Bibi Graetz Testamatta Toscana Bianco 2021
Bibi Graetz Testamatta Toscana Bianco 2021
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"95 points. A linear and fresh white with lemon rind, dried pineapple and quince with peach, too. Some wet stone." - James Suckling
"95 points. Phenomenal freshness and a lithe structure. This is a tremendously drinkable wine, with a great future ahead" - The World of Fine Wines
"95 point. Enorm smag, men ikke svulmende, stadig fast og diskret bitter. Kom ikke og sig (det siger jeg nemlig tit) at Toscana ikke kan lave hvidvin. Uendelig eftersmag." - René Langdahl
”TOP 100 ITALIAN WHITE WINES” – James Suckling (årg. 2018)
“20 BEST WHITE WINES OF ITALY” - Italy’s Finest Wines (årg. 2018)
Graetz is the greatest... Der er ingen vej uden om kultvinen Testamatta Bianco, hvis du vil smage topmålet, ikke bare af toscansk, men af italiensk hvidvin.
Første årgang ser dagens lys i 2016... og allerede i årgang 2018 brillerer Testamatta Bianco som #4 bedste hvidvin på James Sucklings TOP100 og som TOP20-hvidvin hos Italy’s Finest Wines.
Ingen kan dog beskylde Bibi Graetz for at komme let til successen. Druerne høstes fra op til 100 år gamle vinstokke på øen Giglios bedste enkeltmark, Serrone. Terroiret med de knudrede gamle vinstokke er så stejlt, at øens lokale vinbønder har inddelt skråningen i terrasser og må anvende æsler til markarbejdet.
Fra dette granitholdige super-terroir kommer verdens bedste og mest mineralske hvidvine på Ansonica-druen… Nu i den helt nye årgang 2021, der gærer og modner på helt nye barriquefade sammen med de fine gærrester.
En fuldbyrdet triumf – der let måler sig med store hvide bourgogner!
Leveres i originale 6 stk trækasser.
Smagenote
Ved ophældningen lækker, lys gylden som en Meursault… Fra glasset strømmer ekstremt mineralske dufte af varm lavasten, saltede grillede citroner, havbrise, gazebind og granitkærver, inden charmen skrues på med bagte æbler, crème brûlée, abrikos, fennikel, papaya, honning og bivoks… På tungen smooth og blød med en dirrerende havfrisk mineralitet. Forførende, kompleks, harmonisk - og helt vidunderlig original. Strejf af mynte, salt og røg i eftersmagen, der er vedholdende og stædig som et æsel. Der er stor italiensk hvidvin i glasset… som lige om lidt behøver en refill! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Bibi Graetz Testamatta Toscana Bianco 2021
95/100 James Suckling
"A linear and fresh white with lemon rind, dried pineapple and quince with peach, too. Some wet stone. It’s medium- to full-bodied. Phenolic and polished. Structured and flavorful, in a reserved way, at the end"
95/100 René Langdahl
"Fra lejede vinmarker, men de er passet og plejet af Bibi Graetz – ren ansonica. Diskret egekrydring, men den lugter først og fremmest af sin udsigt. Ren hav og tørre middelhavsurter. Fra Serrone-marken på vestsiden af øen Giglio. Honning, mandel, ananaskirsebær, citronlunde, rosmarinbusk, appelsinskal, blodappelsin endda. Høstet over flere omgange, lidt undermodent, perfektionsmodent og overmodent – det giver kompleksitet. Enorm smag, men ikke svulmende, stadig fast og diskret bitter. Kom ikke og sig (det siger jeg nemlig tit) at Toscana ikke kan lave hvidvin. Uendelig eftersmag. 95"
95/100 The World of Fine Wines
"Only 1,000 bottles produced from Vigna Serrone on the Tuscan island of Giglio. This wine shines with pale-lemon reflections and a refreshing aroma of mint, sweet basil, cantaloupe melon, lemon and lime curd, and peach blossom. There is no maceration at all; the grapes are chilled and fermented in stainless steel, giving bright, citrus sensations that are weighted down by Ansonica’s own earthiness, hints of church-candle wax, heady fig leaf, oily saline tones of pumpkin seeds, and a bitterness like fresh green almonds picked from the tree. Ansonica has a low acidity, but you would never know it from this wine, which has a phenomenal freshness and a lithe structure. This is a tremendously drinkable wine, with a great future ahead. A touch of green peppercorn gives spicy freshness to the finish, with vivid refrains of green almonds and melon rind. "
....
