Château Puech-Haut Theyron Blanc BIO 2022
Château Puech-Haut Theyron Blanc BIO 2022
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“92 points. No doubt the fruit is top quality…” – Michael Godel (årg. 2021)
“92 points. Quite elegant and refreshing… Length is excellent” – David Lawrason (årg. 2021)
“91 points. Clean, fresh and pure… Lovely wine” – John Szabo, MS (årg. 2021)
“91 points. A lovely saltiness is present...” – Sara d’Amato, Sommelier (årg. 2021)
Theyron is in town! Her er en ny økologisk vinserie, fra Sydfrankrigs nok bedste vinhus, som du simpelthen må smage...
Dette dugfriske 2022-blend af Vermentino, Chardonnay og Viognier tager hands down prisen som den mest rene, delikate og forfriskende hvidvin, vi nogensinde har smagt.
I 2014 køber Gerard Bru, ejer og grundlægger af verdensberømte Château Puech-Haut, den historiske og siden 2010 økologisk certificerede vingård Mas de Theyron i underdisktriktet Saint-Christol.
- ”We are going to produce a very great wine here…” - Gerhard Bru
Jep, ambitionerne for den nye vingård er gigantiske. Og her smager du hvorfor!
Smagenote
Ved ophældningen elegant citrusgul med friske grønne refleksioner… Næsen lover sommer og solskin med den dejligste aromatiske duft af nyplukkede hvide blomster, lavendelhonning, citrus, pære, abrikos og fersken, som efter et par slyngture i glasset giver plads til fine mineralske nuancer af våde kalksten og en frisk Middelhavsbrise… På tungen balanceres en behageligt cremet tekstur med sprød mineralisk finesse og en suverænt læskende, ungdommelig friskhed. Hold nu kaje, hvor det smage… Det her er sydfransk hvidvin, som danser og holder fest på din tunge! Drik nu, eller gem 3-5 år fra høståret.
Anmeldelser af Chateau Puech-Haut Theyron Blanc
92/100 Michel Godel (årg. 2021)
”Theyron in white from Château Puech-Haut is a blend of vermentino (rolle), chardonnay and viognier, as dense as it is aromatic and as fleshy as it wants to be delicate. No doubt the fruit is top quality from sites in the Languedoc and the acids are what they must be, piercing and intense. Takes a bite and then gifts back, never relenting in its drive to both attack and please. Pair this with the finest heritage pork chop you can find, alongside chanterelles or black trumpets, if they can be sourced.”
92/100 David Lawrason (årg. 2021)
“This has a very fine, gentle and detailed nose with yellow pear/peach fruit, subtle lees/breadcrust, anise and fine herbs. It is medium weight, quite elegant and refreshing, very well balanced, with a mouth-watering, slightly mineral and dusty finish. The length is excellent.”
90/100 John Szabo, Master Sommelier (årg. 2021)
“Clean, fresh and pure, fleshy, thiol-driven with tropical fruit up front, this is engaging and stylish white wine from Puech-Haut's sister estate Theyron near St. Drézery. The palate is broad and fleshy, ripe and balanced, with very good length, even if complexity is moderate. Lovely wine for current enjoyment or short term hold.”
90/100 Sara d’Amato, Sommelier (årg. 2021)
“An organically certified blend of chardonnay, rolle (vermentino) and viognier in an eye-catching, unconventional bottle, as is common with Puech-Haut. A lovely saltiness is present amongst the white peach and fleshy notes herein. Quite fruity with gentle acidity and pleasant viscosity. Sits atop the tongue with a playful sweet-salty interplay. Widely appealing with no notable oak.”
Nyd den som en herlig aperitif eller til friske serveringer med fisk og skaldyr, sushi, lette asiatiske retter, grillede marinerede grøntsager, salater, tapas og cremede oste. Servér ved 8-10°C
Vinen er fremstillet på et spændende og aromatisk blend af Vermentino (Rolle), Chardonnay og Viognier, som selekteres fra parceller med kalkstensholdigt ler på den historiske og økologisk certificerede vingård Mas de Theyron, som Château Puech-Haut overtog i 2014.
For at holde frugten helt frisk, høstes alle druer i de kølige nattetimer med direkte druepresning, som frigør den mest delikate most. Herefter nedkøles mosten for at bundfælde urenheder, inden separat gæring af hver druesort med frugtbevarende temperaturstyring ved 12-14°C. For at fremme hvidvinens friske, sprøde og aromatiske profil sker fremstillingen uden malolaktisk gæring.
Om Château Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France)” – Robert Parker
Verdensklasse kommer ikke flyvende, og slet ikke til Languedoc! Da industrimagnaten Gerard Bru i 1980 købte sine første 25 hektar land i St-Drézéry, 10 km nordøst for Montpelllier, var der ingen vinplanter på stedet. Til gengæld havde terroiret potentiale til at producere vin i verdensklasse. I 1990 var arealet klar til beplantning, og tre år senere var første årgang af Chateau Puech-Haut på markedet.
Gerard Bru er ikke en mand, der gør tingene halvt. Da Chateau Puech-Haut var uden slotsbygning, købte han simpelthen en berømt embedsbolig i Montpellier, som han siden lod flytte og genopføre på egen grund. Til vingården lod han desuden hente verdens største vintønde på 300.000 liter - og verdens mest berømte ønologiske konsulent, Michel Rolland fra Bordeaux. Sidstnævnte blev i 2008 erstattet af Philippe Cambie, der tryller i kældrene hos mere end 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. I 2017 overtog Gerard Bru Château Lavabre i det prestigiøse nabodistrikt Pic-St-Loup.
Med Château Puech-Haut og Château Lavabre laver Gerard Bru & Co. vin fra hele 250 hektar. En dybt imponerende bedrift, når man tager i betragtning, at selv vingårdenes ”basisvine” vader i 90-95 point ratings fra de store anmeldere!