Thy Whisky No. 20 Maltmod
Thy Whisky No. 20 Maltmod
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”Maltmod” er en single malt whisky formet og skabt af eksperimenter i Thy Whisky' eget malteri. Den er karakteriseret ved en fyldig og dragende aroma af karamel, som stammer fra eksperimenter i malteriet med mørke ’karamelmalte’, som ellers stort set aldrig finder vej til traditionel whiskyproduktion.
Det intense ’kara’ new make har lagret på først 12 små bourbon octaves (50 liter), dernæst større bourbon fade og er i sidste ende mixet med to oloroso fade, som derefter har fået tid til at samle tid på tønderne.
Resultatet er whisky med stor vaniljesødme og intens brændt karamel med underliggende frugtnoter. I næsen ligger noter af læder og cedertræ med er svagt aftryk af tobak. Smagen starter med sød vanilje toffee, nougat og lidt syltet frugt og ender i brændt karamel med et strejf af nelliker og eg.
En sødmefuld og ukonventionel single malt med kompleks smag og aroma.
Korn: Odyssey vårbyg dyrket økologisk på Gyrup (56,891o N, 8,428o Ø
Alder: 3 år
Destilleret: 2018-2019
Tappet: November 2022
Antal: 1634 stk
Malt: Kara, pale og bøgerøget malt
Fad: Bourbon og oloroso fade
Ikke kold-filtreret
Naturlig farve
Om destilleriet
Thy whisky er muligvis verdens første økologiske “Single Estate” whisky destilleri som ligger tæt ved klitterne og plantagerne i Nationalpark Thy alle underkastet de grufulde forhold som det vindomsuste Vesterhav leverer til området.
Destilleriet ligger på den slægtsejede Gyrupgård som siden 2010 har fungeret som destilleri. Historien om gården starter dog tilbage i 1300-tallet og de seneste 8 generationer har tilhørt den nuværende familie. Foruden whisky, er det også et levende og fungerende landbrug som har et sideløbende malteri.
Humlen i Thy whisky er at producere whisky af de lokale råvarer som er til stede. De gamle nordiske kornsorter ligger til grunde for deres, som de selv kalder det; ”terroir whisky”. De bruger korn fra deres egne marker og eget malteri. Thy whisky fadlagrer kun på gården og lader alle deres fade blive påvirket af den rå natur og det klima som omgiver gården.
Det var i 2010 Nikolaj Nikolajsen som stiftede destilleriet sammen med sin ven Anders Bilgram, som er kendt for Nordisk Brænderi. De to er et godt makkerpar, og de begynder at eksperimentere med forskellige sorter byg til whiskyproduktion.
I 2014 blev første single malt whisky frigivet. Det var en 3 år gammel dram ved navn Thy Whisky No. 1 – Kræn Klit aftappet ved fuld fadstyrke. I 2016 giver den excentriske og verdenskendte whiskyanmelder Jim Murray Thy Whisky No. 3 en høj karakter og komplimenterer destilleriet for deres anstrengelser og færdige resultat. Thy Whisky er nu på verdenskortet. I 2020 sker det igen, Thy Whisky No. 9 opnår en endnu højere karakter, normalt reserveret til de fineste skotske og irske Single Malts, og Thy Whisky går fra lokal niche producent til verdenskendt samlerobjekt.
I dag lader de gæve gutter på gyrupgård ikke berømmelsen gå dem til hovedet. De står op hver dag, spiser morgenmad med deres egenproducerede mælk, tager gummirøjserne på og fodrer dyrene, for så derefter at forsætte med at producere verdensklasse Dansk Single Malt Whisky.