Tidligere årgange:
98/100 "#4 - TOP100 WHITE WINES OF ITALY" - James Suckling (årg. 2018)
“This is another fantastic white and continues to be one of the best from Tuscany. It’s so perfumed with sliced apples, pears and kiwis, as well as cream, hot stone and sea. Granite. Full-bodied yet energetic and layered with red-wine sensibility. Extremely long finish. Great wine.”
96/100 James Suckling (årg. 2020)
”A solid white with dried pear, apple, cream and stone aromas and flavors. It’s full-bodied with a beautiful core of fruit and a steely, minerally aftertaste. Bright acidity with phenolic texture that holds the wine together nicely, giving it length and tension. Turns lightly chewy and round at the end.”
96/100 Houlberg (årg. 2020)
"6 Thumbs Up. Dejlig let, luftig og næsten svævende aroma ... meget blid med nogle nærmest burgundiske og kalkagtige noter, hvor sten og mineraler er godt fremme og skaber en rank vin, selvom man også fornemmer et diskret fagpræg. Det er saltvand på næsetippen i gåtur langs havet, umodne abrikoser, lidt fersken, æbletærte, slukket lejrbål, regnjakke samt honning, let vanilje, let lakridskonfekt og fennikel. Det er sgu en vild tiltrækkende aroma. I munden er det en ren afbalanceret vin, som hele tiden holder sig i midten af vejen uden at falde i grøftekanter. Der er syltede citroner, lemon, grønne æbler samt masser af røget og saltet mineralitet, kalk, skolekridt samt en fin, parfumeret og letbitter syre, som både virker alvorlig, legesyg og præcis. Lækkerheder ... så 96 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 999,95 kr., mens prisen ved køb af 6 flasker er 699,95 kr."
95+/100 Robert Parker (årg. 2018)
” This wine is really quite terrific, and with 6,500 bottles made, it is easier to find (and more affordable) than Bibi Graetz's new single-vineyard expression of Ansonica, Colore Bianco. The 2018 Testamatta Bianco Isola del Giglio sees fruit blended from three bigger vineyard sites on Giglio Island and some smaller ones as well (Vigneto del Corvo, Scopeto, Ulivello, Radice and Le Grotte). In contrast to the Colore Bianco that revealed more consistency, the two bottles I sampled of this wine (one opened in the morning and one in the afternoon) showed very different results between them. The morning bottle was more fleshy and ample, while the just-opened bottle offered very linear notes of citrus, apple and white peach. Some of the grapes are harvested early, in order to maintain that total acidity, and used as a blending agent with the rest of the wine. Green harvesting is not practiced here, as each vine is left on its own to ripen. Bibi Graetz tells me that the 2018 vintage was much easier and gave more satisfaction compared to the difficult 2017 growing season. Of course, like any white wine from the Tuscan Coast, you get a distinctive layer of sea salt on the close—in this case, mixed in with some freshly milled white pepper.”
94/100 Mad & Monopolet (årg. 2020)
“Vinen er lavet på 100 % Ansonica, som er en italiensk hvidvinsdrue, der primært findes på det vestlige Sicilien og også bruges i Marsala. Druen fungerer dog også absolut fantastisk i Toscana, som Bibi Gaetz tydeligt demonstrerer her. I næsen har den en utrolig flot bouquet af modne æbler, saftige pærer, sødmefuld ananas, citrus og et hint af hav. I munden er den livlig og har en skøn friskhed kombineret med masser af fylde - helt fantastisk hvidvin.”
92/100 Rolf Madsen, Vinexpressen (årg. 2020)
”Lavet på øen Giglio ud for den sydlige del af Toscana. Druerne kommer fra vinstokke, der er op til 120 år gamle og det giver en enorm intensitet. Vidunderlig og dråbefrisk med strejf af tropiske frugter: papaya, lidt honningmelon og blød nektarinsaft, der flankeres af et viff af terpentin. Læg dertil lidt gazebind og kridt. Blød og samtidig rank i munden med et fint lille syrebid, der strammer godt til i eftersmagen. Afsluttes i øvrigt af en lille fenolisk tørhed og saltet mineralitet. Lagret 12 måneder på barrique, hvilket man slet ikke fornemmer. 92”
"20 Best White Wines of Italy" - Italy’s Finest Wines (årg. 2018)
Perfekt til fyldige antipasti, fisk og skaldyr, sushi, risotto, fjerkræ, grillede marinerede grøntsager og modne oste. Server ved 10-12°C
Vinen er fremstillet på 100% Ansonica, som Bibi Graetz i samarbejde med lokale vinbønder håndhøster fra op til 100 år gamle buskvine på den toscanske ø Giglio. Nærmere bestemt fra enkeltmarken Serrone, der med sin grantiholdige jordbund og sin stejle, terrasserede skråning frembringer verdens bedste druer på Ansonica-sorten.
