Xavier Cotes du Rhone Rosé 2022
Xavier Cotes du Rhone Rosé 2022
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”92 points. A mouth-watering blend of Mourvèdre, Grenache, Syrah and Cinsault” – Natalie Maclean (årg. 2020)
Bedre og billigere end Provence… Det er her verdens måske bedste rosévalue fre en af verdens bedste vinmagere!
Den solrige, tørre og vindblæste Rhônedal er som skabt til økologisk vinproduktion. Solen, mistralvinden og kalkholdige marker nær Châteaneuf er hemmeligheden bag denne fabelagtige rosé, der i glasset nærmest vibrerer og strutter af friskhed og kernesund frugt.
For at lige give kvaliteten det sidste løft i forhold til konkurrenterne, så aftapper 100-point-stjernen Xavier sin rosé allerede i januar 2023, hvor frugtens friskhed og aromatiske slagkraft er på sit højeste. Mums!
Smagenote
Smukt vibrerende i glasset med elegant lys laksefarve… I næsen salt citrusmineralsk med en enormt sommerlig charmeduft af nyplukkede roser, skovjordbær, vilde hindbær, rabarber, citrus og vandmelon. I baggrunden anes fine strejf af Provenceurter, fennikel og våde sten… I munden først let cremet og siden sprød, frisk, frugtig og i nærmest perfekt balance! Man fornemmer tydeligt kernesunde økofrugt og det karakterfulde terroir tæt på Châteauneuf… Det her er sydfransk rosé i krystalklar topklasse! Drik nu, eller gem 3-4 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Côtes du Rhône Rosé
92/100 Natalie Maclean (årg. 2020)
”Xavier Vignon 2020 rosé is a mouth-watering blend of Mourvèdre, Grenache, Syrah and Cinsault grapes with aromas of rose petal, dried herbs, red berries and spice. Dry, medium-bodied and generous on the palate with ripe red berry, tart cherry, plum, pepper spice, lavender and dried herb flavours balanced with food-friendly acidity. Chill and enjoy with black olive tapenade and herbed goat cheese on baguette.”
Nyd den som aperitif eller til fisk og skaldyr, sushi, tapas, asiatiske retter, fjerkræ, salater, grillede marinerede grøntsager samt friske oste. Servér ved 6-10°C
Xavier Côtes du Rhône Rosé 2022 er fremstillet i klassisk Provence-stil på et blend af 40% Cinsault, 30% Syrah, 20% Grenache og 10% Rolle (Vermentino), der selekteres fra grusholdige terroirs i det nordlige Gard, nær berømte Châteauneuf-du-Pape. Roséens elegante kulør skyldes den direkte druepresning, som kun frigør den mest delikate og sartfarvede most. De fire druesorter samgærer med frugtbevarende temperaturstyring. Vinen aftappes allerede i januar 2023, så frugtens aromaer og friskhed bevares.
Om Xavier Vignon
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.