GIODO La Quinta Toscana IGT 2021
GIODO La Quinta Toscana IGT 2021
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"95 point. Det er satans elegant, æterisk og svævende med saftig, let og syrlig frugt, der virkelig er koncentreret og smooth inde i munden. Midt i den bløde englefryd har La Quinta stramme - om end tøjlede - tanniner ... Genialt. 95 point." - Houlberg
"94 points. The palate is exciting and juicy, with dancing fruit and acidity, hearty and accessible, great Sangiovese!" - Falstaff
"93 points. Tangy and vivid. 100% sangiovese. Delicious now but will age beautifully" - James Suckling
"93 points. Punchy and bright with cherry confit, raspberry syrup and tart aromas of blood orange or nectarine." - Robert Parker
"Mine yndlingsvine | Sangioveses væsen er fundet. Bravo! ... Det smager af sangioveses sjæl… og chianti classico; cool, strunk, spændstig, rust, tranebær trådt ned i skærvet jord. Malurt og dansende nærmest højlands-Radda-in-Chianti-stil. Tænk endelig ikke brunello-brutalitet og bragende varme. En slags super supertoskaner." - René Langdahl
"Vintage Quality: Good to excellent. Sangiovese in particular promises a rich intensity with great concentration of fruit" – Wine-Searcher
Jep, 2021 er en stor toscansk årgang, og det gælder i særdeleshed for Sangiovese.
Kvaliteten forbløffer fra første slurk af La Quinta 2021 fra Italiens store 100-point-winemaker, Carlo Ferrini. GIODO er Ferrinis helt eget projekt, hans hjertebarn, hvor han har plantet en række udvalgte Sangiovese-kloner på en lillebitte mark i det centrale Montalcino. Herfra høster han druerne til sine IGT-vine og sin legendariske Brunello.
Siden Carlo Ferrini for snart 20 år siden blev blæst bagover af en ung Château Margaux 1990, har han været besat af at frembringe rødvine med samme svævende elegance. Og det kan smages!
Sangiovese indhyllet i fransk elegance? Ja, man kunne næsten tage fejl af herkomsten… Men den Sangioveses klassiske urtenæse lader sig heldigvis ikke fornægte!
Smagenote
Ved ophældningen præsenterer La Quinta 2021 sig funklende mørk kirsebærrød med violette nuancer.... I næsen pakket med vibrerende ung charmefrugt, der lover Sangiovese i den seriøse Brunello-klasse... Nyplukkede violer, pikante tranebær, vilde skovbær samt spandevis af røde og sorte kirsebær vælter op fra glasset, mens elegante middelhavsurter, lakrids, kaffe, tobak, læder og skovbund føjer dybde og kompleksitet til duften. Intens på tungen med fornem finesse og fuld smæk på Sangioveses ungdommelige saftcharme. Den lange finish bygger flot på med kompleksitet, dybde og madvenlige tanniner, som vil gøre de fleste Brunello-vine misundelige... World Class Sangiovese. Drik nu eller gem +10 fra høståret.
Anmeldelser af GIODO La Quinta Toscana IGT 2021
95/100 Houlberg
"WAUW ... La Quinta har en lækker aroma, der virker ædel og dekadent og understøtter den lidt brune kant i glasset, hvorved det dufter som god Brunello. Der læder, mahogni- og teaktræsolie, lidt umami våde skovbundsnoter, rå champignon og så ellers frugt med kirsebær ... masser af kirsebær, jordbær og ribs ... men også aftryk fra fadlagringen med chokolade, vanilje samt en blækagtig sødme. Som med 2020'erne er det bedste imidlertid smagen, som bare er out-standing, virkelig rund, cremet, blød og alligevel med en tør syre, lidt sødme og smukkeste balance. Det er satans elegant, æterisk og svævende med saftig, let og syrlig frugt, der virkelig er koncentreret og smooth inde i munden. Midt i den bløde englefryd har La Quinta stramme - om end tøjlede - tanniner, der ganske vist er tørre samt markante, men aldrig bliver anmassende på nogen måder, men så bare giver vinen et perfekt bid. Genialt. 95 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 469,95 kr., mens prisen er 429,95 kr. ved køb af 6 flasker. Vinanmeldelse 6/7"
94/100 Falstaff
"Bright, elegant ruby red with delicate brightening on the rim. Fragrant, inviting nose of juicy cherries, rose hips, plus fine spice, oranges, floral touch, dried violets, cherry juice echo. The palate is exciting and juicy, with dancing fruit and acidity, hearty and accessible, great Sangiovese!"