De nænsomt afstilkede druer nedkøles med tøris og presses meget skånsomt, inden mosten får lov at macerere en times tid sammen med drueskallerne. Efter 48 timers afkøling på ståltank for at bundfælde urenheder omstikkes mosten til helt nye 225 liters barriquefade, hvor vinen gærer ved 20°C. Efter endt gæring færdigmodner hvidvinen 12 måneder på nye barriquefade i kontakt med de fine gærrester. Ingen malolaktisk gæring.
Om Bibi Graetz
“I continue to be impressed with the beautiful wines of Bibi Graetz" - Antonio Galloni
”Carefully crafted boutique wines… A high level garagiste” - Robert Parker
“Top 100 Wines of Italy” – James Suckling [#11 Colore 2019 | #60 Testamatta 2019]
“Trylledrik for voksne.” – René Langdahl
“Making wine is a form of art…” – Bibi Graetz
Glem bare Brunello. Og klart Chianti. Med perfekte 100 point i Decanter - og hele to Sangiovese-vine på James Sucklings seneste TOP 100 Wines of Italy - har Bibi Graetz trådt sine egne toscanske stier frem mod vinverdenens absolutte kultklasse.
Som winemaker er Bibi befriende autonom. Han blæser højt og flot på de ensrettende regelsæt for DOC og DOCG - og stortrives med Toscana IGT’s langt mere flagrende rammer for kreativ udfoldelse. Anført af ikoniske Testamatta og Colore, der begge fejrer 20 års jubilæum i årgang 2019, er resultatet en serie helt unikke og ekstremt spændende vine. Alle iklædt kunstnerens egne, farvestrålende etiketter.
Med en norsk mor og en israelsk far lå det ikke ligefrem i kortene, at blonde Bibi Graetz skulle blive en af Italiens største vinmagere. Han vokser op i Firenzes bagland på sin bedstefars borg, Castello di Vincigliata, hvor de tilhørende vinmarker længe leases ud til lokale avlere.
Ved leasing-kontrakternes udløb i slutningen af 1990’erne studerer Bibi Graetz på Firenzes kunstakademi, indtil han pludselig står med ansvaret for familiens vinmarker. Mødet mellem den unge kunstnerspire og de ældgamle vinstokke bliver et skelsættende - og karriereændrende - kærlighed ved første blik!
”I fell completely in love with it; from that day in 2000, I could not pull myself away from creating wines.” – Bibi Graetz
Sidenhen har Bibi udvidet sit projekt til at omfatte druer fra 200 nøje udvalgte toscanske vinparceller, der som farver på paletten leverer råmateriale til i alt fire vinserier. Selvom priserne varierer stort, holder alle vine på imponerende vis fast i Bibi Graetz’ grundlæggende filosofi og kvalitetskriterier:
Ekstremt høj kvalitet fra mark til kælder. Økologisk dyrkede druer. En forkærlighed for toscanske druesorter som Sangiovese, Canaiolo og Colorino. Fokus på aldrende, op til 125 år gamle, vinstokke. Toscanske topmarker i kølige 250-600 meters højde – fra Fiesole i nord til Siena i syd. Spontangæring med terroirets egen gær. Ikonvine som Testamatta og Colore kun i absolutte topår - derfor hverken i 2014 eller 2017. Alle labels designet af Bibi selv.
I tillæg til sine berømte rødvine har Bibi siden 2016 fremstillet hvide enkeltmarksudgaver af såvel Testamatta som Colore. Begge Bianco'er laves på Ansonica-druen og begge kommer de fra meget gamle vinstokke på den toscanske ø Giglio, hvor havets særlige indflydelse i samvirke med en stærkt granitholdig jordbund frembringer hvidvine med stor og unik mineralitet. En oplevelse!
I 2019 køber Bibi Graetz Villa Aurora i Fiesole. Dette historiske bygningsværk, oprindeligt et britisk teater, husede som hotel i slutningen af 1800-tallet kendisser fra Dronning Victoria til den italienske dronning Margherita af Savoyen. Samme eksklusive location, med inspirerende udsigt over Firenze, er nu hjem og arbejdsplads for vinkunsteren Bibi Gratez. Her bor han. Og her fremstiller han sine ikoniske topvine.
Fra Toscanas bedste 100 point-value, Testamatta, til kultvinen Colore, sexede Soffocone og Casamatta-seriens læskende luksushverdagsvine… Bibi Graetz er ikke bare Toscanas tossehovede nr. 1 – han er også Italiens måske mest originale og spændende vinmager. Salute!