burgundisk vin … for pokker, hvor det dufter fremragende. I munden er der klart en mere saltet, læskende og maskulin frugt end hos fx hvide de burgundiske vine ... absolut helt oppe på den store klinge." - Houlberg
"93 points. Noble structure, slight phenolics noticeable on the gums. Strongly mineral…” - Vinum
“92+ points. From the Steingrüble parcel, the 2021 Gutedel ST opens with an intense and flinty as well as floral bouquet with notes of crushed stones and herbs and a remarkably intense and ripe fruit ... Aged for nearly two years on the lees. This is a substantial, age-worthy Chasselas" – Robert Parker
“A Chasselas with Burgundian character … Ageing potential of at least ten years.” – Hanspeter Ziereisen
Inspireret af forbilledet Coche-Dury i Meursault frembringer Hanspeter Ziereisen mesterligt mineralske og elegant fadlagrede hvidvine med op til 100 point.
Hvidvinen ST (tidligere kendt som hhv. «Steingrüble» og «Steinkrügle») er skabt på 100% Gutedel (Chasselas) fra op mod 50 år gamle vinstokke på den stejle, sydvendte enkeltmark Efringer Oelberg i det sydligste Baden.
Ziereisen kalder med rette denne på papiret dansende lette hvidvin for en ulv i fåreklæder. Smagen er pakket med karakter fra det mægtige terroir samt fra den hårde druepresning ved ca. 6 bars tryk. Læg dertil 20-24 måneders lagring i kontakt med gærresterne på brugte 650 liters egetræsfade fra tyske Assmann samt aftapning uden klaring og uden filtrering.
Intensiteten, mineraliteten og karakteren her er nærmest naturstridig, når du tager den lave alkoholprocent i betragtning…
Den nye årgang imponerer særligt og bekræfter 2021 som en udpræget hvidvinsårgang med nærmest svævende elegance og tungedansende mineralik... Så kan Puligny-Montrachet bare komme an!
Smagenote
Ved ophældningen elegant letflydende og sart gylden… Fra glasset strømmer super mineralske aromaer af røget flint og våd kalksten, der følges på vej med deliakte nuancer af saltet grillet grapefrugt, lindeblomst, orangeskal, citrongræs, pære, gul mirabelle og lidt eksotisk kvædefrugt, der toppes med strejf af nødder og champagnelignende ristet toast fra den næsten 2 år lange fadmodning på gæren…Wauw! Hvidvinen danser let og nærmest svævende over tungen som en ballerina i spring. Smagen er intens mineralsk, nøddeagtigt kompleks og enormt sirlig i frugten. Seriøs som hvid bourgogne med læskefaktor som lemonade! En af Ziereisens absolut bedste premium-hvidvine! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Ziereisen Gutedel ST 2021
95/100 René Langdahl
"Edeltraut og Hanspeter Ziereisen i det allersydligste Baden i Efringen-Kirchen blot 8-10 km nord for Basel er områdets enfants terribles, mønsterbrydere, selvstændigt tænkende og antiautoritære ægtepar, som bare laver den ene troldmandsdrik efter den anden. Her gælder det gutedel på kun 10 % Fra gamle planter øverst i kalkstensskrænten Oelberg. Spontangæret most i store fudere efter ret hårdt pres, hvor Hanspeter vil have al stofligheden fra verdens mest mineralske druesort med over i vinen. 20 måneders bærmelagring giver bredde og ricottafornemmelse med diskret reduktion. Ægteparret lever i livsbalance – tænkte naturskånsomt og antimanipulatorisk længe før det blev mode. Gutedel/fendant/chasselas, kært barn har mange navne, kræver mindst en doktorgrad… eller erfaring med traditionelt fremstillede skindkontaktvine på ikke aromatiske druesorter for værdsættelse. Den kan være verdens mest kedelige og verdens mest gnistrende mineralitetsformidler. ST 21 er det sidste! Det dufter af kæmpestor chablis, men har mindre syre, assyrtiko, men uden varmen, smager bare som stenvin. Ubegribeligt, at 10 % kan fylde så meget og ramme smagsløgene med salt, kvædeskræl, mælkebøtteekstrakt, bordbombe, mens eftersmagen er skrællet som fino sherry, men helt uden de funky aromaer… og bliver hængende."
