Xavier Lirac Rouge 2019
Xavier Lirac Rouge 2019
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"92 points. It may be the most complex of the various Vignon "Signature" offerings" - Robert Parker
"92 points. Intense and silky" - Natalie Maclean
"92 point. Varme krydderier og en let mineralsk eftersmag" - WineWherever
"91 points. Reminds me of Chateaunneuf-du-Pape.. Delicious” – David Lawrason
"91 points. Highly Recommendended Buy" - VINTAGES Wine Picks & Reviews
"91 point. Til prisen er det et vildt flot glas!" - Mad & Monopolet
Lirac er "genbo" til berømte Châteauneuf-du-Pape på den anden side af Rhônefloden.
Rødvinene fra de to distrikter har masser af fællestræk - og med Xavier Lirac 2019 i glasset har selv Parker svært ved at smage forskel på kvaliteten og kompleksiteten. Og så gør det jo ikke så meget, at prisen for dette Best Buy er under den halve…
Topproducenten Xaviers mørke og intense Lirac nærmest TIGGER om at blive nydt til saftige bøffer, and eller lammekød. Fremragende Sydrhône!
Smagenote
Nyskænket i glasset præsenterer Lirac 2019 sig mørk kirsebærrød med violette nuancer... Allerede næsen er skamløst flirtende med intense dufte af viol, knust peber, vilde hindbær og brombær, der gemmer på spændende noter af lakrids, laurbærblade, mørk mineralitet, sorte oliven, læder og Provence-garrigue.... I munden lækker frugtfyldig med masser af Rhône-karakter - og en intensitet som matcher seriøs Châteaneuf-du-Pape! Lang finish med perfekt balancepunkt mellem den kølige friske mineralitet, den solmodne powerfrugt og de slikefine tanniner. Ja tak, for en fejende flot Lirac! Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Lirac 2019
92/100 Robert Parker
"An 80-20 blend of Grenache and Syrah, Vignon's 2019 Lirac is drawn from multiple parcels with galets roulés over clay soils. Roughly one-third went into oak, while the rest stayed in tank. It may be the most complex of the various Vignon "Signature" offerings, marrying hints of garrigue and licorice with mixed berries and hints of oak. It's medium to full-bodied, silky and forward, with the same lip-smacking drinkability factor that marks all of Vignon's wines on the finish."
92/100 Natalie Maclean
"Xavier Vignon Lirac 2019 is a dry, medium-plus-bodied red wine blend of 80% Grenache and 20% Syrah. The grapes for this vintage were sourced from several parcels in the Rhône. A portion of the wine was matured in oak barrels with the balance in stainless-steel tank. Look for ripe red berry, dark cherry, anise, cedar brush, wild herbs and smoky, toasty oak spice flavours intense and silky on the palate. Pour with rack of lamb."
92/100 Rasmus Christensen, WineWherever
"Dejlig parfumeret duft og smag af modne danske jordbær, suppeurter, varme krydderier og en let mineralsk eftersmag. Der er godt med både sødlig frugt og en kraftfuld syre, men den kommer alligevel til at fremstå med en lidt sødlig karakter. En vin hvor frugten uden tvivl er fremtrædende dog med en vis karakter og seriøsitet."
91/100 David Lawrson
”Lirac is an underrated, small, grenache-based appellation on the right bank of the Rhone River. The richness and poise of this wine reminds me of Chateaunneuf-du-Pape not far away. It has a very generous nose of pepper, garrigue, licorice and plums. It's very smooth, dense and quite refined, with excellent focus and length. Delicious.”
91/100 "Highly Recommended Buy" - VINTAGES Wine Picks & Reviews
"The medium+ intensity nose seems a bit shy, offering hints of spicy raspberry and blackberry, garrigue, plus whiffs of oak and mineral. The medium to medium-full bodied palate is fruit forward and uber-ripe with raspberry, dark berry, spice, and garrigue flavours surrounding a savoury core, plus touches of florality. It has juicy, lip-smacking acidity, and ripe, smooth, supple, and lightly chalky textured tannins. Nicely balanced throughout with a pleasing mix of berries and smoky mineral lingering on the long finish. Highly recommended buy to enjoy over the next 5-6 years. Score: 91 pts"
91/100 Mad & Monopolet
"Rhône er og bliver et område, som man kun kan holde af. Denne Xavier Lirac 2019 har jeg smagt faktisk hele porteføljen fra, og der er virkelig noget til alle og i (næsten) alle prisklasser. Lad os lige starte ved prisen på denne: 114,95 kr. ved køb af 6 stk. og så får den 92 point af Robert Parker. Det er vildt, nu ved jeg godt, at det faktisk er sket nogle gange, at Robert Parker er gavmild, men disse point støttes dog af Natalie Maclean og “Vintage WInes Picks”, så der må være noget om snakken. I næsen har den brombær, syltet blomme, lakrids, vanilje, timian og “eg”. I munden er den let sødmefuld, fyldt med intens frugt (sikkert derfor Robert Parker er så glad for den) og har blide tanniner og et lille syrebid som afslutning. Til prisen er det et vildt flot glas!"
90/100 Sara d’Amato, Sommelier
“A dense and chalky Lirac featuring plentiful black fruit that is both fresh and a little jammy. The intensity is very good and oak has been judiciously used. A solid representation of this often-overlooked southern Rhône Cru which is adjacent to Tavel. Good length.”
Nyd den til lam, saftigt oksekød, vildt, andebryst, pebersauce og barbeque. Servér ved 15-17°C.
Vinen er er fremstillet på 80% Grenache og 20% Syrah, fra 12 små parceller med ler og rullesten af samme type som hos naboen Chateauneuf du Pape. Alle håndhøstede druer gæres sammen for at bringe ekstra kompleksitet til den færdige vin. 70% modner på frugtbevarende på betontank, mens de sidste 30% modner på egetræsfade, heraf 1/3 nye.
Om Xavier
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.