Xavier Côtes du Rhône Cuvée Vieilles Vignes Organic 2019
Xavier Côtes du Rhône Cuvée Vieilles Vignes Organic 2019
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“93-95 points. Outstanding.” - Robert Parker Vintage Chart
Bedre end både 2017 og 2018… Hverken Parker eller alle vi andre kan få armene ned over, hvor lækkert vinene fra Châteauneuf du Pape og resten af Sydrhône smager i den nye årgang 2019.
I 100 point-stjernen Xaviers Côtes du Rhône fra gamle, økologiske vinstokke træder kvaliteten ekstra tydeligt frem!
Topønologen Xavier er fanatisk med kvalitet. Druer fra mere end 400 økologiske vinmarker er analyseret for indholdet af mineralske salte, så kun den mest smagfulde frugt finder vej til denne slubrende saftige Sydrhône.
Kvaliteten og frugtkoncentrationen fra mestendels 100 år gamle vinstokke er ganske enkelt i verdensklasse. Økologisk verdenklasse!
Smagenote
Allerede i glasset utroligt indbydende med sin mørke kirsebærrøde farve! Næsen er herlig ungdommelig med koncentreret duft af violer, roser, hindbær, væltet peberkværn, skovjordbær, blomme og solmodne brombær, der åbner smukt op for lakrids, skovbund og varme middelhavskrydderier med herligt sydeuropæisk temperament! På tungen blød og lækker med masser af peber og tørret kød lige under en så saftig powerfrugt, at glasset er umuligt at holde fra munden. Enorme læskende kvaliteter og perfekt balance i den klassisk Rhône-bløde og eminent krydrede eftersmag. Her finder du mange af de samme kvaliteter, som kendere lovpriser i de dyre rødvine fra Châteauneuf! Drik nu, eller gem 6-8 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Côtes du Rhône Vieilles Vignes Organic
93/100 Barego'mad - mad & vinblog (2017)
"Vi skal en tur til Sydrhône, hvor Xavier Vignon har skabt en yderst indbydende Rhône-vin. Det er en økologisk vin som er skræddersyet til kraftige måltider med kød, og er sammensat af hele fire druesorter, hvor Grenache helt efter bogen har førertrøjen på i denne flotte holdopstilling. Det er veldrejet klassisk Rhône i en ren og meget velpoleret stil, som byder på en blød og fyldig krydret bærsmag af både blåbær, blommer, brombær, lavendler, peber samt diskrete mineralske noter af våd granit. Fuldmoden levende syre med velpoleret finsk lakrids-krydret tannin, som giver denne vin rygrad og styrke, inden det hele kulminerer i en lang saftig ungdommelig afslutning med flot koncentration og dybde." - vurderet ved en tilbudspris på 109,95 kr.
91-93/100 Jeb Dunnuck (2017)
”… a smoking good Côtes du Rhône and offers full-bodied aromas and flavors of blackberries, black raspberries, cassis, lavender, and flowers. It's rich and concentrated, yet also elegant, weightless, and layered, with notable complexity."
Nyd den til grillet lam og oksekød, and, flæskesteg, charcuteri og modne oste. Servér ved 16-18°C
Vinen er lavet på et klassisk, Chateauneuf-inspireret Rhône-blend af 60% Grenache, 25% Mourvedre og 15% Syrah. Grenache-stokkene er 100 år gamle, mens Mourvèdre og Syrah ”kun” har hhv. 60 og 45 år på bagen. Disse ældgamle, økologisk dyrkede vinplanter giver druer og vin med en koncentration og vitalitet, der er umulig at kopiere.
De håndhøstede druer gærer tempereret med 4 ugers skindkontakt, hvorved vinen opnår et harmonisk og nøje afstemt udtræk af farve, smag og tannin. Ved at lade de tre druer gære sammen (co-fermentering), opnår Xavier en større aromatisk kompleksitet. Vinen modner i 12 måneder, primært frugtbevarende på betontank, men 20% tilføjes krydret kompleksitet fra modning på egetræsfade.
Om Xavier
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.