Parusso Langhe Doc Sauvignon Rovella 2019
Parusso Langhe Doc Sauvignon Rovella 2019
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
Marco Parusso er ikke blot i stand til at lave 99-points kult-Barolo. Fra hans kølige nordsider i Monforte d’Alba og Castiglione Falletto frembringer han, ifølge James Suckling, noget af Italiens bedste Sauvignon Blanc.
”There are few Italian Sauvignons, especially outside the regions in the northeast, that manage to deliver so complete a picture of the variety as this.” – James Suckling om en tidligere årgang.
En mineralsk og eksotisk frugtig hvidvin, der i lighed med stor hvid Cru Classé fra Bordeaux, er gæret og modnet på kostbare franske barriquefade.
Og til den her pris kan franskmændene bare komme an... et absolut must-try for eventyrlystne fans af hvid bourgogne og bordeaux.
Smagenote
Rovalla 2019 står smuk gylden i glasset. Aromatisk og kompleks næse med frisk hyldeblomst, saltet grapefrugt, stikkelsbær, modne ferskner og abrikos, som følges elegant på vej af flint, røg, vanilje og lidt honningnoter fra fadlagringen. I munden smooth og cremet med flot nuanceret, frodig frugt, der i eftersmagen fuldendes med velintegrerede fadkrydderier og en forrygende mineralsk finesse. Som en stor Crú Classé fra Bordeaux! Drik nu, eller gem 5-8 år fra høståret,
Anmeldelser af Parusso Langhe Sauvignon Rovella
92/100 Robert Parker (årg. 2018)
” The Parusso 2018 Langhe Sauvignon Rovella shows some immediate richness that comes forth in the intensity of the aromas and in the natural fiber of the wine. The bouquet is redolent of orchard and stone fruit, cantaloupe melon and honey. This is an open and generous expression of oak-aged Sauvignon Blanc that exhibits broad aromas instead of the tight and sharp high tones often associated with this grape. That warmer and more generous disposition makes this a good choice for exotic spicy dishes with lemongrass and Thai basil.”
Nyd den til grillet tun og laks, stegt fjerkræ, smørstegt asparges, antipasti, vitello tonnato og cremede oste. Servér ved 10-13°C
Vinen er fremstillet på 100% Sauvignon Blanc, som håndhøstes fra 30-40 år gamle vinstokke på nordvestvendte skråninger i Monforte d’Alba og Castiglione Falletto. En let og skånsom presning frigiver den mest delikate druemost, hvorefter vinen gærer og modner ca. 12 måneder på franske barriquefade med de fine gærrester. Inkl. malolaktisk gæring.
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission er at skabe ultimative Barolo-oplevelser, og med ratings op til 99 point er hans vine i årgang 2016 nået snublende nær det perfekte.
Vi finder vingården på en idyllisk bakketop i Monforte d’Alba, blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Castiglione Falletto, hvor Marcos bedstefar Gaspare Parusso tilbage i 1901 købte familiens første parcel på Cru-marken Mariondino.
I årtier gik hele druehøsten til familie, venner og lokale kooperativer, men Gaspares søn Armando så verdenklassepotentialet og begyndte i starten af 1970-erne at opkøbe nye topmarker med henblik på produktion af Barolo i eget navn.
I 1986 kom den ønologuddannede Marco Parusso og søsteren Tiziana til, og siden har familien for alvor katapulteret sig frem i forreste geled af referenceproducenter. På lige fod med de helt tunge drenge som eksempelvis nabohuset Podere Aldo Conterno.
Familien råder i dag over 28 hektar vinmarker, hvoraf særligt Cru’erne Bussia og Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) er helliget Nebbiolo-druen. Alle marker dyrkes økologisk og zoneopdelt, så gødskning, beskæring og høsttidspunkt nøje kan tilpasses det enkelte mikroterroir.
Også i vinkælderen går Marco til ekstremer. Helt usædvanligt tørrer han sine håndplukkede drueklaser 5-7 dage i et ventileret rum efter høst. Denne opbevaring i kontakt med ilt danner blødere og mindre bitre tanninforbindelser i både druer og stilke, hvoraf op til 70% inkluderes i vinificeringen.
Efter flere dages aromaudtræk ved lav temperatur varmer Marco gæringstanken op til 33°C i 2 døgn for at trække maksimal farve fra drueskallerne. Derfor er Parussos Barolo’er altid mørke i farven. Så følger spontangæringen ved 25°C på roterende gæringstanke, der øger kontakten og smagsudvekslingen mellem drueskallerne og den gærende most. Når alt sukkeret er gæret ud, hæves temperaturen igen for at drive den sidste tannin og smagspower ud af skallerne, der samlet set udblødes helt op til 50 dage. Endelig modner Parusso sine Barolo’er 18 mdr. på nye franske barriquefade med de fine gærrester, der giver tekstur, finesse samt en "buffer-effekt" mod oxidering, så vinene kan flaskes med minimal tilsætning af svovl. Resultatet af anstrengelserne taler for sig selv...
Årlig produktion: 130.000 flasker vin, som fordeler sig på mousserende Nebbiolo, Sauvignon Blanc-hvidvine, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo og syv forskellige Barolo-vine.