Parusso Langhe Doc Nebbiolo 2020
Parusso Langhe Doc Nebbiolo 2020
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"91 points. Abundant fruit and power" - Robert Parker (årg. 2019)
Seriøs Nebbiolo.
Forkælet som en fuldblods-Barolo med modning på franske egetræsfade… Koster det halve af prisen!
Parussos ’’mini-Barolo’’ er lavet på druer fra topmarkerne Cru Mosconi og Cru Ornati. Resultatet ligger ligeledes inden for topklassen! Sikke en farve, intensitet og struktur - sjældent set i en Nebbiolo i det prisleje.
99-point-producenten Parusso modtager ros selv fra naboerne fra Podere Aldo Conterno. Også Parker fremhæver hans unikke stil.
For Parusso giver ’’alt hvad han har’’. Det er denne fast strukturerede, krydrede og intense Nebbiolo et mønstereksempel på. Please, give us more…
Smagenote
Flot kirsebærrød farve med et lilla skær i glasset. I næsen en dejlig duft af violer, roser, jordbær, tranebær og blommer, en herlighed af rød- og mørk frugt, der suppleres af læder, rosmarin, pibetobak og kaffebønner. En flot og fuldmoden vin med maskinpower og mineralsk friskhed på samme tid! Robust og rank struktur. En lang og intens finish fuldbyrder oplevelsen. Drik nu eller gem 8-10 år fra høståret.
Anmeldelser af Parusso Langhe Nebbiolo
91/100 Robert Parker (årg. 2019)
"From vintner Marco Parusso, the 2019 Langhe Nebbiolo shows abundant fruit and power, with dark tea, dried currant, cherry confit, spice, leather, tar and resin. The wine is robust and textured, owing to the stemmy tannins and acidity that ultimately shape this rigid and contoured mouthfeel. It's a good-value release of some 40,000 bottles that punches well above its weight, standing up even to a foie gras and caramelized onions or the fattiest rib eye steak."
Nyd den til lyst kød, saftige steaks, lam, chacuteri, pastaretter, svamperisotto og diverse oste. Servér ved 16-18°C.
Vinen er fremstillet på 100% Nebbiolo, der håndhøstes fra de to topmarker Mosconi og Ornati, der ligger i 350 til 450 meters højde i Barolo-zonen Monforte d’Alba. Drueklaserne tørres i nogle dage for at modne og blødgøre tanninforbindelserne i druer og stilke, hvoraf 50% inkluderes i vinifikationen. Vinen spontangærer uden tilsætning af svovl. Vinen gærer køligt og frugtbevarende over flere måneder, inden 12-15 måneders modning på små franske barriquefade, hvor vinen foldes i konkakt med de fine gærrester for at beskytte frugtens friskhed mod oxidation.
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission er at skabe ultimative Barolo-oplevelser, og med ratings op til 99 point er hans vine i årgang 2016 nået snublende nær det perfekte.
Vi finder vingården på en idyllisk bakketop i Monforte d’Alba, blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Castiglione Falletto, hvor Marcos bedstefar Gaspare Parusso tilbage i 1901 købte familiens første parcel på Cru-marken Mariondino.
I årtier gik hele druehøsten til familie, venner og lokale kooperativer, men Gaspares søn Armando så verdenklassepotentialet og begyndte i starten af 1970-erne at opkøbe nye topmarker med henblik på produktion af Barolo i eget navn.
I 1986 kom den ønologuddannede Marco Parusso og søsteren Tiziana til, og siden har familien for alvor katapulteret sig frem i forreste geled af referenceproducenter. På lige fod med de helt tunge drenge som eksempelvis nabohuset Podere Aldo Conterno.
Familien råder i dag over 28 hektar vinmarker, hvoraf særligt Cru’erne Bussia og Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) er helliget Nebbiolo-druen. Alle marker dyrkes økologisk og zoneopdelt, så gødskning, beskæring og høsttidspunkt nøje kan tilpasses det enkelte mikroterroir.
Også i vinkælderen går Marco til ekstremer. Helt usædvanligt tørrer han sine håndplukkede drueklaser 5-7 dage i et ventileret rum efter høst. Denne opbevaring i kontakt med ilt danner blødere og mindre bitre tanninforbindelser i både druer og stilke, hvoraf op til 70% inkluderes i vinificeringen.
Efter flere dages aromaudtræk ved lav temperatur varmer Marco gæringstanken op til 33°C i 2 døgn for at trække maksimal farve fra drueskallerne. Derfor er Parussos Barolo’er altid mørke i farven. Så følger spontangæringen ved 25°C på roterende gæringstanke, der øger kontakten og smagsudvekslingen mellem drueskallerne og den gærende most. Når alt sukkeret er gæret ud, hæves temperaturen igen for at drive den sidste tannin og smagspower ud af skallerne, der samlet set udblødes helt op til 50 dage. Endelig modner Parusso sine Barolo’er 18 mdr. på nye franske barriquefade med de fine gærrester, der giver tekstur, finesse samt en "buffer-effekt" mod oxidering, så vinene kan flaskes med minimal tilsætning af svovl. Resultatet af anstrengelserne taler for sig selv...
Årlig produktion: 130.000 flasker vin, som fordeler sig på mousserende Nebbiolo, Sauvignon Blanc-hvidvine, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo og syv forskellige Barolo-vine.