Domaine Louis Lequin et Fils Bâtard-Montrachet Grand Cru 2020
Domaine Louis Lequin et Fils Bâtard-Montrachet Grand Cru 2020
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“96 points. It exudes cold stone aromas, with a subtle woodiness that's still evolving. On the palate, it shows energetic and intense. It's built on powerful bitter notes, like grapefruit zest. A muscular and long Bâtard, - La Revue du Vin de France
Grand Cru guld fra en af verdens allerstørste marker… Bâtard-Montrachet!
Sammen med nabomarken, Le Monrachet, findes der ikke noget voksested på denne planet, der er bedre eget til Chardonnay end lige her. Domaine Leroy, Domaine Romanée Conti, Ramonet… Alle de største producenter laver Bâtard-Montrachet, der er nogle af de mest eftertragtede vine på hele markedet og priserne kan nå op til over 100.000 kr. for en flaske.
Så langt går prisen heldigvis ikke op hos vores lille familieproducent, Louis Lequin. Den nuværende ejer, Antoine, har arvet de få rækker af vinstokke på Bâtard-marken, hvorfra han laver et enkelt fad om året. Helt præcist ejer han 0,12 hektar, hvilket svarer til forsvarslinjen på en fodboldbane.
Derfor kan end ikke de famøse vinkritikere kan få en prøveflaske at anmelde. Alligevel er Robert Parker en selverklæret fan af Louis Lequins hvidvine – anført af flagskibet Bâtard-Montrachet:
“Splendid whites… These remarkably rich wines are among the longest-lived white burgundies.”
Under vores seneste besøg var vi så velsignede at smage to årgange af Antoines mytiske Grand Cru. På dette tidspunkt af smagningen var det mest bare veltilfredse lyde, der kom fra os alle, da ordene til at beskrive denne vin var svare at sammensætte.
Det er et ubeskriveligt niveau af power, finesse og mineralsk elegance og med et tydeligt fadpræg fra de 50% nye Troncais-egetræsfade. Vinene fra Batard-Montrachet er som nævnt nogle af de mest aldringsværdige Bourgogne-vine. Derfor er det hamrende uretfærdigt, at de allerede nu smager så vanvittigt godt!
Vi har skaffet 7 kasser af Louis Lequins Grand Cru Bâtard-Montrachet fra den forrygende årgang 2020, der endnu engang scorer imponerende 96 points fra et af Frankrigs mest respekterede vinmedier, Revue du vin de France.
Flydende Grand Cru-historie fra det legendariske bourgognehus, Luis Lequin, hvis historie rækker helt tilbage til 1604! Du har Supervins garanti på, at du får en oplevelse for livet!
Smagenote
Den store Grand Cru viser sig frem i glasset med gylden kulør og ungdommelige grønne reflekser. En uforglemmelig bouquet indledes af sommerfriske blomster, nyslynget honning, citrusskal, ”pære belle Helene” samt saftdryppende stenfrugter. Snart giver også dybere strejf sig til kende i form af røg, smør og ristede hasselnødder fra vinens 1. klasses fadmodning på egetræsfade. I munden er vinen cremet, kompleks og fuldstændig outstanding. Chardonnay-frugten bliver på smukkeste vis pakket ind i sitrende mineralitet, vanilje og bagekrydderi. Finish’en fås ikke længere og varer ved i flere minutter. Batârd Montrachet, ladies and gentlemen… Drik nu, eller gem + 20 år fra høståret.
Anmeldelser af Domaine Louis Lequin et Fils Bâtard-Montrachet Grand Cru 2020
96/100 La Revue du Vin de France
“"It exudes cold stone aromas, with a subtle woodiness that's still evolving. On the palate, it shows energetic and intense. It's built on powerful bitter notes, like grapefruit zest. A muscular and long Bâtard, but somewhat constrained by an aging process that resurfaces with air."
Ratings fra tidl. Årg.
96/100 La Revue du Vin de France
"This grand cru smells of star anise. It appears dense and powerful, a wine full of muscle, but with great poise and depth on the palate. Pure and very persistent, it will grow without blinking over several decades."
Nyd den til stegt fisk og skaldyr, fjerkræ i cremet sauce, svamperetter og nøddeagtige oste. Server ved 10-13°C
Vinen er lavet på 100% Chardonnay, som familien Lequin håndhøster fra sine dyrt indkøbte 0,12 hektar på den side af Batard-Montrachet, som ligger i kommunen Chassagne-Montrachet. Den eksklusive frugt selekteres fra +40 år gamle vinplanter med optimal syd- og sydøstvendt orientering.
Når de håndhøstede druer er i hus, spontangærer vinen med naturligt forekommende gærstammer fra vinkælderen og Grand Cru-terroiret Batard-Montrahcet. Vinen modner herefter 10-12 måneder på 50% helt nye og 50% 1 år gamle franske egetræsfade fra Troncais.
Siden 1604 har den passionerede Lequin-familie lavet vin i Santenay, i det sydlige Cote de Beanue. Hver generation har beriget domænet med ny savoir-faire. Seneste eksempel er Louis Lequin, der i 1993 fik overdraget vingården fra sin far, Jean (manden som tilbage i 1950'erne forsynede det fasionable hotel Waldorf Astoria i New York med udsøgte bourgognevine).
Siden overtagelsen har Louis købt flere topmarker til - og med støtte fra sønnen Antoine har han løftet vinenes kvalitet til det hidtil højeste niveau.
Domaine Louis Lequin & Fils råder i dag over 7 hektar, der fordeler sig på eksklusive appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits Saint Georges, Corton Charlemagne og Bâtard-Montrachet.
Perfektionen starter allerede i vinmarkerne, som familien holder sunde og vitale ved praksisser som organisk gødskning, pløjning og bevarelse af naturligt græs omkring vinplanterne.
I kælderen modner hvidvinene 10-12 måneder på burgundiske egetræsfade i kontakt med de fine gærrester. Rødvinene gærer relativt varmt for at opnå udtrække ekstra karakter og struktur, som forfines ved 12-18 måneders modning på delvist nye fade.
Lagringstiden og andelen af nye fade er nøje tilpasset årgangens og terroirets unikke karakteristika.