Hvad er endnu bedre end en vellavet Chateauneuf-du-Pape Blanc? – En fantastisk vellavet ØKOLOGISK Chateauneuf-du-Pape Blanc fra Xavier, selvfølgelig!
Den velrenommerede Xavier giver hans bud på en lækker Sydrhône hvidvin, som uden tvivl kan måles med de hvide fra Bourgogne, med dette nye skud på stammen. Vinen bliver dyrket økologisk, hvor der bliver taget højde for både natur og mikroklimaer i de mange parceller som bliver brugt til at fremelske denne labre hvidvin.
Smagenote
I glasset fremstår vinen lys og med et rent gulligt skær med gyldne refleksioner. På næsen bemærker man hvide blomster, fersken, abrikos og honning. 6 måneder på nye egetræsfade lader et venligt fadpræg snige sig ud af glasset i form af indbydende smørnoter og let vanilje. Den lander på tungen brat og breder sig fyldigt i hele ganen. Den cremede krop og det saltede mineralske udtryk leverer balance til den sprøde, tørre afslutning. Masser af kompleksitet i den nye økologiske kreation fra Xavier. Kan drikkes nu eller gemmes over de næste 3-5 år.
Anmeldelser af Xavier Chateauneuf du Pape Blanc BIO 2019
91/100 Jeb Dunnuck
"A blend of 55% Grenache Blanc, 25% Roussanne, and 20% Clairette, the 2019 Châteauneuf Du Pape Blanc is impressive, with classic aromas and flavors as well as this terrific salinity and mineral component. Brought up all in tank, it has a ripe, exotic nose of honeysuckle, orange marmalade, and spice, medium to full-bodied richness, and good underlying spine of acidity, It’s going to shine on the dinner table."
Anbefales til stegte fisk og skaldyr, fjerkræ, lyst kød, smør- og flødesaucer, svampe samt gedeost. Vinen går exceptionelt godt til grillet soyamarineret kylling med rosévinssovs eller en smørstegt rejetoast serveret med dild og citron.
Druerne til den nu økologiske udgave af Xaviers Chateauneuf-du-Pape Blanc er hentet fra mere end 40 af de køligste terroirer som findes i AOCen Chateauneuf-du-Pape. Roussanne bliver høstet og dernæst fermenteret i egetræsfade med bærmeomrøring i hele 6 måneder. Clairette og Grenache blanc er fermenteret ved lave temperaturer for at bibeholde deres friskhed og mineralske udtryk. De bliver efterfølgende lagret i en blanding af beton- og ståltanke hvor de bliver stukket sammen til denne vidunderlige vin.
Den ønologiske konsulent Xavier Vignon er berømt i Chateauneuf du Pape, hvor han hjælper mere end hver anden vinproducent med winemaking, blending og sit gudsbenåede touch af "je ne sais quoi".
Ekspertisen er til at tage at føle på, for Xavier er manden bag flere 98-100 point vine fra højt profilerede producenter som Marcoux, Raymond Usseglio og Grand Veneur.
For sin højt skattede indsats Xavier lader sig gerne aflønne med partier og fade af særlig udsøgt vin. Disse vine modner, blender og aftapper han sidenhen i eget navn – og lancerer dem til priser langt under det normale, når man tager vinkvaliteten og anmeldelserne i betragtning.
Blandt Xaviers unikke kvalitetskriterier kan nævnes selektion af druer og vin efter højst mulig koncentration af mineralske salte.