Parusso Barolo DOCG Bussia 2015 i trækasse
Parusso Barolo DOCG Bussia 2015 i trækasse
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”94-97 points. Det smager rasende godt” - Houlberg
”95+ points. Platinum Award” - The Wine Hunter
”95 points. Fabulous. Rich and dramatic...” – Vinous
“94 points. Dark fruit, spice and toasted nut” – Robert Parker
“94 points Delicious and sexy” – Andreas Larsson, World’s Best Sommelier
Parusso Bussia 2015 strøg til tops på bloggen VIN UNDER LUP, da et panel af branchefolk, vinanmeldere og Barolo-eksperter testede en lang række enkeltmarksvine fra Barolo – op til 1000 kr. flasken:
”Et bombardement af dine sanser. Her er også tannin, men den er der på en sexet og kælen måde. Et bud på aftenens vinder af blindsmagningen kunne ligge her.”
Marco Parusso laver kun flagskibet fra den legendariske Bussia Cru-mark i de bedste Barolo-år – til gengæld er kvaliteten mindblowing og giver nærmest livsvarig garanti for en WAUW-oplevelse af de helt store!
Elegant, saftig, kompleks og karakterfuld som kun en topvin fra Parusso kan være det!
Smagenote
Bussia 2015 præsenterer sig allerede i glasset fra den dystre ende af Barolo-spektret... I næsen venter en vanvittigt smuk og forbløffende intens bouquet af tørrede roser, røde og mørke bær, trøfler, røget kød, kamfer, tjære, ristede kaffebønner og læder... KAPOW! På tungen rig og generøs med et dramatisk bombardment af Barolo-komplekse smagsindtryk, der gemmer på en skøn underskov af mineralske nuancer. Der er masser af tanniner at tygge på, men trods sin unge alder fremstår Bussia inviterende smooth og poleret. Moderne Barolo i ren verdensklasse! Drik nu, eller gem +20 år fra høståret.
Anmeldelser af Parusso Barolo DOCG Bussia 2015
94-97/100 Houlberg
“6 Thumbs Up. Denne flaske Barolo Bussia var – modsat de øvrige Barolo’er jeg smagte – lige åbnet, da jeg fik den i glasset og næsen var da også lidt mere utilgængelig end de øvrige. Den er klart mere blomsterrig og parfumeret end de øvrige, lidt til den feminine side og samtidig meget animalsk. Der er lys, moden og syrlig frugt, lyse kirsebær, jordbær, læder, medicinskab og har samtidig langt mere dybde. Smagen har også mere bund, men fortsat på en blid, cremet og blød facon. Jeg er atter overrasket over Parusso … at en Barolo 2015 kan være så blød og imødekommende allerede nu. Med lidt luft i glasset åbner vinen sig mere op … fine tanniner, silkeblød, forførende og mild. Det smager rasende godt.”
95+/100 Platinum Award - The Wine Hunter
95/100 Antonio Galloni, Vinous
“The 2015 Barolo Bussia is fabulous. Rich and dramatic in scale, the 2015 is a total stunner. Dark cherry, plum, chocolate, spice, coffee and leather develop in a Barolo endowed with tremendous vertical lift and pure power. The 2015 is silky, heady and beautifully textured from start to finish. There is so much to admire.”
94/100 Robert Parker
“This 2015 Barolo Bussia is a subdued and elegant expression with notes of soft cherry and spice. Like the other Barolo crus from Parusso, this one is aged in barrique on its sediments for about 18 months. The result is a rather loosely knit wine bringing out dark fruit, spice and toasted nut. There is also some candied orange peel at the back. The effect is soft and smooth, and it's a pleasant drinking wine. It's another very nice Barolo from a legendary vineyard.”
94/100 Andreas Larsson, World’s Best Sommelier
93/100 James Suckling
“Aromas of dried flowers, dark berries and orange peel follow through to a full body with very finely crafted tannins to the ripe and succulent fruit. Flavorful finish.”
93/100 Falstaff
“Luminous ruby garnet. At first it looks quite closed, after sweat and leather, behind it a lot of plum. On the palate, full fruit in the front area, hearty, gripping tannin in the course.”
