Thy Whisky No.17 Stovt ØKO
Thy Whisky No.17 Stovt ØKO
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
Thy Whisky No.17 Stovt
Stovt er en letrøget whisky, som er en blandet af et udpluk af vores tønder med single malt whisky. Både bourbon og oloroso sherry fade,
med og uden røg og fra forskellige årgange. Efter whiskyen er samlet har den fået et unikt Thy’sk cask finish på stout fade, som tidligere er blevet brugt til at fadlagre den klassiske Limfjordsporter på Thisted Bryghus.
Resultatet er kavalkade af søde aromaer af vanilje, karamel og tørrede frugter med noter af lakridsrod, citrus og egetræ. Hen over whiskyen ligger der en varme og fylde fra bøgerøgen, som folder sig ud og blander sig med en ristet maltsødme i eftersmagen.
Om destilleriet
Thy whisky er muligvis verdens første økologiske “Single Estate” whisky destilleri som ligger tæt ved klitterne og plantagerne i Nationalpark Thy alle underkastet de grufulde forhold som det vindomsuste Vesterhav leverer til området.
Destilleriet ligger på den slægtsejede Gyrupgård som siden 2010 har fungeret som destilleri. Historien om gården starter dog tilbage i 1300-tallet og de seneste 8 generationer har tilhørt den nuværende familie. Foruden whisky, er det også et levende og fungerende landbrug som har et sideløbende malteri.
Humlen i Thy whisky er at producere whisky af de lokale råvarer som er til stede. De gamle nordiske kornsorter ligger til grunde for deres, som de selv kalder det; ”terroir whisky”. De bruger korn fra deres egne marker og eget malteri. Thy whisky fadlagrer kun på gården og lader alle deres fade blive påvirket af den rå natur og det klima som omgiver gården.
Det var i 2010 Nikolaj Nikolajsen som stiftede destilleriet sammen med sin ven Anders Bilgram, som er kendt for Nordisk Brænderi. De to er et godt makkerpar, og de begynder at eksperimentere med forskellige sorter byg til whiskyproduktion.
I 2014 blev første single malt whisky frigivet. Det var en 3 år gammel dram ved navn Thy Whisky No. 1 – Kræn Klit aftappet ved fuld fadstyrke. I 2016 giver den excentriske og verdenskendte whiskyanmelder Jim Murray Thy Whisky No. 3 en høj karakter og komplimenterer destilleriet for deres anstrengelser og færdige resultat. Thy Whisky er nu på verdenskortet. I 2020 sker det igen, Thy Whisky No. 9 opnår en endnu højere karakter, normalt reserveret til de fineste skotske og irske Single Malts, og Thy Whisky går fra lokal niche producent til verdenskendt samlerobjekt.
I dag lader de gæve gutter på gyrupgård ikke berømmelsen gå dem til hovedet. De står op hver dag, spiser morgenmad med deres egenproducerede mælk, tager gummirøjserne på og fodrer dyrene, for så derefter at forsætte med at producere verdensklasse Dansk Single Malt Whisky.