Bibi Graetz Casamatta Bianco 2021 - ØKO
Bibi Graetz Casamatta Bianco 2021 - ØKO
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”93 point. Hvidvin fra Toscana på Vermentino og det fungerer virkelig godt.” – Mad & Monopolet
"92 point. Aldeles lækker, fræk og provokerende ... Sommervin for raffi folk" - René Langdahl
”92 point. Høj Genkøbsfaktor. Det her er noget af det bedste vermentino, jeg har smagt" - Vinexpressen
"When I drink a glass of Casamatta Bianco I immediately find myself on the southern coast of Tuscany” – Bibi Graetz
Frisk og sprød med salt citrus, blomster og fersken… Økologisk certificerede Casamatta er essensen af sommer ved Toscanas kyst!
Med topanmeldte Casamatta kan du glæde dig til den herligste hvidvin fra 100 point-kultproducenten Bibi Graetz, der her blander den toscanske signaturdrue Vermentino med sprøde Trebbiano og nøddekrydrede Ansonica.
Resultatet er fremragende! “CasaMatta” betyder direkte oversat “det skøre hus”, men der er absolut intet tosset over denne lækre hvidvin – det skulle da lige være dens forbløffende lave pris!
Smagenote
I glasset står Casamatta 2021 ren og krystalklar med et ungt citrusgrønt skær... I næsen salt mineralsk med vibrerende friske aromaer af grillet citron, grønne urter, pære, fersken, ananas og lidt nødder… Vinen glider dejlig læskende over tungen, mens rislende rene frugtnoter på elegant vis kærtegner dine smagsløg. Grønne middelhavsurter, fine blomsternauncer, saltet mineralitet og komplekse nøddestrejf løfter den mundrensende finish op på et meget højt niveau for prisklassen... Salute! Drik nu, eller gem 3-4 år fra høståret.
Anmeldelser af Bibi Graetz Casamatta Bianco Toscana 2021
93/100 Mad & Monopolet
”Hvidvin fra Toscana på Vermentino og det fungerer virkelig godt. I næsen har den dybe sødmefulde noter af modne pærer, grillet citron, honning, ananas og sommerblomster. I munden er den langt mere syrlig og mineralsk, men har bestemt også fylde og sødme - smag af blomster, citrus, melon, hvilket overrasker meget - men det fungerer rigtig godt sammen.”
92/100 René Langdahl
"Den hvide version vel at mærke. Vermentino, trebbiano og ansonica plantet i 1970erne. Aldeles lækker, fræk og provokerende. Oxidativ stil, røgolie, bagt selleri og pastinaklæder, papirbunker, frisk og stærk, bitter, røget æble i eftersmagen og puré på braiseret fennikel med ansjos og citron, ja sgu. Sommervin for raffi folk. 92"
92/100 "HØJ GENKØBSFAKTOR" - Rolf Madsen, Vinexpressen
"Det her er noget af det bedste vermentino, jeg har smagt. Ja, ja, jeg ved godt, at der også er lidt trebbiano (og en lille smule ansonica) i, men det gør måske i virkeligheden præstationen endnu større… vidunderlig og let yeasty duft flankeres af citrus, kridt, Kung Fu-is og knap moden fersken. Lækker og struktureret i munden med en velkomponeret syre. Bibi Graetz imponerer igen, og denne gang i det absolut prisvenlige niveau. Høj genkøbsfaktor! 92"
92/100 Winewherever, Rasmus Christensen
"På den lille toscanske ø, Giglio, i det Tyrrhenske øhav henter Bibi Ansonica druerne til denne vin. Man skylder næsten sig selv at kigge på hans Instagram profil og se de steder disse druer kommer fra. Små rækker af gamle krogede stokke, der står på stejle terrasser med udsigt over det azurblå hav. Det ser simpelthen imponerende ud! Og vinen har noget meget særpræget over sig. Den er rund og fyldig, tydelige fadnoter med popcorn og smør, og en kantet syre fra en blokeret malolaktisk omdannelse, samt en saltet mineralsk afslutning, der leder tankerne hen på middelhavet. Flot vin der ikke prøver at være noget andet, men bare hviler helt i sin egen karisma."
Nyd den solo som aperitif – eller til antipasti, sushi, fisk og skaldyr, lette asiatiske serveringer, grillede marinerede grøntsager, pasta & pizza, sprøde salater samt cremede oste. Servér ved 8-10°C
Vinen er fremstillet på en spændende toscanske druetrio bestående af 60% Vermentino, 30% Trebbiano og 10% Ansonica, som kultproducenten Bibi Graetz selekterer fra vinmarker mellem Capalbio og Argentario på den toscanske sydkyst i Maremma.
