Rolland & Galarreta Rioja Tempranillo 2014
Rolland & Galarreta Rioja Tempranillo 2014
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“95 points. Editor’s Choice. It is powerful in the mouth...” (vurderet ved $18 ~ 125 kr) - Wine Enthusiast
“93 points. Rioja Masters GOLD WINNER” – The Drinks Business
10 år gammel årgang af vores mest efterspurgte spanske rødvin…
Med imponerende 95 point, samt anbefalingen ”Editor’s Choice” til prisen 125 kr., er Wine Enthusiast blæst fuldstændig bagover af dette kældermodnede “Museum-release”.
I 2011 køber Michel Rolland vinmarker i Rioja og lancerer en vinserie, som han sætter sit eget navn på. Det har han aldrig gjort før. En af disse marker ligger klos op ad en meget berømt enkeltmark, der laver 100 points vin til +2000 kroner pr. flaske.
Michel Rolland er verdens mest berømte vinmager. Han har fået 100 point af Robert Parker flere gange, end vi kan tælle. Michel Rolland er dog også en vinnørd - og vælger derfor at gemme nogle flasker fra de første år.
På denne måde kan han vise nye købere, hvor fantastisk vinen vil udvikle sig. Da Michel i 2023 frigav verdens sidste flasker af årgang 2012 fra sit personlige skatkammer, forsvandt hele partiet på meget, meget kort tid.
Nu starter rivegildet om samme signaturvin fra samme personlige skatkammer i årgang 2014, hvor anmeldelserne om muligt lover et endnu flottere niveau…. Rioja-fan, snyd dig ikke for dette vanvidskøb. Først til mølle!
Smagenote
R&G Rioja Tempranillo 2014 frister fed og mørklilla med en begyndende moden farvetone nær glassets kant… Og hold nu kaje, hvor det dufter stort! En powerfuld aromatisk trykbølge af saftige skovbær, sorte kirsebær, sveskeblommer og solmodne brombær stiger op fra glasset og indhylles i tørret viol og lavendel, læder, mineralsk skovbund samt røg, vanilje, kokos, chokolade, engelsk lakrids og kaffe fra fadlagringen… I munden lækker smooth og bærsaftig. Frugten har bevaret sin ungdoms friskhed og vibrerende nerve på flotteste vis, mens de mange år på fad og flaske løfter rødvinens krydrede kompleksitet til helt forbløffende højder. En minutlang finish med bøfvenlige silketanniner tager stikket hjem... Sikken Rioja, sikket køb! Drik nu, eller gem 10-15 år fra høståret.
Anmeldelser af Rolland & Galarreta Rioja Tempranillo 2014
95/100 ”Editor’s Choice” - Wine Enthusiast
”This deep-ruby-colored wine has a nose of dark plums, blackberry and forest floor. It is powerful in the mouth, with plush tannins and flavors of black cherry, blackberry, clove, dark chocolate and violet. A bright note of orange zest lingers into the smooth finish.” [smagt 31. dec. 2022]
93/100 ”Rioja Masters GOLD” – The Drinks Business
92/100 Guía AktataVino
“The 2014 vintage shows us an elegant, fine wine with marked typicity, red fruit, noble wood, licorice and a light sensation of leather. A wine where balance takes its word.”
91/100 James Suckling
“Some bright dark berry and cherry fruits on offer with a dried rose edge. The palate has a smooth, sweet blackberry flavor and supple tannins.”
91/100 Verema
Nyd den flotte Rioja til saftigt oksekød, grillmad, gris, gryderetter, tapas og modne oste. Servér ved 16-18 grader.
Rolland & Galaretta Rioja 2014 er skabt på 100 % Tempranillo. Druerne selekteres fra 35-40 år gamle vinstokke på sydvendte high-altitude-parceller 550 meter over havet i landsbyerne Labastida og Elvillar, der begge ligger i baskiske Rioja Alavesa. Flere af disse parceller ligger klos op ad markerne til en berømt 100-point- vin. Kvalitetsfanatiske Michel Rolland udvælger de bedste druer ved hjælp af teknologien ”Vistalys”, der gør det muligt at måle, hvornår druerne har nået deres fulde aromatiske potentiale. I vineriet bliver samtlige druer afstilket inden knusning og koldmaceration, der trækker både smag og farve ud af skallerne. Vinen bliver både gæret og modnet på egetræsfade, hvilket giver vinen en herlig blød tekstur. Inden aftapningen modner R&G Rioja Tempranillo 2014 i 12 måneder på helt nye amerikanske egetræsfade.
Om Rolland & Galaretta
Michel Rolland er verdens største og mest indflydelsesrige winemaker. Den levende legende har lavet vin i mere end 50 år og konsulterer i dag over 100 huse i 12 forskellige lande. Fra Screaming Eagle i Napa Valley til Chateau Pavie i Bordeaux. Selvom Michel Rolland er født og opvokset i Pomerol, og har grundlagt sin stjernestatus i Bordeaux, så har han altid haft et godt øje til Spanien. Derfor vælger han i 2010 at indgå et partnerskab med Spaniens dygtigste vinentreprenør, Javier Galareta, der kender det spanske terroir til perfektion. Kombineret med Michel Rollands winemaker skills har de til sammen skabt en imponerende serie af vine, der tager os lige fra Rueda, Rioja og Ribera del Duero til Priorat i Catalonien. I alt råder de over 80 hektar fra de bedste regioner i Spanien. Druematerialet leveres af små vinbønder som Javier og Michel har håndplukket helt særligt til deres vinserie. Det er også en af forklaringerne på, at produktionerne er meget små og nærmest kultagtige med helt ned til få tusinde kasser per årgang. Missionen er klar for de to vinpionerer - at lave moderne, elegante, terroir-drevne vine, der skal løfte de berømte spanske regioner endnu længere op i det internationale vinhierarki.
Mere terroir end træ - En ny stil fra Rolland
Ved præsentationen af ”Rolland & Galareta” nævnte Michel Rolland de vigtigste ting i fremstillingen af vinene: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.”
Michel Rolland blev særligt kendt tilbage i 1980’erne, hvor han fremelskede vine med en særlig Parker-appel, der høstede adskillige 100-point ratings. Stilen var defineret ved heftig ekstrahering og masser af nye egetræsfade. Men i løbet af de senere år har Rolland fundet en ny stil, der frem for alt sætter frugten og terroiret i fokus. Dette ses måske allerbedst i deres vin fra Priorat, Clos de Ferran, der senest blev kåret som den bedste Priorat ved Decanter World Wine Awards med 97 point. Her har Michel Rolland formået at lave en nærmest ”cool climate” Priorat ved at anvende druer fra nordvendte skråninger kombineret med særlige opbindingsteknikker i marken, der skærmer druerne fra den heftige sol. Hvem skulle have troet Priorat kunne opnå et nærmest burdundisk niveau af elegance og finesse? Nu skal man ikke tro, at det er slut med egetræsfade fra Michel Rollands side. Der anvendes de fineste amerikanske og franske egetræsfade i flere af vinene, men de bruges udelukkende der, hvor det kan give kompleksitet til vinene og vinger til terroiret.
Til trods for, at den eksklusive R&G-serie allerede er en kæmpe succes, og høster den ene verdensklasse-rating efter den anden, er vinene prissat uhyre favorabelt.