93/100 “Hervorragend” - Wein-Plus
17,5 / 20 Jancis Robinson
“Monforte d’Alba. Tasted blind. Mid ruby with orange tinges. Hints of spice (from oak but extremely skilfully done) with ripe cherry and strawberry fruit lurking underneath. Minerally, concentrated fruit palate with a charge of crunchy tannins. Holds back a little on the finish although this is potentially big. Very long and persistently tannic and aromatic.”
17,5 / 20 Vinum
“Intense scent of fresh raspberries, violets and truffles; Multi-faceted on the palate with invigorating acidity and close-knit tannin, which contributes a lot to the polish, the finish is very long and full of character. Also successful in this vintage.”
Nyd den til saftigt oksekød, lam, trøfler, svamperisotto, kraftige pastaretter og lagrede oste. Servér ved 16-18°C.
Vinen er fremstillet på 100% Nebbiolo fra den berømte super-cru Bussia, nærmere bestemt fra syd-/sydøstvendte Rocche samt den syd-/vestvendte topmark Munie. Hele drueklaser håndhøstes fra op til 50 år gamle vinstokke og tørres i op til 6 dage, så stilkene bliver træagtige brune og får mindre bitre tanniner.
Efter aromaudtræk ved koldmaceriring spontangærer vinen uden tilsætning af svovldioxid og med 70% inklusion af stilke. Der gæres med frugtbevarende temperaturstyring og omhyggelig maceration, inden 18 måneders afsluttende modning på franske barriquefade i kontakt med de fine gærrester. Flasket med minimal tilsætning af svovl og flaskelagret i 6 mdr. før frigivelse.
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission er at skabe ultimative Barolo-oplevelser, og med ratings op til 99 point er hans vine i årgang 2016 nået snublende nær det perfekte.
Vi finder vingården på en idyllisk bakketop i Monforte d’Alba, blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Castiglione Falletto, hvor Marcos bedstefar Gaspare Parusso tilbage i 1901 købte familiens første parcel på Cru-marken Mariondino.
I årtier gik hele druehøsten til familie, venner og lokale kooperativer, men Gaspares søn Armando så verdenklassepotentialet og begyndte i starten af 1970-erne at opkøbe nye topmarker med henblik på produktion af Barolo i eget navn.
I 1986 kom den ønologuddannede Marco Parusso og søsteren Tiziana til, og siden har familien for alvor katapulteret sig frem i forreste geled af referenceproducenter. På lige fod med de helt tunge drenge som eksempelvis nabohuset Podere Aldo Conterno.
Familien råder i dag over 28 hektar vinmarker, hvoraf særligt Cru’erne Bussia og Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) er helliget Nebbiolo-druen. Alle marker dyrkes økologisk og zoneopdelt, så gødskning, beskæring og høsttidspunkt nøje kan tilpasses det enkelte mikroterroir.
Også i vinkælderen går Marco til ekstremer. Helt usædvanligt tørrer han sine håndplukkede drueklaser 5-7 dage i et ventileret rum efter høst. Denne opbevaring i kontakt med ilt danner blødere og mindre bitre tanninforbindelser i både druer og stilke, hvoraf op til 70% inkluderes i vinificeringen.
Efter flere dages aromaudtræk ved lav temperatur varmer Marco gæringstanken op til 33°C i 2 døgn for at trække maksimal farve fra drueskallerne. Derfor er Parussos Barolo’er altid mørke i farven. Så følger spontangæringen ved 25°C på roterende gæringstanke, der øger kontakten og smagsudvekslingen mellem drueskallerne og den gærende most. Når alt sukkeret er gæret ud, hæves temperaturen igen for at drive den sidste tannin og smagspower ud af skallerne, der samlet set udblødes helt op til 50 dage. Endelig modner Parusso sine Barolo’er 18 mdr. på nye franske barriquefade med de fine gærrester, der giver tekstur, finesse samt en "buffer-effekt" mod oxidering, så vinene kan flaskes med minimal tilsætning af svovl. Resultatet af anstrengelserne taler for sig selv...
Årlig produktion: 130.000 flasker vin, som fordeler sig på mousserende Nebbiolo, Sauvignon Blanc-hvidvine, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo og syv forskellige Barolo-vine.