Xavier Châteauneuf du Pape 1972
Xavier Châteauneuf du Pape 1972
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"One of the most astonishing wines that we could ever taste today"
Bettane & Desseauve
Spænd selen og mærk sommerfuglene i maven… nu kan du opleve en historisk Chateauneuf-rutsjebanetur. Denne fascinerende gamling har tilbragt mere end 45 år i samme tank hos et af de berømte Châteauneuf-huse, der i dag har tilknyttet Xavier som winemaker.
Den daværende vinmager døde, inden han fik hældt 1972'eren på flaske. Sønnerne nænnede ikke at røre faderens sidste vin, som fik lov at ligge i mere end 45 år. Da næste generation lod Xavier smage den gamle vin, blev han blæst bagover af vinens nærmest burgundiske vitalitet og elegance.. Han købte straks hele tanken!
Som mangeårige venner af Xavier er vi allernådigst tildelt 60 flasker. Først til mølle...
Smagenote
Elegant, næsten burgundisk rustfarve. Næsen lokker med genial, kompleks duft af flintsten, læder og krydderi, der er umådeligt flot integreret i den modne frugt. I munden silkeagtig smooth. Smagen har bevaret en dybt fascinerende friskhed, der akkompagneres af lagret balsamico, røg og valnødder. Eftersmagen er et studie i balance, finesse og en nærmest burgundisk vitalitet, der blandt andet kan tilskrives datidens mere udprægede brug af grønne druer som Clairette og Grenache Blanc i rød Chateauneuf du Pape. En legendarisk og uforglemmelig vin, som vi ville ønske flere kunne opleve. Drik nu, eller gem +50 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Châteauneuf du Pape 1972
95/100 Andreas Larsson, World's Best Sommelier
18/20 Bettane & Desseauve
“One of the most astonishing wines that we could ever taste today. This batch of Châteauneuf has remained in its original state with no oxygen contact and in complete inertia since the 1996 vintage! It displays such incredible youth yet also a deep and unctuous structure, intense aromatic profile and velvety smooth tannins underpinned by excellent acidity that brings freshness to the spicy finish.”
Nyd den modne Chateauneuf du Pape til fuglevildt med svampe – eller som meditationsvin i verdensklasse. Servér ved 16-18°C
Vinen er fremstillet på primært Grenache, der får ekstra friskhed og gemmepotentiale fra bl.a. Cinsault samt grønne Rhône-druer som Clairette og Grenache Blanc. Selvom druerne stammer fra flere forskellige terroirs i Châteuneuf du Pape (rullesten, rødt ler og sand), er vinen er et ”single batch” fra en ”single producer”. Udvalgt med vanlig sans for kvaliteten af Xavier, der i 1972 blot var 3 år gammel...
Om Xavier
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.