Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2020
Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2020
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
Grand Cru Chablis på newzealandske plader.
Tony Bish aka Mr. Chardonnay høster op til 100 points for sine topvine på verdens mest populære drue. ”Golden Egg” er en hans kæledægge som han fremstiller på to specialbyggede, æggeformede cementtanke. Den særlige konstruktion sikrer et konstant flow af gærrester til mosten, hvilket giver en sublim, cremet struktur til det frugtintense og mineralske mesterværk.
Guldægget høster intet mindre end 4 x 95 points fra spidsen af verdens anmelderelite, heriblandt Decanter. Mængderne er ekstremt begrænsede, så tøv ikke, hvis du vil smage noget af det største Chardonnay uden for Bourgogne.
Smagenote
I glasset glimter vinen med en frisk gylden farve. I næsen venter den pureste Chardonnay-frugt med saftige ferskner, grapefrugt, pærer og abrikoser, der på elegant vis suppleres af kalket mineralitet og rygende flint. Delikate toastede noter og et hint af fløde titter også frem i den overdådige bouquet. På tungen lægger vinen sig cremet og frugtintens til rette mens hvide ferskner og citrus folder sig ud. I den lange finish leverer ”det gyldne æg” en afgrundsdyb mineralitet, der gør det svært ikke at tænke Grand Cru Chablis. Et mesterværk af en Chardonnay. Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Anmeldelser af Tony Bish Golden Egg Chardonnay 2020
95/100 - Cameron Douglas MS & Top Wines of New Zealand 2021
“Intriguing and complex, fine lees and pure fruit aromas lead to flavours of the same on the palate. A core of grapefruit and peach, lees and gun-flinty mineral laden soil flavours. Fine fruit tannins and delicate mealy seamless mouthfeel. A fantastic expression that doesn’t need oak to show its purity and innocence.”
95/100 - Wine Orbit
“Exquisitely refined and elegantly complex, the wine shows apricot, grapefruit, oatmealand cashew notes on the nose, leading to a concentrated palate displaying outstanding depth and focus. It's seamlessly flowing, backed by bright acidity, finishing impressively long and textured.”
95/100 – Decanter
95/100 Raymond Chan Wine Reviews
“Bright, pale yellow colour, slightly lighter on edge. The nose is elegant, clear in layers, softly penetrating stonefruit, pear, and grapefruit aroma, entwined with subtle minerals, spice lifting and a creamy underlay. Medium-bodied, concentrated aromas of stonefruit, pear, grapefruit peels have a concentrated core, layered with citrus zest and white spice, unfolding sea shell minerals and a touch of cream. The wine is mouth-filling with fruit's intensity and an elegant, supple creaminess, along with fine-textured phenolics with a chalky appeal. Lacy and seamless acidity flows with good energy, carries spice that lingers and elevates the finish. This elegant, multilayered Chardonnay possesses ripe fruit, seamless acidity flow and spice on a fine-textured palate. Match with smoked salmon and savoury cheese puffs over the next 6+ years. Handpicked Mendoza clone Chardonnay, fermented and aged in NZ made concrete egg-shaped fermenters, full MLF. 13.5% alc.”
94/100 Bob Campbell MW
“Fermented in an egg-shaped vessel, which promotes greater contact with the yeast lees and seems to give a smoother and more full-bodied texture. A rich, creamy, almost unctuous chardonnay with white peach, stone fruit and tangy citrus flavours.”
Nyd den store Chardonnay med fisk og skaldyr, jomfruhummer, rogn, sushi, lette røgvarer og cremede oste. Servér ved 10-13°C.
Tony Bish Golden Egg Chardonnay er fremstillet på 100 % Chardonnay, der håndplukkes fra topmarker i Hawke’s Bay. Tony Bish gør brug af den særlige Mendoza-klon af Chardonnay, der er kendt for at give lave udbytter af meget høj kvalitet. I vineriet presses de hele drueklaser nænsomt og den delikate free run juice bliver lagt på to store, specialfremstillede cement-æg, hvor mosten gærer. Her gennemgår vinen også 100 % malolaktisk gæring. Den særlige ægge-formede cementtank giver et konstant flow af gærrester, der bidrager med en skøn cremet og fed tekstur til vinen, der aftappes uden klaring eller filtrering.
Om Tony Bish Wines
”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin
- Sig ”New Zealand” og de fleste vil tænke Sauvignon Blanc, indtil de smager den smørbløde nektar fra kongen af kiwi-Chardonnay, 100 point-winemakeren Tony Bish!
"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson
I over 40 år har Tonys anmelderhypede hvidvine sat smørfede streger under det faktum, at den vindblæste stillehavsø formår at frembringe Chardonnay i ren verdensklasse. Så vilde er disse hvidvine, at en anmelder ligefrem hylder Tony Bish som "chefen over hvid bourgogne" (!)
Siden starten som medstifter af Sacred Hill i Hawke’s Bay, tilbage i 1986, har Toni over årtier perfektioneret sin opskrift på den ultimative Chardonnay. Første milepæl blev nået ved Bob Campbells (Master of Wine og den førende ekspert i newzealandsk vin) store Chardonnay-smagning, hvor Riflemans Chardonnay overhalede en perlerække af kostbare topvine indenom og blev kåret til New Zealands største Chardonnay.
I 2013 går Toni Bish solo med sit helt eget vinhus, Tony Bish Wines, der (suprise, surprise!) udelukkende producerer topvine på Chardonnay-druen! Og gør det så godt, at vinen Skeetfield 2019 – som den første nogensinde – høster perfekte 100 point hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen er ekstremt lille og eksklusiv, så hjemlige Chardonnay-og bourgogneentusiaster bør prise sig lykkelige over det beskedne antal flasker, der nu endelig har nået de danske kyster!
Forud for vineventyret i eget navn går en skelsættende inspirationsrejse til Sydamerika, hvor Toni introduceres for fordelene ved gæring og modning af vin på de såkaldte ”betonæg”. Beholderes særlige form optimerer "flowet" af vin og gærrester, hvilket trækker ekstra fedme og kompleksitet fra gæren til hvidvinen.
I dag benytter og producerer Toni sine egne betonæg, som er hans foretrukne gæringsbeholder i jagten på perfekt Chardonnay. Seneste skud på stammen er et (30.000 Euros) 2000 liters egetræs-æg fra franske Taransaud, der udskiftes hvert år og udelukkende anvendes til det absolutte flagskib Zen Chardonnay. Herudover anvender Toni Bish selvfølgelig også burgundiske 228 liters egetræsfade.
Endnu en nøgle til kvaliteten er Tonis trofasthed i forhold til den såkaldte Mendoza-klon, der er kendt for at give Chardonnay med lave udbytter af meget høj kvalitet. Som skabt til den frugtrige og eksotiske hvidvinsstil, som Tony Bish mesterligt har formået af gøre til sit speciale.
Med udgangspunkt i frugt fra topmarker i Hawke’s Bay (North Island) lægger Tony Bish i dag navn til en håndfuld af New Zealands absolt bedste Chardonnay-vine. Disse kan nu endelig købes på dansk jord – dog i strækt begrænsede mængder...