Xavier Arcane IX L´Hermite Gigondas 2016
Xavier Arcane IX L´Hermite Gigondas 2016
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"95 points. Long and persistent finish..." - Verema
"95 point. Munden har det hele – elegance, fyldighed, tanniner og en flot frugtfylde – den gør sig rigtig godt til simreretter eller en god bøf med bearnaise til – så er der fuldt hus" - Mad & Monopolet
"94 points. It's elegant, seamless and silky, with beautiful purity and elegance." - Jeb Dunnuck
"94 point. På mange måder en klassisk Gigondas, men så alligevel med et ekstra skud af det hele ... Du behøver ikke være ekspert for at smage den særlige elegance og balance, Xavier formår at fremtrylle " - Flaskehalsen
Super-premium Gigondas fra bjergkæden Dentelles de Montmirail. Kvaliteten matcher de store rødvine fra Chateauneuf-du-Pape, mens vinens elegante stil og struktur holdes tro mod de højtliggende terroirs i Gigondas.
En ”single-release” rødvin fra Xaviers Arcane-serie, hvor hver vin har navn efter et specifikt tarotkort. L’Hermite (”eneboeren”) er det niende kort i spillet ”Tarot de Marseille”. Sublim sydrhone - fra en helt exceptionel og allerede legendarisk årgang.
Smagenote
Mørk brombærrød med lilla kant og raffineret duft af viol, sorte kirsebær, brombær, lakrids, tørrede krydderier og cedertræ. I munden imponerende fyldig med fornem frugtkoncentration og komplekse urter. En gigantisk Gigondas... målt på power, elegance og overodnet harmoni. Lang og let krydret eftersmag med fornem, fokuseret tanninstruktur. Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Gigondas Arcane IX L'Hermite 2016
95/100 Verema
“Cherry red color with a medium-high layer with garnet reflections. On the nose, the aromas of fruit stand out with hints of cherries and plums, floral aromas of violet, light sweet spices, the aging with sensations of liquorice and light toasts. In the mouth it is expressed even better, it has body and structure. With good acidity, lots of fruit, with marked but very elegant tannins. Sweet, balsamic spices. A touch of liquorice and aromatic woods. Long and persistent finish.”
95/100 Mad & Monopolet
"Xavier har mere eller mindre vin fra alle hylder i deres enorme sortiment – denne ”Arcane IX” er ét af deres flagskibe. Den er lavet på det klassiske blend Grenache, Shiraz og Mourvedre. I næsen fornemmes en tæt duft af mørke sorte kirsebær, modne brombær, finsk lakrids, balsamico, oliven, træ og et lille hint af julekrydderier. Munden har det hele – elegance, fyldighed, tanniner og en flot frugtfylde – den gør sig rigtig godt til simreretter eller en god bøf med bearnaise til – så er der fuldt hus. Pr. fl. 399,95 / BEDSTE PRIS v/ 6 fl. 249,95"
94/100 Jeb Dunnuck
“It's another beautiful wine from Xavier that has loads of blackberries, spice, dried herbes de Provence, and loamy soil. It's elegant, seamless and silky, with beautiful purity and elegance. It's going to benefit from short-term cellaring and keep for a decade.”
94/100 Flaskehalsen
"Det er altså lidt af en basse at gå ombord i, denne her. På mange måder en klassisk Gigondas, men så alligevel med et ekstra skud af det hele. Druesorterne, der bruges, er mange – og kraftfulde. I de oplysninger, jeg har kunnet finde, opremses en lang stribe af sorter – og de er ikke altid identiske – men det skyldes nok, at en del af druerne fylder så lidt i blendet, at de ikke nødvendigvis behøver at blive nævnt. Sikker er det dog, at Grenache, Syrah og Mourvedre er blandt hoveddruerne, og det er jo helt klassisk for Rhone-området. Dybden og kompleksiteten skrues op og balanceres med bl.a. Leon Millot, der ikke er en ret anvendt druesort – men pudsigt nok en af de få rødvinsdruer, der leverer godt hos de danske vingårde. Det er egentlig sagen uvedkommende – bare lidt sjovt. Både på udseende og smag er her en utroligt dybde og kompleksitet med masser af intensitet. Xavier er en producent, der vægter det meget højt at dyrke sine druer på meget mineralholdig jord. Det skal man nok være ekspert for at kunne smage, men du behøver ikke være ekspert for at smage den særlige elegance og balance, Xavier formår at fremtrylle – og det er i virkeligheden to sider af samme sag. Det smager forrygende, men det er også en kraftig omgang meget mørk rødvin med masser af dybe frugter, et skvæt lakrids-noter og masser af balance. Normalpris 399,95 – Set til kr. 299,95"
93/100 Robert Parker
“The 2016 Gigondas Arcane VIII L'Hermite likely won't be released for three to four years, said Vignon (it's already bottled). It is linear, tight and crisply focused, so no doubt he's right about when it will be approachable. Cedar frames bright cherry fruit in this medium to full-bodied GSM blend.”
93/100 Houlberg
"Duften er magtfuld, robust, stenrig, kødfuld, hård og en kende tør samt ubarmhjertig ... men der kommer også lidt cola, lakrids, vanilje, bagepulver, toast og en mørk frugt med sorte kirsebær, brombær og bløde blommer. Der har samtidig denne liflige sødkrydrede kant, der mest er vaniljesukker og sukkersøde blomster. I munden er det tæt med masser af både finsk og engelsk lakrids ... faktisk fylder lakridsnoterne pænt meget sammen med balsamico af ændre dato, lidt soya, oliven, nelliker, kardemomme og denne mørke og tørre frugt, har en hårdhed med let peber, mens tanninerne dog er mere venlige ... men den har spark, krop og mørk styrke og kant. Der er godt med tør, muskuløs og mørk frugt. 93 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 399,95 kr., men prisen er kun 249,95 kr., hvis du køber 6 flasker."
92/100 Jeff Leve, The Wine Cellar Insider
"Round, forward and juicy, with a plushness to the ripe, dark red fruits"
Anbefales til lam, rødt oksekød, vildt, andebryst, pebersauce, og barbeque. Nyd vinen ved 15-17°C.
Arcane IX L’Hermite 2016 er fremstillet på 80% Grenache, 7% Mourvèdre, 5% Syrah, 4% Muscardin og 4% Picpoul Noir. Druerne kommer fra op til 100 år gamle vinstokke fra 25 højtliggende og stejle parceller, nær toppen af den ikoniske bjergkæde Dentelles de Montmirail.
Mosten gærer på cementtank, og vinen modner i mere end 12 mdr. på små egetræsfade. Den geniale winemaker Xavier nedsænker enkelte fade i store kar og dækker med vand. Vandet modvirker oxidation af den notorisk sarte Grenache-frugt – og fremhæver Gigondas’ens unikke terroirpræg.
Om Xavier
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.