Xavier, Cotes du Rhone Blanc 2021
Xavier, Cotes du Rhone Blanc 2021
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
Chateauneuf du Pape-kongen Xavier kan andet end at lave store rødvine. Vi kan nu endelig præsentere hans fortryllende hvidvin fra Côtes du Rhone – fremstillet på druer fra helt op til 100 år gamle vinstokke!
I takt med at vinstokkene ældes, jo færre druer producerer de. Til gengæld ryger smagsintensiteten i vejret og det kan i dén grad smages i den nye årgang 2021. Skabt på de lokale favorit-druesorter Viognier, Grenache Blanc og Rousanne, der tilsammen giver en aromatisk og fyldig hvidvin med masser af tropiske frugter og en frisk mineralitet til at skabe balance.
Hvidvin fra Rhône er udsøgt specialitet, der nydes alt for sjældent. Nu har du chancen for at smage en fra områdets bedste producenter!
Smagenote
Vinen præsenterer sig med en smuk strågul farve, der har ungdommelige grønne reflekser i midten. Aromatisk og ekspressiv næse takket være den høje andel Viognier, der giver masser af orangeblomster, saftdryppende ferskner, kandiseret pære og citrus til den forførende duft. I munden er vinen fyldig og let tropisk med en skøn underliggende syre til at skabe balance. Den lange eftersmag slutter flot af med en herlig mineralsk undertone. Drik nu, eller gem 5-6 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Cotes du Rhône Blanc
90/100 Jeb Dunnuck (årg. 2018)
” From higher elevation vineyards, the 2018 Côtes Du Rhône Blanc is another terrific white from Xavier. Plenty of white peach, flowers, and honeysuckle as well as notable minerality all flow to a medium-bodied white that has good acidity, impeccable balance, and a great finish. Clean, pure, and classic are the buzzwords here.”
Anbefales til stegte fisk og skaldyr, fjerkræ, lyst kød, smør- og flødesaucer, svampe samt gedeost. Servér ved 10-13°C
Vinen er lavet på et klassisk Rhone-blend bestående af 60 % Viognier, 20 % Grenache Blanc og 20 % Roussanne fra marker i Vaucluse. Druerne er høstet på meget gamle vinstokke, hvoraf de ældste er mere end 100 år gamle. Jo ældre vinstokkene bliver, desto færre druer producerer de. Til gengæld er smagskoncentrationen helt i top! Jordbunden består hovedsageligt af ler og kalksten, hvilket både friskhed og syre til den fyldige hvidvin. I vineriet gæres hver druesort for sig, så de unikke aromaer bevares. Efter endt gæring blendes vinen, der modner på smagsneutrale cementtanke.
Om Xavier Vignon
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.