Parusso Metodo Classico Extra Brut 100 Mesi Millesimato 2012
Parusso Metodo Classico Extra Brut 100 Mesi Millesimato 2012
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“Great depth and amazing drinkability”
“Lots of layering and dimension”
Først hyldet af selveste Robert Parker som verdens bedste rosébobler udenfor Champagne… Nu er flagskibet fra Parusso tilbage i den fremragende nye årgang 2012.
Fra mark til kælder er den exceptionelle kvalitet er alt andet end tilfældig.
Vi taler 100% Nebbiolo fra Barolos berømte “Grand Cru” Bussia i Monforte d’Alba... Vi taler fremstilling på champagnemetoden med hele 100 måneders flaskelagring… Altså langt længere end Dom Perignon!
Smid trygt Parusso ”100 Mesi” ind i en blindsmagning med Champagnes største roséer – og giv dine medsmagere deres livs AHA-oplevelse… Den her vin er for VILD!
Smagenote
Ved ophældningen sart pinkfarvet med et strejf af kobber… Næsen varsler verdensklasse med delikat og kompleks superduft af tørrede roser, orangeblomst, æble, skovjordbær, tørrede tranebær og abrikos, som leder videre til dybe og komplekse strejf af hvid peber, bivoks, honning, saltet mineralitet, cookie dough og piemontenødder… 100 Mesi 2012 glider silkeagtig smooth hen over tungen med den fineste cremede mousse fra den næsten 10 år lange flaskemodning! Smagens ferskner og lækre tørrede jordbær snor sig elegant om en fin og sirlig streng af vibrerende mineralsk friskhed. Lang og mundrensende finish med elegante saltstrejf, nødder og komplekse brødnoter… Nebbiolos personlighed parret med Champagnes kompleksitet. Verdensklasse! Drik nu, eller gem +20 år fra høståret.
Anmeldelser af Parusso Metodo Classico “100 Mesi” Extra Brut Millesimato
95+/100 Gardini Notes (årg. 2011)
“An exemplary interpretation of a sparkling wine from Nebbiolo grape, as outcome of a long research by Parusso. A 100 months sit on the lees for these fancy bubbles from Piedmont. Intense and bright pink colour with slight copper reflections. To the nose medlar and yellow peach touches, with spicy close, white pepper recall and balsamic notes. The mouthfeel is taut, with crunchy and dense bubbles. Pleasant acidity and saline finish, of great depth and amazing drinkability.”
94+/100 Robert Parker (årg. 2011)
“This is a new submission from Marco Parusso. As its name suggests, the 2011 Metodo Classico Extra Brut 100 Mesi sees an extended 100 months of lees contact, and the wine is made with Nebbiolo grapes harvested from the Bussia MGA. Packaged with a black label, it reveals a delicate pink color with golden highlights. Aromas include orchard fruit, saffron and beeswax. This is a full-bodied and creamy sparkler with lots of layering and dimension.”
Nyd den som en aperitif i lukusklassen – eller til sushi, rogn, fisk og skaldyr, tapas, lyst kød og cremede oste. Servér ved 8-10 °C.
Vinen er fremstillet på 100% Nebbiolo, som Marco Parusso i årgang 2012 selekterer fra Barolo-subzonen Monforte d’Albas mest berømte «Grand Cru»-mark, Bussia. Umiddelbart efter høsten modner de hele drueklaser 3-4 dage i et særligt indrettet lokale med nøje kontrol af temperatur og luftfugtighed. Herefter spontangærer de røde druer som en hvidvin på ståltank og egetræsfade, hvor omrøring af gæren (bâtonnage) føjer rundhed og ekstra tekstur til vinen. Kun de bedste 40% af mosten, den delikate ”Mosto fiore”, anvendes. Efter endt gæring tilsættes frisk Nebbiolo-most, som starter andengæringen på flaske, også kendt som Chamapgne-metoden, der afsluttes med hele 100 måneders lagring på de fine gærrester.
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission er at skabe ultimative Barolo-oplevelser, og med ratings op til 99 point er hans vine i årgang 2016 nået snublende nær det perfekte.
Vi finder vingården på en idyllisk bakketop i Monforte d’Alba, blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Castiglione Falletto, hvor Marcos bedstefar Gaspare Parusso tilbage i 1901 købte familiens første parcel på Cru-marken Mariondino.
I årtier gik hele druehøsten til familie, venner og lokale kooperativer, men Gaspares søn Armando så verdenklassepotentialet og begyndte i starten af 1970-erne at opkøbe nye topmarker med henblik på produktion af Barolo i eget navn.
I 1986 kom den ønologuddannede Marco Parusso og søsteren Tiziana til, og siden har familien for alvor katapulteret sig frem i forreste geled af referenceproducenter. På lige fod med de helt tunge drenge som eksempelvis nabohuset Podere Aldo Conterno.
Familien råder i dag over 28 hektar vinmarker, hvoraf særligt Cru’erne Bussia og Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) er helliget Nebbiolo-druen. Alle marker dyrkes økologisk og zoneopdelt, så gødskning, beskæring og høsttidspunkt nøje kan tilpasses det enkelte mikroterroir.
Også i vinkælderen går Marco til ekstremer. Helt usædvanligt tørrer han sine håndplukkede drueklaser 5-7 dage i et ventileret rum efter høst. Denne opbevaring i kontakt med ilt danner blødere og mindre bitre tanninforbindelser i både druer og stilke, hvoraf op til 70% inkluderes i vinificeringen.
Efter flere dages aromaudtræk ved lav temperatur varmer Marco gæringstanken op til 33°C i 2 døgn for at trække maksimal farve fra drueskallerne. Derfor er Parussos Barolo’er altid mørke i farven. Så følger spontangæringen ved 25°C på roterende gæringstanke, der øger kontakten og smagsudvekslingen mellem drueskallerne og den gærende most. Når alt sukkeret er gæret ud, hæves temperaturen igen for at drive den sidste tannin og smagspower ud af skallerne, der samlet set udblødes helt op til 50 dage. Endelig modner Parusso sine Barolo’er 18 mdr. på nye franske barriquefade med de fine gærrester, der giver tekstur, finesse samt en "buffer-effekt" mod oxidering, så vinene kan flaskes med minimal tilsætning af svovl. Resultatet af anstrengelserne taler for sig selv...
Årlig produktion: 130.000 flasker vin, som fordeler sig på mousserende Nebbiolo, Sauvignon Blanc-hvidvine, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo og syv forskellige Barolo-vine.