Weingut Ziereisen Viviser Gutedel Unfiltered 2018
Weingut Ziereisen Viviser Gutedel Unfiltered 2018
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”94 points. Gutedel goodness... The initial reductive flintiness gives way with air to brighter, fresher hints of quince and red apple, wildflowers and hay, the wine feeling sophisticated and wild" - Wine & Spirits Magazine
"93-94 point. Smørfed Gutedel ... WAUW og WTF?" - Houlberg
"93 point. Et flot glas og til prisen på 129,95 kr. er det virkelig flot!" - Mad & Monopolet
"93 point. Skuffet blev jeg bestemt ikke..." - WineWherever
"92 points. Pure, fresh and persistently salty.. Excellent.“ - Robert Parker (2017)
"91 points. Very pure." - Falstaff Magazine
Hvis Heugumber er Ziereisens "Riesling" - så er vidunderlige Viviser tophusets svar på stor Chablis... Viviser 2018 emmer af mindst samme mineralske renhed, finesse og klasse, som fik Robert Parker til at hive det flotte 92 point-skilt op til forgængeren!
Det her er utvivlsomt en af verdens bedste hvidvine på Gutedel-druen, som sydtyske Ziereisen har givet ny 100 point-kultstatus. Druerne håndplukkes fra 35 år gamle vinstokke i ren jurakalk på den stejle ”Grand Cru" Efringer Oelberg.
En helt nats maceration efterfulgt af hård presning trækker unik karakter fra drueskindet, inden Viviser spontangærer med terroirets egen gær.
Så følger en 22 måneder lang egetræslagring i kontakt med de fine gærrester på 2000-3000 liter tyske fade fra Assmann.
Aftappet uden klaring og filtrering – og med minimal tilsætning af sulfitter. Sådan skaber Hanspeter Ziereisen stor tysk hvidvin!
Smagenote
I glasset lys citrusgul med friske grønne glimt...Næsen er udpræget mineralsk med elegant duft af saltet grapefrugt, rygende flintesten, pære, lidt kvæde og hvid fersken, der åbner perfekt op for Champagne-lignende aromaer af ristet toast og nødder... I munden cremet og mineralsk levende som en Chablis med friske mineralsk salte under den sarte citrusfrugt. Eftersmagen er harmonisk og læskende med fine brioche-noter og lidt nødder fra den årelange lagring på gæren... En hvidvin med en smuk renhed allerede – og gemmepotentialet er betydeligt! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Weingut Ziereisen Viviser Gutedel Unfiltered 2018
94/100 Wine & Spirits Magazine
"Gutedel Goodness... Gutedel is what Badenites call chasselas, long a specialty in the southwest corner of Germany, as it is in Switzerland, which is just 12 miles from Ziereisen’s vineyards. Hanspeter and Edel Ziereisen make several versions, including a delicate, savory bottling called Heugumber (grasshopper) that our panels also recommend highly. But if you had to choose just one cuvée, check out the 2018 Viviser. From a parcel of vines planted in the mid-1980s on a high, wind-blown patch of Jurassic limestone looking out towards Basel to the south, it’s a chasselas with serious substance and personality. Aged two years on the lees in a 3,000-liter cask, the wine feels rich despite its 11.5% alcohol, brimming with savory, nutty mineral notes. The initial reductive flintiness gives way with air to brighter, fresher hints of quince and red apple, wildflowers and hay, the wine feeling sophisticated and wild. It would be delicious with a whole roasted sea bass or grilled haloumi."