93/100 James Suckling
"Lovely sweet berries and plums with some cherries. Pine tree and other forest characters. Medium to full body. Round tannins and fresh acidity. Tangy and vivid. 100% sangiovese. Delicious now but will age beautifully."
93/100 Robert Parker
"With Sangiovese picked from the estate's younger vines, the Giodo 2021 La Quinta is punchy and bright with cherry confit, raspberry syrup and tart aromas of blood orange or nectarine. The wine is easy-drinking in spirit with open fruit and a reassuringly transparent personality. The finish is lean and fresh. This is a production of 13,000 bottles."
93/100 WinesCritic.com
”Precise and essential in the glass offering notes of cherries, linden, lemon and rosemary. Medium bodied, concentrated and articulate on the palate with a luminous closure of solid craftsmanship.”
92+/100 Rolf Madsen, Vinexpressen
"Kirsebærsten, blå blommer, tobak, et lille strejf af chokolade og et begyndende indslag af underskov. Velstruktureret Carlo Ferrini-vin med en flot koncentreret bærfrugt, en pikant stenfrugtsbitterhed og en lille rabarbersyre i finalen. En vin, der vil bliver bedre med lidt tid på langs. 92+ Spottet hos Supervin til ca. 330 kr. "
Mine yndlingsvine uge 3 2024 - René Langdahl
"KLASSIKEREN | Sangioveses væsen er fundet. Bravo! Selveste Carlo Ferrini, manden delvist bag både Toscanas generelle kvalitetsløft og kritiseret for al for modernistisk tilgang, er faldet til ro på sin ejendom i Montalcino af alle steder. Hans Brunello di Montalcino ligger konsekvent blandt områdets fineste, koncentreret, men ofte i en overraskende forfinet stil. La Quinta er noget andet. Fra ejendommens unge stokke mellem 7-10 år, IKKE solgt som rosso di montalcino, men kun IGT Toscana. Vinificeret i store fade, 700 liter til 25 hl plus en halvdel i amforaer. Det smager af sangioveses sjæl… og chianti classico; cool, strunk, spændstig, rust, tranebær trådt ned i skærvet jord. Malurt og dansende nærmest højlands-Radda-in-Chianti-stil. Tænk endelig ikke brunello-brutalitet og bragende varme. En slags super supertoskaner. 429,95 kr. v/ 6 fl. | supervin.dk"
….
Forrige årgang:
94-97/100 – Houlberg
"6 Thumbs Up. Duftmæssigt er det sgu en rank knytnæve lige i sylten, masser af kirsebær, kirsebærsauce og jordbær, virkelig afstemt og balanceret med et lille og fint integreret fadpræg. Der er lidt mentol, læder, en smule skovbund, moden dekadence, våde fade, chokolade, vanilje samt en blækagtig sødme. Det dufter vildt godt.Men det smager endda faktisk endnu bedre ... rundt, cremet, blødt og alligevel med en tør syre, lidt sødme og smukkeste balance. Det er samtidig en let og svævende vin, frisk med masser af saftig, let syrlig frugt, der virkelig koncentreres inde i munden. Som med alt godt vin på Sangiovese er der også tydelige tanniner, men de er faktisk pænt frugtrige og virker ikke tørre eller anmassende på nogen måder, selvom munden efterlades lidt tør. Mums, sådan skal det være ... vitterlig en vin, man bare vil nyde selv og ikke dele. (vurderet ved en tilbudspris på kr. 429,95)
95/100 James Suckling
"Lots of earth, meat and spice with cherries and spices. Bark and mushrooms, too. Medium-to full-bodied, deep and dense, but not heavy, with lots of forest fruit at the end. Rather unique. Sangiovese made first in stainless and then in half amphora and half wood for 12 months."
