Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2023






Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2023
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“96 points. A stunning beauty offering finesse and poise with a prolonged, linear finish.” – Wine Orbit
“95 points. A fascinating and complex wine…” – Cameron Douglas, Master Sommelier
“95 points. Sleek and seamless”.- Candice Chow
“18,5/20 points. It is devoid of oak – not that you’d know it – and puts a great case forward for the mantra that less is more.” – Joelle Thomson
“With a smaller harvest and soaring global demand, the 2023 Golden Egg is in extremely limited supply. Every year this wine sells out quickly, and we expect this vintage to break records.” – Tony Bish, ejer og vinmager.
New Zealands førsteudfordrer til Chablis Grand Cru! Vi har haft tomme hylder i månedsvis, men nu kan vi præsentere den exceptionelt flot anmeldte årgang 2023, der scorer helt op til 96 points og storroses af Master Sommelier, Cameron Douglas.
”Golden Egg” er en af de mest innovative og fabelagtige Chardonnay-vine vi nogensinde har smagt. Tony Bish har viet sit liv til Chardonnay og med end 30 års vinmagererfaring mestrer han Bourgogne-druen bedre end nogen anden.
Alle vil have fat i det ”gyldne æg” og Tony er selv ude at advare om, at denne årgang kommer til at slå alle efterspørgsels-rekorder. Vi har da også kun kunne skaffe under 1 palle af luksusvinen, så tøv ikke med din bestilling.
Hemmeligheden bag det sublime smagsniveau nås gennem verdensklasse-druer fra lavtydende vinstokke i topregionen, Hawke’s Bay, og i kælderen sker der ren magi. Toni Bish gærer og modner nemlig vinen på to specialbyggede, æggeformede cementtanke. Den særlige konstruktion sikrer et konstant flow af gærrester til mosten, hvilket giver en sublim, cremet struktur til det frugtintense og mineralske mesterværk. Er du til vild power og fadkrydderier, så vælg i stedet ”Heartwood”, ”Fat & Sassy” eller topvinen ”Skeetfield”. Ønsker du i stedet det ypperste fadfri Chardonnay og et prisvenligt alternativ til Grand Cru Chablis, så prøv ”Golden Egg”!
Smagenote
”Golden Egg 2023” præsenterer sig i glasset med en smukt gylden farve, der glimter med grønne reflekser i midten. Duften er krystalren, frugtcharmerende bare helt igennem fantastisk. Næsen åbner med saftdryppende ferskner, grapefrugt, pærer og abrikoser, der flankeres af kalket mineralitet og rygende flint. Delikate toastede noter og et hint af fløde titter også frem i den overdådige bouquet. På tungen lægger vinen sig cremet og frugtintens til rette mens hvide ferskner og citrus folder sig ud. I den lange finish leverer ”det gyldne æg” en afgrundsdyb mineralitet, der gør det svært ikke at tænke Grand Cru Chablis. Et mesterværk af en Chardonnay, der igen bekræfter at Tony Bish laver noget af verdens bedste Chardonnay uden for Bourgogne. Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Tony Bish Golden Egg Chardonnay 2023
96/100 Wine Orbit
“Elegant and alluring, this seductive wine shows nectarine, lemon pith, green rockmelon and almond meal nuances on the nose with a hint of flinty mineral. The concentrated palate displays brilliant structure and persistency, with delightfully flowing mouthfeel and finely infused acidity. A stunning beauty offering finesse and poise with a prolonged, linear finish.”
95/100 - Cameron Douglas, Master Sommelier
“A fascinating and complex wine with a bouquet that is slow at first to open up then suddenly a rush of aromas that embrace ripe white fleshed fruits, sweet grapefruit, and gentle mineral complexities. A poised and youthful wine touches the palate, first reflecting flavours from the bouquet then showcasing a mineral and sense of place layer. Persistent, taut and textured remains the theme with core flavours from fruits, lees and a fine chalky mouthfeel. Well made, complex and ready to drink from early 2025 through 2030.”
95/100 Candice Chow
“Fermented and aged in concrete egg. Elegant and pure with subtle power, guide by invigorating acidity to a graceful, textural finish. Sleek and seamless”.
93/100 The Real Review
“Complex layers of flint, subtle citrus and pineapple, seasoned with subtle spice and smoke. Slow to unfurl, it is tightly reductive on the palate where steely flavours linger across the pithy phenolics on the back palate before snakeskin-like phenolics spread across the creamy but austere finish. A very young wine with excellent structure and interesting mouthfeel, this is built in the classical manner with a streak of fashionable reduction though the fruit within is strangely shaded and quiet. It is likely to remain a more contemplative, quieter wine throughout its life, with enough density to justify mid-term cellaring.
18,5/20 Joelle Thomson
“Grapes from Bridge Pa, Ohiti Valley and Mangatahi go into this rounded, full-bodied Chardonnay from Chardonnista Tony Bish, who brings out sublime flesh and textural interest in this wine and aromatic complexity. Flinty aromas are balanced by citrus freshness and commanding layers of subtle fresh hazelnuts, spice and a silky texture. This wine gains its depth from the grapes, time spent on the lees and great winemaking. It is devoid of oak – not that you’d know it – and puts a great case forward for the mantra that less is more.”
Ratings fra tidl. årg.
