Passi di Orma Bolgheri 2023




Passi di Orma Bolgheri 2023
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”95 points. A finish composed of solid beauty.” – WinesCritic (tidl. årg.)
"94 point. Very attractive and characterful" - James Suckling (tidl. årg.)
”94 points. An excellent flavor profile" - GardiniNotes (tidl. årg.)
“94 points. TOP 50 VALUE FOR MONEY of 2023” ($32 ~230kr.) – The Wine Independent (tidl. årg.)
“94 points.” – Best Italian Wines Annuario (tidl. årg.)
"94 point. BEDSTE RØDVINE UNDER 200,- Balanceret Bolgheri" - Flaskehalsen (tidl. årg.)
"93 point. Super toscansk klassevin med international charme! ... Silkeagtige tanniner og en lang, krydret eftersmag gør denne vin til en Bolgheri-perle, der leverer varen!" - Vin.connaisseur
Passi di Orma leverer seriøs Bolgheri til rene småpenge, når du lige husker på, at druerne plukkes på den frimærkestore Orma-mark lige mellem giganterne Ornellaia og Sassicaia!
Vinen har meget sigende været kåret som et af verdens 50 bedste vinkøb hos The Wine Independent, under ledelse af Robert Parkers mangeårige topanmelder, Lisa Perrotti-Brown Master of Wine. Og dét vel at mærke ved en pris svarende til 230 kr. (!)
Passi di Orma er den direkte parallel og konkurrent til Ornallaias Le Serre Nuove (ca. 440 kr.) samt Sassicaias Guidalberto (ca. 350 kr.), hvilket vinens adskillige anmeldelser mellem 93 og 95 point til fulde lever op til.
I lighed med sine berømte naboer byder Passi di Orma på et toplækkert bordeauxblend af Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, som Tenuta Sette Ponti perfektionerer med 10 måneders luksusmodning på kostbare franske barriquefade.
I glasset præsenterer bordeaux-blendet fra Bolgheri sig så slubrende saftigt, floralt forførende og dog seriøst koncenteret, at det halve kunne være mere nok til prisen!
Smagenote
Passi di Orma 2023 viser sig mørk kirsebærrød frem i glasset... Næsen lover Bolgheri i stjerneklassen! Ganske enkelt en afsindigt velduftende supertoscaner med aromaer af røde og blå blomster, mynte, vilde hindbær, mørke blommer, sorte kirsebær og Cabernet-klassiske solbær, mens kælderdøren lukker op for luksuriøse fadnoter af kaffe, cedertræ og chokolade og vanilje... Teksturen er dejlig silkeblød med uhørt høj elegancefaktor, mens den mørke bærfrugt folder sin perfekte kombintation af fylde, power og sitrende mineralsk friskhed ud på tungen. Fadlagringens lukusuriøse krydderier og elegante tanniner løfter eftersmagen op på et nærmest urimeligt fornemt niveau for prisklassen. Med sikkerhed blandt de mest mirakuløse Passi di Orma-frigivelser til dato - og du kan fortsat grine hele vejen til banken! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Passi di Orma Bolgheri 2023
93 point - Vin.connaiseur
"Super toscansk klassevin med international charme! Merlot, Cabernet Sauvignon, og Cabernet Franc smelter sammen i en harmonisk symfoni af solmodne kirsebær, solbær, tobak og en snert af mørk chokolade. Silkeagtige tanniner og en lang, krydret eftersmag gør denne vin til en Bolgheri-perle, der leverer varen!"
...
Tidligere årgange:
95 point - WinesCritic.com
“Red plums, strawberries, sour cherries, geraniums, sandalwood, lychee, white pepper, juniper berries, and licorice describe the main profile of Passi di Orma in the 2021 vintage. Medium-full body, biting tannins, and a finish composed of solid beauty.”
94 point - James Suckling
"Very attractive and characterful appearance here with dark cherries, wild berries, hints of sea shell, iodine, licorice and pine bark. Bright and full of life with a medium body and tense acidity. Vivid and agile on the palate with a smooth, slightly chalky texture to the tannins and hints of white pepper and dried herbs at the end. Try now, but better after 2025."
94 point The Wine Independent
94 point GardiniNotes
” Deep ruby red. Notes of sour cherry, hints of pepper leaf and bay leaf, finishing with the rich aroma of toasted dried fruits. The palate is dense and tense, with velvety tannins, an excellent flavor profile, and remarkable persistence."