95/100 Houlberg
"WAUW for pokker … det dufter sgu af stor hvid burgundisk vin, der virker let fadpumpet med en supermanagtig smørkåbe med brunet smør, vanilje, hasselnødder, dåsepærer, mango, papaya, kvæde samt pigeon- og cideræbler, knust og saltede sten, grus og ral … for pokker, hvor det dufter fremragende. I munden er der klart en mere saltet, læskende og maskulin frugt end hos fx hvide de burgundiske vine. Der er både abrikos, kvæde, cideræbler, saltede mandler, saftet æblemost, hyben og absolut helt oppe på den store klinge. Syren er varm, maskulin og alligevel med vild stor saftighed … 95 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 289,95 kr., men kan fås til 199,95 kr. ved køb af 6 flasker."
93/100 Vinum Magazin
”Reportage tasting - Winemaking legend Hanspeter Ziereisen | With air, light, yellow fruit, quince, pear, subtle and reductive. Noble structure, slight phenolics noticeable on the gums. Strongly mineral, no fruit, lives from its texture. Slightly piquant, salty sharpness in the mouth, yet incredibly light-footed, elegantly restrained right up to the finish.”
92+/100 Robert Parker
"From the Steingrüble parcel, the 2021 Gutedel ST opens with an intense and flinty as well as floral bouquet with notes of crushed stones and herbs and a remarkably intense and ripe fruit. From a warmer part of the slope on Oxfordian limestone rocks in the Efringer Ölberg, this is an intense and structural Chassleas with fine tannins and stimulating lime zest bitters on the finish. Aged for nearly two years on the lees. This is a substantial, age-worthy Chasselas that needs 2-3 years to soften its tannic edges. 10% stated alcohol. Screw cap. Tasted at the domaine in February 2024."
…
Forrige årgang:
93/100 Robert Parker
“The 2020 Steinkrügle is another fascinating Chasselas from Hanspeter and Edeltraud Ziereisen that comes from 40+-year-old vines and was aged on the lees for about 20 months in traditional oak casks. The wine exhibits an intense golden-yellow color and a deep, pure, concentrated and intensely mineral bouquet with ripe, elegant fruit aromas intermingled with iodine notes of crushed stones and refreshing phenolic nuances. Dense, lush and elegant on the tropical-flavored palate, this is a fine and erotic Chasselas with a long, complex and stimulating saline finish. The acidity is fine and fresh and perfectly integrated with the phenolic structure and elegant texture of this youthful and age-worthy white from Germany's southern tip. It was bottled with 11% stated alcohol but with a density, intensity and complexity you can hardly measure. After the superb 2017, this is another over-performing Steinkrügle. Screw-cap closure. Tasted in November 2022.”
93/100 Falstaff
“Reductive notes, flint, smoke, yeast, lime zest, yellow apple, mirabelle plum, some quince. Slenderly built on the palate, soft in texture, juicy, ripe, elegant acidity. Ripe, finely layered phenolics, strong mineral imprint, also deep.”
92/100 Wine Enthusiast
”This is lovely, with lemongrass, yellow plum and Jonagold apple flavors seamlessly layered, offset with a quinine hint and carrying through a long, floral finish. A fine representation of the variety, it combining an ethereal feel with an alluring flavor profile.”
92/100 The Wine Front
Nyd den til fisk og skaldyr, sushi, grillet fjerkræ, lette svamperetter og nøddeagtige oste. Server ved 10-13°C
Ziereisen ST 2021 (tidligere kendt som hhv. «Steingrüble» og «Steinkrügle») er fremstillet på 100 % Gutedel, som Hanspeter Ziereisen håndplukker fra op mod 50 år gamle vinstokke, plantet i 1978 og 1995, på den stejle, sydvendte enkeltmark Efringer Oelberg i det sydligste Baden. En indledende maceration samt hård presning ved 6 bars tryk trækker stor smagsintensitet fra drueskindet, hvorefter vinen spontangærer med terroirets og Zierieisen-kælderens egen gær. Efter endt gæring modner ST 20-24 måneder i kontakt med gærresterne på brugte 650 liters egetræsfade fra tyske Assmann. Aftappet uden klaring og uden filtrering.
Om Weingut Ziereisen
"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year " | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!