Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2016
Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2016
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“92 points. Pink grapefruit, peach, bitter almond and orange” – Robert Parker
“92 point. Lingering mineral sensation and chalky finish." - James Suckling
"92 points. A fantastic addition to Italy’s sparkling wine category” – Vinous
Barolo-druen på Champagne-metoden! Og hvilken vin…
Her har du ikke bare en af Italiens bedste mousserende roséer – men også en ultrasjælden udgave på 100% Nebbiolo!
Parusso er andet end 99 point Barolo. Fra de samme topmarker i Monforte d’Alba har han i superårgangen 2016 begået et brag af en Champagne-killer – der ligesom vintagechampange opnår sin guddomelige kompleksitet ved hele 3 år lang flaskelagring på de fine gærerester!
Med sin appetitvækkende friskhed og sprøde finesse er Metodo Classico Extra Brut 2016 en uovertruffen optakt til enhver aften med Barolo eller anden italiensk vin på programmet. Topkandidat til støvlelandets bedste svar på roséchampagne!
Smagenote
I glasset sart pink med funklende kobberstrejf… Næsen er elegant vibrerende med toplækker duft af friske hindbær og skovjordbær, saltet pink grapefrugt, mynte, fersken, våd kalksten, toastet brioche og diskret vaniljekrydderi… På tungen frisk og sprød med en champagnefin, cremet mousse, der er en teksturmæssig fornøjelse i sig selv! Smagen byder på delikate - og dog insisterende - røde bærnoter parret med en dybe strejf af nødder, kagedej og ristet brød. Lang, mundrensende og udsøgt mineralsk finish. Yessir, det kan Nebbiolo også! Drik nu, eller gem 10-15 år fra høståret.
Anmeldelser af Parusso Medoto Classico Extra Brut Millesimato 2016
92/100 Robert Parker
“Made with Nebbiolo grapes from Monforte d'Alba, the Parusso 2016 Metodo Classico Extra Brut (with 7,400 bottles made) opens to a perfectly luminous appearance with a shiny copper color and fine beading. The bouquet exhibits pink grapefruit, peach, bitter almond and orange blossom. The wine ages on the lees for 36 months.”
92/100 James Suckling
"Aromas of red apples, dried cherries, spicy undertones, citrus rind and hints of pink peppercorn. Medium- to full-bodied with crisp acidity and a lively, crunchy fruit character. Firm and structured palate with a lingering mineral sensation and chalky finish."
92/100 Vinous
“The 2016 Extra Brut Metodo Classico is a varietal Nebbiolo that shows a salmon color in the glass, as a spicy mix og sour patch peach and candied lime are contrasted by hints of curry and tomato leaf. This is rich and round, with a pleasant inner sweetness and vibrant acidity that enlivens the red berries and sweet spices found within. It tappers off with gobs of minerality, keeping the expression fresh, as tart cherry and hint of dried strawbeeries fade. While a bit extroverted, this is a fantastic addition to Italy’s sparkling wine category.”
Nyd den som en aperitif i lukusklassen – eller til sushi, rogn, fisk og skaldyr, tapas, lyst kød og cremede oste. Servér ved 8-10 °C.
Vinen er fremstillet på 100% Nebbiolo, som Marco Parusso i superårgangen 2016 selekterer egne Barolo-marker i Monforte d’Alba. Umiddelbart efter høsten modner de hele drueklaser i et særligt indrettet lokale med nøje kontrol af temperatur og luftfugtighed. Herefter vinificeres de røde druer som en hvidvin på ståltank og egetræsfade. Her anvendes kun den mest delikate og fritløbende druemost, ”Mosto fiore”. Efter endt gæring følger andengæringen på flaske, der afsluttes med hele 36 måneders lagring på de fine gærrester.
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission er at skabe ultimative Barolo-oplevelser, og med ratings op til 99 point er hans vine i årgang 2016 nået snublende nær det perfekte.
Vi finder vingården på en idyllisk bakketop i Monforte d’Alba, blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Castiglione Falletto, hvor Marcos bedstefar Gaspare Parusso tilbage i 1901 købte familiens første parcel på Cru-marken Mariondino.
I årtier gik hele druehøsten til familie, venner og lokale kooperativer, men Gaspares søn Armando så verdenklassepotentialet og begyndte i starten af 1970-erne at opkøbe nye topmarker med henblik på produktion af Barolo i eget navn.
I 1986 kom den ønologuddannede Marco Parusso og søsteren Tiziana til, og siden har familien for alvor katapulteret sig frem i forreste geled af referenceproducenter. På lige fod med de helt tunge drenge som eksempelvis nabohuset Podere Aldo Conterno.
Familien råder i dag over 28 hektar vinmarker, hvoraf særligt Cru’erne Bussia og Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) er helliget Nebbiolo-druen. Alle marker dyrkes økologisk og zoneopdelt, så gødskning, beskæring og høsttidspunkt nøje kan tilpasses det enkelte mikroterroir.
Også i vinkælderen går Marco til ekstremer. Helt usædvanligt tørrer han sine håndplukkede drueklaser 5-7 dage i et ventileret rum efter høst. Denne opbevaring i kontakt med ilt danner blødere og mindre bitre tanninforbindelser i både druer og stilke, hvoraf op til 70% inkluderes i vinificeringen.
Efter flere dages aromaudtræk ved lav temperatur varmer Marco gæringstanken op til 33°C i 2 døgn for at trække maksimal farve fra drueskallerne. Derfor er Parussos Barolo’er altid mørke i farven. Så følger spontangæringen ved 25°C på roterende gæringstanke, der øger kontakten og smagsudvekslingen mellem drueskallerne og den gærende most. Når alt sukkeret er gæret ud, hæves temperaturen igen for at drive den sidste tannin og smagspower ud af skallerne, der samlet set udblødes helt op til 50 dage. Endelig modner Parusso sine Barolo’er 18 mdr. på nye franske barriquefade med de fine gærrester, der giver tekstur, finesse samt en "buffer-effekt" mod oxidering, så vinene kan flaskes med minimal tilsætning af svovl. Resultatet af anstrengelserne taler for sig selv...
Årlig produktion: 130.000 flasker vin, som fordeler sig på mousserende Nebbiolo, Sauvignon Blanc-hvidvine, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo og syv forskellige Barolo-vine.