Xavier Rasteau 2016
Xavier Rasteau 2016
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
Ny topårgang!!
100-point winemakeren Xavier bliver ved med at lave topvine. Han kan simpelthen ikke andet!
Rasteau er et kærkomment alternativ til de dyrere Châteauneuf-vine, der får kamp til stregen af Xaviers eksemplar.
I 2010 blev Rasteau for alvor anerkendt og opnåede den velfortjente cru-status, som man længe havde arbejdet hårdt for i området. Rasteau er dog stadig et ukendt navn på manges læber, så her er det stadig muligt at opsnuse gode Rhônekøb…
De mørke og kraftige vine er bare noget særligt – og Rasteau lever til fulde op til sin nye status på landsholdet af vindere fra Rhône!
Smagenote
Dyb mørk, nærmest ibenholtsort farve i glasset. Næsen skuffer ingenlunde, men det vælter bare op med en velgørende duft af violer, sorte kirsebær, brombær og cremet solbærmarmelade. De eksemplariske franske garrigueurter og sweet spices er også til stede, og man fornemmer både lakrids og peberkrydderier i den lækre, full-blown smagsoplevelse, der ikke lader nogle mangler stå tilbage. Mineralske indslag af rust og granit lægger beslag på næsens opmærksomhed i den kødfulde og lange afslutning. Lugter langt væk af Rhône og fransk charme. Pas på Châteauneuf, du har fået en skarp konkurrent! Drik nu eller gem 10+ år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Rasteau 2016
92/100 Jeb Dunnuck
” The 2016 Rasteau (75% Grenache and the balance Syrah and Mourvèdre) is a big, ripe, opulent effort that’s packed with full-bodied notes of blackberries, crushed rock, new leather and lots of minerality. It has sweet tannin, and while already impossible to resist..”
90/100 Robert Parker
“Nicely done all around, Xavier Vignon's 2016 Rasteau is full-bodied and slightly warm, but it does deliver complex notes of ground spices, ripe plums and supple tannins.”
Nyd den til lam, saftigt oksekød, vildtkød, andebryst, julemad, barbeque, charcuteri og meditation. Servér ved 15-17°C.
Vinen er fremstillet på 75% Grenache, 15% Syrah og 10% Mourvèdre fra 17 udvalgte parceller i Rasteau. Høsten af hver enkelt parcel er tilpasset druernes smagsmæssige modenhed, som varierer efter markernes højdemeter, orientering samt jordbundsforhold, der her er domineret af hhv. mergel, kalksten og grus.
For at opnå større kompleksitet lader Zavier de tre druesorter gære sammen, inden vinen modner på et afstemt mix af 25% nye franske barriquefade (medium toast), 25% mellemstore tonneauxfade samt 50% betontank (frugtbevarende).
Om Xavier
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen.
Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop.
Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på.
Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.