Mustiguillo La Garnacha 2020
Mustiguillo La Garnacha 2020
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”93 points. Mountain herbs, fresh fruit, red fruit, wild herbs" - Guía Peñin
”93 point. Spansk vin med masser af fart på..." - Mad & Monopolet
"93 point. Det drøner ned i halsrøret..." - Houlberg
"92 points. Good ripeness... round and juicy, with some dusty tannins" - Robert Parker
”Bedste spanske vin 2017” – Decanter
Allerede i 1980 så Toni Sarrión det enorme potentiale i Grenache på et tidspunkt, hvor druen primært var kendt i Chateauneuf du Pape. I et hav af andre druesorter plantede han nye Grenache-stokke i det sensationelle, kalkholdige terroir, ”El Terrerazo”, der ligger i svimlende 800 meters højde.
I dag kan han så høsten frugten af hans utrolige forudseenhed, der kulminerede i 2017, hvor Decanter kårede hans Grenache til ”Bedste spanske vin”.
Den fyldige og bærspændte vin får et burgundisk touch af finesse og parfume, når Toni samgærer 20 % hele drueklaser med den øvrige most.
En vin, der har været med til at gøre Grenache trendy i Spanien, men som desværre kun producers i meget små mængder.
Smagenote
Lækker kirsebærrød farve i glasset. Indsmigrende næse med frugt og floralitet i fantastisk samspil… Dybrøde jordbær, kirsch, blåbær og violer krydres med et herligt twist af middelhavskrydderier, engelsk lakrids og espressobønner. I munden sprængfyldt med energi og utallige bærnuancer, der suppleres af en gudeskøn flintestensmineralitet og diskrete fadkrydderier. Langt og slubrende frugtlækker finish med finpolerede tanniner sætter punktum for endnu en sublim vinoplevelse fra Toni Sarrión! Drik nu, eller gem 5-8 år fra høståret.
Anmeldelser af Mustiguillo La Garnacha 2020
93/100 Guía Peñin
"Colour: bright cherry. Aroma: mountain herbs, fresh fruit, red fruit, wild herbs. Palate: spicy, balsamic, good acidity, fine tannins, easy to drink"
93/100 Mad & Monopolet
"Spansk vin med masser af fart på og som skiller sig ud fra mængden. Den er lavet på 100 % Grenache, hvilket betyder intensitet, fylde og masser af fylde. I næsen har den duft af blomster, timian, kirsebær, mørk chokolade og et hint af eg. I munden er den langt mere frisk og livlig, end jeg normalt forbinder vine på Grenache og det klæder den rigtig godt. " (vurderet ved en tilbudspris på kr. 159,95)
93/100 Houlberg
"5,5 Thumbs Up: Duftmæssig virker vinen meget frugtrig, frisk og klart til den lettere side og det passer sgu meget godt med farven, for vi glasset er vinen helt klart til den lidt lysere side. Man fornemmer stor saftighed, godt med morbær, kirsebær, kirsch og lidt viskelæder, marcipan, blomster og mørk chokolade. Vinen har virkelig en let og fin aroma. I munden er det også let, lyst og saftigt ... virkelig fin og yndefuld vin efter min smag. Der er jordbær, lyse kirsebær samt lemon bitterhed og så ellers en lys, sød syre, svævende saftighed med en umiddelbar, tilgængelig og venlig drikbarhed. Det drøner ned i halsrøret med en fin lethed, meget venlig, elegant og drønlækker. 93 point." (vurderet ved en tilbudspris på kr. 159,95)
92/100 Robert Parker
The Mediterranean red 2020 La Garnacha de Mustiguillo was produced with grapes from head-pruned and dry-farmed vines planted in the 1980s on limestone soils at 800 meters in altitude on their Finca Terrerazo property. It fermented with 20% to 30% full clusters and indigenous yeasts in an 8,000-liter oak vat and matured in 5,000-liter oak vats (no more barrels) for eight months. There's good ripeness, varietal but with more fruit and less flowers. The palate is round and juicy, with some dusty tannins and a dry finish. It should be better with some more time in bottle. 13,800 bottles were filled in November 2021.”
---
Anmeldelser fra tidligere årgange
92/100 Guia Peñin (årg. 2019)
91/100 Decanter (årg. 2019)
” Fluent, almost graceful in feel but with real depth and complexity, this old-vine southeastern take on Garnacha opens with a fragrant, floral nose leading to notes of aniseed and kirsch on the palate, which is keen and full of energy to go with the effortless fruitfulness.”
Nyd den til lam, saftigt oksekød, vildt, and, gris, kaftige tapas, BBQ og modne oste. Servér ved 16-18°C.
Vinen er fremstillet på 100 % Garnacha (Grenache) som Mustiguillo høster af to omgange fra det kuperede og kalkholdige terroir, El Terrerazo, der ligger i 800 meters højde, hvor solen er ekstra intens og frugtfremmende, mens de kølige nætter giver druer og vin med frisk mineralsk balance i behold. Vinen er 100 % økologisk og veganervenlig.
De afstilkede druer dobbeltsorteres inden skånsom presning. Herefter følger 10-13 dages gæring, hvor 20 % af stilkene gradvist tilføres i fine lag som bidrager med finesse, struktur og parfume til smagen. Burgundisk pigeages og farve, smag og tannin trækkes ud ved efterfølegende post-maceration. Vinen modner i 6-8 måneder på et mix af små franske egetræsbarriques og frugtbevarende på ståltanke.
Om Mustiguillo
Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.
Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.