94/100 Mad & Monopolet
"Sangiovese kan virkelig noget, når det er lavet korrekt - det kan faktisk være noget af det bedste, der findes. GIODO er en vin, som rangerer højt på skalaen. I næsen har den duft af modne mørke kirsebær, vilde jordbær, skovbund, svampe, læder, eg, mørk chokolade og vanilje. I munden er den tør og har et godt syrebid kombineret med en lækker smooth frugtsødme og helt blide tanniner. Den er, hvad man kalder en elegant vin med masser af kraft, som står knivskarpt til en omgang cremet risotto eller en god saftig bøf!" (vurderet ved en tilbudspris på kr. 429,95)
94/100 WineWherever, Rasmus Christensen
"Elegant Sangiovese der er let på tå. Aromatisk og kompleks duft der springer ud af glasset. I munden har den en indtagende spændstighed, og de syrlige røde bærnoter er rigtig godt i spil. Tanninnerne er fine, glatte og helt integrerede og syren holder vinen rank og meget imødekommende. Specielt balancen mellem det komplekse og de friske elemennter, gør vinen meget let drikkelig og til en meget betagende oplevelse. Det her er super lækkert!" (vurderet ved en tilbudspris på kr. 429,95)
92/100 Robert Parker
”The Giodo 2020 La Quinta is all Sangiovese (with fruit from younger vines) from a vintage that will be remembered for sunshine and heat. This wine shows the power you can expect with bold fruit tones of candied cherry and baked raspberry. The primary intensity of the wine is bold and decisive, making this wine a great choice for a cheesy food favorite, whether that be lasagna or baked brie. The finish is smooth and tight. This is a 10,000-bottle release.”
Anbefales til grillet oksekød, indmad, vildt, lam, italienske specialiteter, svampe og modne oste. Nyd vinen ved 16-18°C.
2021 Toscana IGT er fremstillet af 100% Sangiovese fra den bare 3 hektar store Giodo-mark i det centrale Montalcino. Marken skråner 10% mod sydøst, og har en jordbund af porøs og fossilholdig kalksten. Druerne dyrkes økologisk, og vinen fremstilles med skånsom ”hands off” winemaking – dvs. ingen tilsætning af gær og en kort macerationstid, uden ”pump-overs”. Modnet 12 måneder på franske egetræsfade samt ca. 6 måneder på flaske før frigivelse.
Om GIODO
”Dette er min drøm.”, fortæller topønologen Carlo Ferrini om sit Giodo-projekt. Fra en lillebitte mark i det centrale Montalcino fremstiller Carlo to gigantiske Sangiovese-vine, hhv. Giodo Toscana Rosso IGT og Giodo Brunello di Montalcino. Vinene har opnået hhv. 97 og 100 pts. hos James Suckling.
Wine Spectator kalder Carlo Ferrini for ”one of Tuscany’s great winemakers”. Og det er vel ikke for meget sagt, når man bl.a. har skaffet 100 ”perfekte” Parker pts. til Casanova di Neri? Sideløbende med sin karriere som konsulterende ønolog købte Carlo Ferrini i 2002 sit eget stykke land, hvor han på lidt over 2 ha plantede 15 forskellige Sangiovese-kloner.
Marken blev døbt Giodo, en sammentrækning af Giovanna og Donatello (Carlos forældre). Fra dette kølige, solbeskinnede terroir har Ferrini med ubarmhjertig drueselektion som katalysator frembragt vine i verdensklasse - fra første årgang (2009) og frem til i dag. En streng grøn høst eliminerer ca. 40% af alle druer, for at de resterende 60% kan modne til perfektion. Første høstrunde helliges Brunello’en, mens de resterende druer for lov at hænge en uges tid ekstra, inden de høstes til Toscana IGT.