94 point – Best Italian Wines Annuario
94 point - Flaskehalsen
"Balanceret Bolgheri begejstrer | BEDSTE RØDVINE UNDER 200,- Jeg forstår, hvis man tænker Bordeaux, når man ser på druesammensætningen i denne toscanske Bolgheri-vin. Ikke desto mindre adskiller den sig på mange punkter fra det klassiske franske vinområde, for jeg har svært ved at finde Bordeaux-vin, der på samme tid er komplekse og behagelige, kantede og blide, saftige og kraftfulde. Men det er denne Passi di Orma, der er sat sammen af Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Merlot. Druerne konmer fra Orma-marken, der ligger mellem de store Ornellaia og Sassicaia. Og det er selvfølgelig farlig fint, men jeg får det ærligt talt lidt skidt med al den name-dropping, når jeg smager en vin, der i virkeligheden fortjener at blive beskrevet ud fra, hvad den selv kan – og ikke ud fra, hvad den minder om. Det er Tenuta Sette Ponti, der står bag vinen. Vinhusets kompetencer kommer bl.a. også til udtryk i den fremragende Crognolo, men her er druerne altså høstet fra Orma-marken i Bolgheri-delen af Toscana. Klimaet er lidt køligere og mere kystnært, og det giver et blidt og behageligt pust til nuancerne. Druesorterne giver forventning om en blød og frugtdrevet vin, og det får vi. Af en toscaner at være er syren og tanninerne meget beherskede. I stedet kommer biddet og friskheden fra de lidt køligere omgivelser og bliver snarere saftige end bidske – og fra de lidt mørkere noter med et twist af finurlig bitterhed som i kaffe og mørk chokolade. Jovist, det er en vin, der godt kan tåle nogle år i kælderen, men den har allerede nu en charmerende, ung friskhed, der gør den yderst drikkevenlig. 6 måneders fadlagring er perfekt til at give lidt dybde uden at aflive friskheden. En vin af den særlige slags, der kombinerer en masse uden at gå på kompromis. Frisk, dyb. Kompleks, ukompliceret. Blød, kantet. Og bare forbistret tiltrækkende. Normalpris kr. 349,95, Set til kr. 159,95 "
93 point – WineWherever, Rasmus Christensen
"Klassisk bordeauxblend fra den måneformede Bolgheri-appellation på Toscanas vestkyst. Indbydende krydret duft. I munden har den en ungdommelig livlighed med spændstig og høj syre, kraftfulde tanniner, syrlige bær og en behagelig bitter tone i afslutningen. En vin der vil udvikle sig positivt over adskillige år."
93/100 Mad & Monopolet
"Er det klassisk Bordeaux det her? I en blindsmagning havde jeg været i tvivl - druerne siger Bordeaux, men området er Bolgheri, og den er særdeles fremragende. Et bevis på at Italien virkelig formår at få det bedste frem i de klassiske franske druer. I næsen har den duft af brombær, solbær, blommer, jordbund, mos, vanilje og mørk chokolade. I munden er den til den tørre side, og tanninerne skriger på en klassisk pastaret - så kommer frugtfylden og syren nemlig til deres ret. Det er en vin, som du roligt kan købe 6 stk. af og så åbne én hvert år fremad. 1 stk 349,95 / BEDSTE PRIS v/ 6 fl. 159,95"
Nyd den til steaks, kraftige pastaretter, lam med krydderurter, fuglevildt, svampe og modne oste. Servér ved 16-18°C
Passi di Orma 2023 er fremstillet på 40% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon og 25% Cabernet Franc. Et klassisk bordeaux-blend fra den maritime Bolgheri-zone ved den toscanske vestkyst. Mosten gærer temperaturstyret ved 28-30°C på ståltank i 18 dage. Modnet 10 måneder på franske barriques samt yderligere 6 måneder i kælderen på flaske før frigivelse. Resultatet er en lækker frugtbetonet og afstemt luksuskrydret udgave af samme producents Orma.
Om Orma & Tenute Sette Ponti
Tenuta Sette Pontis marker skråner ned mod floden Arno og dens 7 broer, der har inspireret til vingårdens navn. Vi er i det østlige Chianti, i bakkerne umiddelbart nordvest for Arezzo. Her har man dyrket druer og lavet vin i århundreder, men først med internationale armbevægelser fra 1996. Det var nemlig året, hvor den dynamiske modemagnat Antonio Moretti Cusero overtog Tenuta Sette Ponti fra sin far. I 1998 lancerede Antonio den Sangiovese-baserede ”Tignanello-dræber” Crognolo, og året efter kultvinen Oreno. Sidstnævnte er en intens, fadlagret ”supertoscaner” på bordeauxsorterne Merlot, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot. Markarbejdet superviseres af berømte Daniel Schuster (ex-konsulent for bl.a. Ornellaia), mens Giuseppe ”Beppe” Caviola (”The Flying Winemaker”) yder nok så prominent konsulenthjælp i vineriet. I 2005 lancerede Antonio så sit Bolgheri-flagskib Orma. En silkeblød elegantier af en supertoscaner, lavet på Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc fra 5,5 hektar i ”smørhullet” mellem Ornellaia og Sassicaia! Anmeldelserne siger alt om kvaliteten – dette er verdensklassevin til knivskarpe priser…