Fontalpino Chianti Classico Montaperto 2016 ØKO




Fontalpino Chianti Classico Montaperto 2016 ØKO
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”95 points. Delicious…” – WinesCritic.com
"95 points. Predominance of black fruits, florals, a full box of spices accompany fine tannins and ultra refined acidity on a mystical journey. Completely seduces the imbiber" - Tony Wood Italian Wine
”95 point. Stor Chianti Classico-vin med en kæmpe italiensk charme" - WineWherever
"94 points. Fantastic single-vineyard Chianti Classico” – James Suckling
”94 points. #2 Falstaff Chianti Classico Trophy: Great, memorable nose…” - Falstaff
“93 points. Just gorgeous sangiovese juice…” – Michel Godel
"93 point. Et flot glas som viser, hvad Chianti Classico kan." - Mad & Monopolet
"2016 Chianti Classico – A Modern Day Benchmark" - Vinous
Brunello, go home... Med hjælp fra vejrguderne og GIODOs 100-point-winemaker Carlo Ferrini begår familien Cresti i fantomåret 2016 sin nok største enkeltmarks-Chianti hidtil.
I benhård dyst mod 40 topvine imponerer Montaperto 2016 Falstaffs panel så voldsomt, at de kårer vinen - #2 Chianti Classico fra kultårene 2015 og 2016 - med samme score som vinderen! Det sker i 2019. I dag meldes vinen "Sold out", "Not available" i Europa.
Dette mere end 8 år gamle "Museum Release" består af genopståede flasker, der i al hemmelighed og under optimale forhold har vokset sig endnu større i Fontalpinos eget skatkammer! Når kælderpartiet her også meldes udsolgt, må du til Hong Kong eller USA, hvor "Back Vintage" Montaperto 2016 ligger til priser fra 350 til 600 kroner (!)
”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vi finder terroiret Montaperto i topzonen Castelnuovo Berardenga, der er kendt som stedet i Chianti Classico, hvor Sangiovese opnår power og struktur som Brunello di Montalcino.
Kølige og fossilholdige Montaperto er et frimærkestort terroir på bare 3 hektar, som i 2016 har frembragt en af de mest mindeværdige Sangiovese-vine, verden endnu har set. Montaperto har været certificeret økologisk siden 2015 og er i dag klassificeret ”Grand Cru”.
Med 97 point i Parkers Vintage Chart er 2016 er årtusindets største årgang i Chianti. Som resultat af den sensationelle kvalitet, og de ekstra høje ratings, er efterspøglen eksploderet.
Vi er tildelt langt under en palle af Europas sidste flasker – først til mølle!
Smagenote
Allerede ved opskænkningen strutter Montaperto ung og energisk med kernesund kirsebærrød kulør… Vidunderligt floral og kølig mineralsk næse med superduft af violer, roser og våde kalksten, der veloplagt slynger sig om Sangioveses rene kirsebærsaftige frugt. Hints af sort te og ristede kaffebønner… wauw! Vinen smyger sig om tungen som silke, mens frugten folder sig ud med helt ekstraordinær kvalitet og finesse. Lang og elegant eftersmag med slank mineralitet, mundresnede friskhed og diskrete fadkrydderier som afskedssalut. Verdensklasse! Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Anmeldelser af Fontalpino Chianti Classico Montaperto 2016
95/100 WinesCritic.com
“Deep and intense, it gives mixed floral and fruity scents reminiscent of blue plums, agapanthus flowers, wild violet and grapefruit juice. Roasted hazelnuts describe the secondary scene in the gentle and slightly spicy touch. Medium-full body, fine-grained tannins reminiscent of velvet but remain slightly biting and a juicy and precise finish in the modern closure. From a vineyard rich in skeleton at 450 meters above sea level. North West exposure. Delicious now but better from 2022.”