97/100 (19,5/20) Raymond Chan Wine Reviews
“Bright, pale yellow with depth and a green hue, even colour throughout. The nose is elegantly presented, concentrated and lifted aromas with a citrus core, stonefruit and a hint of pineapple, melded with delicate spice, subtle bread dough, and creamy elements. Medium-bodied, a focused palate carries lemon, lemon curd and pineapple passing through crushed rocks, unveiling delicate spice, chamomile, almond butter and a hint of creamy yoghurt. The mouthfeel is sleek, combining smooth flowing creaminess and crisp minerals texture. The wine shows concentration of fruit with underlying power; seamless acidity carries the wine effortlessly to a long lingering. This stylish, sleek Chardonnay shows refinement and elegance with concentrated fruit, seamless acidity, and well-portioned spice and texture. Match with kingfish tataki and langoustine over the next 6-8 years. Handpicked Mendoza clone Chardonnay, fermented and aged in NZ made concrete egg-shaped fermenters, full MLF. 13.5% alc. 19.5-/20 pts (97 pts)
96/100 - Cameron Douglas MS
“I love the complexity in the bouquet of this wine – the synergy of minerality and lees complexities combined with the freshness of the fruit profile entices and intrigues. Equally complex on the palate, taut, chalky and youthful with flavours of citrus fruits and less, stone fruits and fine mineral qualities. Some fruit tannins and youthful acidity combine for a sound foundation. Lengthy and delicious. Best drinking from 2023 through 2029."
96/100 - Wine Orbit
“"Gorgeously restrained with a charming sense of elegance, the wine shows nectarine, lemon peel, roasted cashew and oatmeal nuances on the nose. The concentrated palate displays excellent focus and flow, wonderfully complemented by creamy mouthfeel and firm acidity. Superbly harmonious and structured. At its best: 2023 to 2031."
95/100 Bob Campbell MW
“RECOMMENDED - Fermented in an egg-shaped concrete vessel that Bish claims gives the wine “incredible purity and a smooth, seamless texture”. I can’t argue with that. It is a rich, weighty, mouth-filling chardonnay with a pleasing, mellow texture and lingering finish. Impressive.”
Nyd den store Chardonnay med fisk og skaldyr, jomfruhummer, rogn, sushi, lette røgvarer og cremede oste. Servér ved 10-13°C.
Tony Bish Golden Egg Chardonnay er fremstillet på 100 % Chardonnay, der håndplukkes fra topmarker i Hawke’s Bay. Tony Bish gør brug af den særlige Mendoza-klon af Chardonnay, der er kendt for at give lave udbytter af meget høj kvalitet. I vineriet presses de hele drueklaser nænsomt og den delikate free run juice bliver lagt på to store, specialfremstillede cement-æg, hvor mosten gærer. Her gennemgår vinen også 100 % malolaktisk gæring. Den særlige ægge-formede cementtank giver et konstant flow af gærrester, der bidrager med en skøn cremet og fed tekstur til vinen, der aftappes uden klaring eller filtrering.
Om Tony Bish Wines
”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin
- Sig ”New Zealand” og de fleste vil tænke Sauvignon Blanc, indtil de smager den smørbløde nektar fra kongen af kiwi-Chardonnay, 100 point-winemakeren Tony Bish!
"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson
I over 40 år har Tonys anmelderhypede hvidvine sat smørfede streger under det faktum, at den vindblæste stillehavsø formår at frembringe Chardonnay i ren verdensklasse. Så vilde er disse hvidvine, at en anmelder ligefrem hylder Tony Bish som "chefen over hvid bourgogne" (!)
Siden starten som medstifter af Sacred Hill i Hawke’s Bay, tilbage i 1986, har Toni over årtier perfektioneret sin opskrift på den ultimative Chardonnay. Første milepæl blev nået ved Bob Campbells (Master of Wine og den førende ekspert i newzealandsk vin) store Chardonnay-smagning, hvor Riflemans Chardonnay overhalede en perlerække af kostbare topvine indenom og blev kåret til New Zealands største Chardonnay.
I 2013 går Toni Bish solo med sit helt eget vinhus, Tony Bish Wines, der (suprise, surprise!) udelukkende producerer topvine på Chardonnay-druen! Og gør det så godt, at vinen Skeetfield 2019 – som den første nogensinde – høster perfekte 100 point hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen er ekstremt lille og eksklusiv, så hjemlige Chardonnay-og bourgogneentusiaster bør prise sig lykkelige over det beskedne antal flasker, der nu endelig har nået de danske kyster!
Forud for vineventyret i eget navn går en skelsættende inspirationsrejse til Sydamerika, hvor Toni introduceres for fordelene ved gæring og modning af vin på de såkaldte ”betonæg”. Beholderes særlige form optimerer "flowet" af vin og gærrester, hvilket trækker ekstra fedme og kompleksitet fra gæren til hvidvinen.
I dag benytter og producerer Toni sine egne betonæg, som er hans foretrukne gæringsbeholder i jagten på perfekt Chardonnay. Seneste skud på stammen er et (30.000 Euros) 2000 liters egetræs-æg fra franske Taransaud, der udskiftes hvert år og udelukkende anvendes til det absolutte flagskib Zen Chardonnay. Herudover anvender Toni Bish selvfølgelig også burgundiske 228 liters egetræsfade.
Endnu en nøgle til kvaliteten er Tonis trofasthed i forhold til den såkaldte Mendoza-klon, der er kendt for at give Chardonnay med lave udbytter af meget høj kvalitet. Som skabt til den frugtrige og eksotiske hvidvinsstil, som Tony Bish mesterligt har formået af gøre til sit speciale.
Med udgangspunkt i frugt fra topmarker i Hawke’s Bay (North Island) lægger Tony Bish i dag navn til en håndfuld af New Zealands absolt bedste Chardonnay-vine. Disse kan nu endelig købes på dansk jord – dog i strækt begrænsede mængder...