93-94/100 Houlberg
"5,5 Thumbs Up. Smørfed Gutedel ... WAUW og WTF? Der er klart et pænt lille fadpræg med lakridskonfekt, wienerbrød, kringle og vanilje, men samtidig er vinen herlig aromatisk og nærmest parfumeret med tulipaner og et højt pollental. Frugten er også meget indbydende, nærmest lidt saltet med kvæde, tørret abrikos, pærer ... og noget, som virker som en kalket mineralitet, nødder, røg samt en pakke frugttyggegummi. Det dufter faktisk helt vidunderligt. I munden er det også skønt ... saftige æbler, lyse blommer og mirabeller, saftig, mostet og ret saltet. Det stikker ikke sådan vildt dybt i smagen, men har denne sure, syrlige, kalkede friske og lidt grønne smag ... tilsat lidt peber også ... så både salt og peber. Vinen er samtidig bare så frisk, sprød og krisp. Den har en ganske lille olieret fornemmelse, men det virker sgu bare rigtigt fint sammen, så jeg er ret begejstret for vinen. Gute Gutedel :-)" (vurderet ved en tilbudspris på kr. 159,95)
93/100 Mad & Monopolet
"Weingut Ziereisen laver topvin på bl.a. Pinot Noir, og er en af de helt store vinproducenter i Tyskland, som har fundet en stil, der minder om Bourgogne og Alsace, men alligevel har sit eget præg. Jeg har smagt næsten alle vine i hans portefølje, og er endnu ikke blevet skuffet. Denne Viviser Gutedel Unfiltered 2018 skuffer heller ikke. Denne er lavet på druen Chasselas som dyrkes meget i Schweiz, Østrig, Tyskland og Frankrig. Det er en hvidvinsdrue, som er let, frisk og med stor indhold af mineralitet. Denne vin kommer fra 35 år gamle vinstokke, er håndplukket og er lagret i 22 måneder på egetræsfade sammen med gærresterne. Det har givet den en skøn duft af både tropisk frugt, smør, mandler, citrus, røg sammen med en frisk syrlig næse. Dette kunne godt skyldes druens mineralitet kombineret med de 22 måneder på fad, som giver en blanding af friskhed, syre og fedme. I munden er den blød, rund og fyldt med frugtnoter, et let fadpræg samt helt strigent syre. Et flot glas og til prisen på 129,95 kr. er det virkelig flot!"
93/100 Rasmus Christensen, WineWherever
"Gamle vinstokke, stejle kalkholdige marker, skin maceration, 22 måneder på egetræ med bærmekontakt og alt sammen i hænderne på Hanspeter Ziereisen. En opskrift på vin der hurtigt fanger min interesse. Og skuffet blev jeg bestemt ikke. Aromatisk duft af flintesten, østersskaller og syrlig pære. I munden er har den en dominerende syre, god fyldighed, gule mirabella, en kalket mineralsk og et let taninsk bid mod afslutning. Med kun 11% alkohol kan man næsten tillade sig at dele flasken med sig selv. Imponerende er det i hvert fald, at man kan få så meget vildskab ud af så lav en alkoholprocent. Flot udtryk på denne ellers noget hengemte druesort."
91/100 Falstaff
"The Viviser shines with a completely fruit-free nose, the typical "Dezaley" notes, hard cheese rind, caraway. Consistent on the palate, firm acid structure, slightly phenolic. Very pure."
-----
Forrige årgang:
92/100 Robert Parker (årg. 2017)
"A remarkable Chasselas from Jurassic chalk soils, the 2017 Viviser was basket-pressed and vinified for 20 months in traditional large oak casks to end up bone-dry and with 11.5% alcohol. Bright, pure and fresh on the still-reductive, yeasty-dominated nose but also with perfectly ripe fruit aromas and a fine saline note, this is a pure, fresh and persistently salty Gutedel (a.k.a. Chasselas). The wine is light yet tensioned, pure and fresh, with lemon rind and stony notes on the tightly knitted finish. Excellent."
Nyd den som aperitif eller til fisk og skaldyr, sushi, lette tapas, salater, friske aspages og milde oste. Server ved 8-10°C
Viviser 2018 er fremstillet på 100% Gutedel (Chasselas), som Weingut Ziereisen håndhøster øverst oppe på den op til 50% stejle og kalkstenholdige topmark Efringer Oelberg i det sydlige Baden. Druerne presses ved relativt højt tryk, 6 bar, for at trække ekstra karakter og personlighed ud i mosten, der sidenhen spontangærer med terroirets naturligt forekommende gærstammer. Vinen modner hele næsten 2 år på 3000 liters tyske Assmann-egetræsfade i kontakt med de fine gærrester, der føjer elegant tekstur og Champagne-lignende kompleksitet til den friske hvidvin. Aftappet uden klaring og filtrering – samt med minimal tilsætning af sulfitter.
Om Weingut Ziereisen
"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year " | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!