95/100 Tony Wood Italian WIne
"Intense garnet red in colour. Predominance of black fruits, florals, a full box of spices accompany fine tannins and ultra refined acidity on a mystical journey. Completely seduces the imbiber"
95/100 Rasmus Christensen, WineWherever
"Betagende kompleks duft af medicinskab, lædertasker og eksotiske krydderier. I munden er de varme frugtige noter godt afstemt med helt bløde tanniner, fyldig krop og godt med struktur og en saftig syre. Stor Chianti Classico-vin med en kæmpe italiensk charme der slet ikke er til at stå for."
94/100 James Suckling
”Very floral with dark-berry and hazelnut undertones. Medium body, a pretty core of fruit and a long, flavorful finish. There is a lovely tannin structure, too. Fantastic single-vineyard Chianti Classico. From organically grown grapes.”
94/100 Falstaff
“#2 -Falstaff Chianti Classico Trophy: QuantiShiny ruby with a fine garnet edge. Great, memorable nose, full of blackberries and dark cherries, some chocolate. Juicy and present in the approach and course, a lot of fruit, opens with grippy, well-integrated tannins, long, slightly resinous notes in the final.”
93/100 Michael Godel
“…2016 is a perfectly ripened vintage, both for sweet fruit and more so from specialized cru-heady phenolics. All might be for naught were it not accompanied by the finest up reach in acidity. Here sangiovese is preached with utmost structure and ability. The accomplishment attains a level of clarity and transparency despite or perhaps in spite of the tactile habituation and architectural conditioning in its bones. Conclusion? Just gorgeous sangiovese juice of pure limestone expression.”
93/100 Mad & Monopolet
"Denne er vel bror til Fontalpino Chianti Classico Dofana, gætter jeg på? Det er samme drue, og vinen kan godt minde en kende om sin bror, men der er forskelle. Denne har flere florale og krydrede noter og er mere tør i udtrykket. Muligvis derfor Robert Parker “kun” giver den 91 point. Jeg må dog erkende, at det er min favorit. Flot næse med noter af timian, menthol, violer, rosenblade, solbær og tobak. Der er mere syre i næsen her, men stadigvæk masser af frugt og flotte tanniner. Et flot glas som viser, hvad Chianti Classico kan."
Nyd den til saftigt oksekød, urtekrydret lam, vildt, italienske specialiteter, svampe og modne oste. Nydes ved 16-18°C.
Chianti Classico Montaperto 2016 er fremstillet på 100% Sangiovese fra terroiret Montaperto i Castelnuovo Berardenga. Enkeltmarken Montaperto er 3 hektar stor med næringsfattig Galestro-mergel og en kølig nordøstvendt eksponering, der frembringer ekstra florale og elegante vine. De økologiske dyrkede Sangiovese-druer selekteres i marken, hvorefter mosten gærer på store træfade med 20 dages udblødning af drueskallerne. Vinen fuldendes ved 15 mdrs. lagring på mellemstore franske tonneaux-fade.
Om Fontalpino
I hjertet af Toscana, nær den historiske by Castelnuovo Berardenga, finder vi Carpineta Fontalpino. Vingården drives af søskendeparret Gioia og Filippo Cresti og har navn efter de lokale Carpini-træer samt en kilde lige i nærheden. Kærligheden til naturen og terroiret præger også familiens vine, der alle laves på økologisk dyrkede druer. Samtidig lader vinmager Gioia Cresti druemosten spontangære (med naturligt forekommende gærstammer), da hun derved fremmer Castelnuova Berardenga-områdets særlige karaktertræk i sine vine. Alle Chianti-vine modner på mellemstore franske egetræsfade, og populært sagt placerer vinstilen sig mellem det traditionelle og det moderne. Det hører med til historien, at Gioia er gift med Italiens mest berømte vinmager, Carlo Ferrini, der som noget helt naturligt hjælper til med vinfremstillingen. Udover de flot anmeldte Chianti’er fremstiller Fontalpino bl.a. den barriquemodnede ”supertoscaner” Do Ut Des. Seneste skud på stammen er den spændende boblevin, Boulé: 90% Sangiovese og 10% Merlot, forkælet som en kostbar Champagne med hele 2 års flaskemodning på gærresterne!