Federico Carletti er besat af en gal Sangiovese-drue! Da han i 1980 overtog Poliziano fra sin far, startede han med at reducere vingårdens høstudbytte så drastisk, at kun de bedste 50-60% af druerne nu fandt vej til den færdige vin.
Vineriet blev totalmoderniseret, og Italiens bedste winemaker, 100 point-mirakelmanden Carlo Ferrini, blev indkaldt som ønologisk konsulent. Resten er historie. Og få vil i dag betvivle, at Poliziano laver Sangiovese på niveau med de bedste (og langt mere kostbare) Brunello’er fra naboområdet Montalcino… Fra 98 point-flagskibene Le Caggiole og Asinone til forbløffende stor Vino Nobile normale. Ikke at forglemme den eventyrligt frugtlækre Rosso di Montepulciano, der må kandidere kraftigt til titlen som Polizianos allerbedste køb til prisen.
Navnet Poliziano er Carletti-familiens hyldest til den humanistiske poet Angelo Ambrogini (1454-1494), der var født i Montepulciano og kendt som ”Il Poliziano”.
I 1961 blev vingården Poliziano grundlagt af Dino Carletti med 22 hektar jord til det meget smukke område i Montepulciano-dalen. Siden sine unge dage havde Dino hjulpet flere vingårde med at lave vin. Derfor havde han også selv fået smag for at prøve kræfter med dette. Det endte med at være et godt valg! I dag er vingården blevet til en af Italiens top 10 vingårde. Gården har 16 stjerner i vinmediet Gambero Rosso, hvilket betyder at vinene 16 gange har fået 3 røde glas. Winespectator tildeler altid de to top vine, Le Stanze og Asinone mellem 92 og 96 point. I dag er ejendommen vokset til 240 hektar. Sønnen Federico Carletti blev uddannet som ønolog på Firenze universitet med højeste udmærkelse - i øvrigt sammen med den berømte Carlo Ferrini og ejeren af Casanova di Neri, Giacomo di Neri. Året efter rejste han til Piemonte for at lære mere om vinproduktion, og til sidst tog han et par år til Bordeaux for at få noget udenlandsk erfaring, han kunne bruge i Montepulciano.
I 1980 blev det tid til at overtage vingården fra sin far og Federico besluttede at ændre mange ting på vingården. Nye vinstokke med anderledes kloninger og højteknologisk udstyr, som betød at Federico kunne lave endnu bedre vine. Men også produktionsstørrelsen blev reduceret til halvdelen af det sædvanlige, hvilket var en meget dramatisk beslutning, som betød, at kvaliteten virkeligt blev forbedret. Federico Carletti er kendt i Montalcino for at være perfektionistisk, men samtidig meget gæstfri. Han kan tale om sine vine og marker i timevis uden at tænke på alt det arbejde, der mangler at blive gjort. I 1999 købte Federico vinmarker i det "nye" område i Maremma, som i øvrigt bliver kaldt for det nye Bolgheri-område. Han laver to vine; Morellino di Scanzano og Riserva, (Lohsa), som allerede er blandt områdets topvine med 92 point i Winespectator og 2 røde glas. Federico har mange visioner, vi glæder os til det næste projekt.