Xavier Côtes du Rhône Vieilles Vigne Rouge 2019
Xavier Côtes du Rhône Vieilles Vigne Rouge 2019
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“90-92 Point. Has a beautiful depth of fruit, ripe tannins, and a great finish…” – Jeb Dunnuck (årg. 2018)
Mineralsk mestervin fra 100 point-vinmageren, Xavier Vignon.
Rhônedalens mest ambitiøse producent går til ekstremerne for at lave denne vidunderlige, Chateauneuf-koncentrerede rødvin.
Efter labaratorieanalyser af druer fra mere end 400 vinmarker, identificerede Xavier 7 vinmarker (primært beliggende i det Vaucluse) med et en særlig høj koncentration af mineralske salte og polyfenoler i druerne.
Kvaliteten var forrygende i forrige årgang, der høstede helt op til 92 point hos Rhône-guruen, Jeb Dunnuck. Nu gælder det den endnu større årgang 2019, der præsterer smag og mineralitet ud over alle grænser.
Smagenote
I glasset står vinen med en flot dyb, mørk kirsebærrød farve. I næsen mødes man af en nærmest Châteauneuf-lignende koncentration af tørrede violer, vilde brombær, jordbærcoulis, fennikel, mokka, mineralsk skovbund og garrigue-krydderurter. Vinen lander i fyldig i munden med bunkevis af rige frugtnoter af hindbær, brombær, blåbær og cassis. Venligt krydret med diskrete fadnoter går over i en let urtet og mineralsk finish med fine, fine tanniner… Vildt lækker Sydrhône. Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Anmmeldelser af Xavier Côtes du Rhône Vieilles Vignes
90-92 Jeb Dunnuck (årg. 2018)
“Blackberries, cracked peppercorns, crushed stone, and some smoky, richer notes all emerge from the medium to full-bodied 2018 Côtes Du Rhône Vieilles Vignes, which has a beautiful depth of fruit, ripe tannins, and a great finish. It's certainly going to be an outstanding wine and I suspect have a solid 7-8 years of drinkability.”
Nyd den gerne til saftige steaks, grillet lam med urter, simremad, charcuteri og modne oste. Server ved 15-18°C
Vinen er fremstillet på 70% Grenache, 15% Mourvèdre og 15% Syrah, der håndhøstes fra henholdsvis 100, 60 og 45 år gamle vinstokke. Efter labaratorieanalyser af druer fra mere end 400 vinmarker, identificerede Xavier 7 vinmarker (primært beliggende i det Vaucluse) med et en særlig høj koncentration af mineralske salte og polyfenoler i druerne.
Gæringen foregår ved moderat temperatur og med 4 ugers udblødning af drueskallerne, hvilket favoriserer et afstemt udtræk af farve, frugtsmag og tannin. 80% af vinen modner frugtbevarende på betontank, mens de resterende 20% tilføjes aromatisk kompleksitet gennem 12 måneder på franske egetræsfade.
Om Xavier
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.