De håndhøstede druer afstilkes og dækkes med tøris, så frugten holdes 100% dugfrisk. Herefter gærer hver af de tre druesorter separat på ståltank over 2 uger, hvor den meget lave temperatur maksimerer hvidvinens friske frugtaromaer. Efter endt gæring og blending færdigmodner Casamatta Bianco 3 måneder på ståltank før aftapning på flaske.
Om Bibi Graetz
“I continue to be impressed with the beautiful wines of Bibi Graetz" - Antonio Galloni
”Carefully crafted boutique wines… A high level garagiste” - Robert Parker
“Top 100 Wines of Italy” – James Suckling [#11 Colore 2019 | #60 Testamatta 2019]
“Trylledrik for voksne.” – René Langdahl
“Making wine is a form of art…” – Bibi Graetz
Glem bare Brunello. Og klart Chianti. Med perfekte 100 point i Decanter - og hele to Sangiovese-vine på James Sucklings seneste TOP 100 Wines of Italy - har Bibi Graetz trådt sine egne toscanske stier frem mod vinverdenens absolutte kultklasse.
Som winemaker er Bibi befriende autonom. Han blæser højt og flot på de ensrettende regelsæt for DOC og DOCG - og stortrives med Toscana IGT’s langt mere flagrende rammer for kreativ udfoldelse. Anført af ikoniske Testamatta og Colore, der begge fejrer 20 års jubilæum i årgang 2019, er resultatet en serie helt unikke og ekstremt spændende vine. Alle iklædt kunstnerens egne, farvestrålende etiketter.
Med en norsk mor og en israelsk far lå det ikke ligefrem i kortene, at blonde Bibi Graetz skulle blive en af Italiens største vinmagere. Han vokser op i Firenzes bagland på sin bedstefars borg, Castello di Vincigliata, hvor de tilhørende vinmarker længe leases ud til lokale avlere.
Ved leasing-kontrakternes udløb i slutningen af 1990’erne studerer Bibi Graetz på Firenzes kunstakademi, indtil han pludselig står med ansvaret for familiens vinmarker. Mødet mellem den unge kunstnerspire og de ældgamle vinstokke bliver et skelsættende - og karriereændrende - kærlighed ved første blik!
”I fell completely in love with it; from that day in 2000, I could not pull myself away from creating wines.” – Bibi Graetz
Sidenhen har Bibi udvidet sit projekt til at omfatte druer fra 200 nøje udvalgte toscanske vinparceller, der som farver på paletten leverer råmateriale til i alt fire vinserier. Selvom priserne varierer stort, holder alle vine på imponerende vis fast i Bibi Graetz’ grundlæggende filosofi og kvalitetskriterier:
Ekstremt høj kvalitet fra mark til kælder. Økologisk dyrkede druer. En forkærlighed for toscanske druesorter som Sangiovese, Canaiolo og Colorino. Fokus på aldrende, op til 125 år gamle, vinstokke. Toscanske topmarker i kølige 250-600 meters højde – fra Fiesole i nord til Siena i syd. Spontangæring med terroirets egen gær. Ikonvine som Testamatta og Colore kun i absolutte topår - derfor hverken i 2014 eller 2017. Alle labels designet af Bibi selv.
I tillæg til sine berømte rødvine har Bibi siden 2016 fremstillet hvide enkeltmarksudgaver af såvel Testamatta som Colore. Begge Bianco'er laves på Ansonica-druen og begge kommer de fra meget gamle vinstokke på den toscanske ø Giglio, hvor havets særlige indflydelse i samvirke med en stærkt granitholdig jordbund frembringer hvidvine med stor og unik mineralitet. En oplevelse!
I 2019 køber Bibi Graetz Villa Aurora i Fiesole. Dette historiske bygningsværk, oprindeligt et britisk teater, husede som hotel i slutningen af 1800-tallet kendisser fra Dronning Victoria til den italienske dronning Margherita af Savoyen. Samme eksklusive location, med inspirerende udsigt over Firenze, er nu hjem og arbejdsplads for vinkunsteren Bibi Gratez. Her bor han. Og her fremstiller han sine ikoniske topvine.
Fra Toscanas bedste 100 point-value, Testamatta, til kultvinen Colore, sexede Soffocone og Casamatta-seriens læskende luksushverdagsvine… Bibi Graetz er ikke bare Toscanas tossehovede nr. 1 – han er også Italiens måske mest originale og spændende vinmager. Salute!