Mustiguillo Mestizaje Blanco 2020
Mustiguillo Mestizaje Blanco 2020
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"91+ points. Every bit as good as the 2019" - Robert Parker
"91 points. White flowers, white fruit, balanced" - Guía Peñin
Hamstret og udsolgt på rekordtid.... Nu er en af Østspaniens største og bedst bedømte hvidvine tilbage i topform med den fremragende nye årgang 2020!
Som Chablis og Condrieu i ét og samme glas... Økologiske Mestizaje Blanco kombinerer den Chablis-mineralske lokale drue Merseguera med fedme og forførende aromatik fra Rhônedalens berømte Viognier.
Winemaker Toni Sarrión selekterer frugten fra gamle vinstokke 900 meter over Middelhavet på den smukt kuperede monopolmark Finca Calvestra.
2020 er endnu ikke anmeldt, men tidligere årgange høster helt op til 96 point fra spanske og internationale topanmeldere. Intet under at Mestizaje Blanco skænkes på en række af Spaniens bedste restauranter... Cremen af spansk hvidvin!
Smagenote
Allerede i glasset lækker fed med indbydende strågul farve... Næsen følger perfekt op med sit friske og delikat tropiske duftunivers af salt citrus-mineralitet, sart lavendelblomst, pære, abrikos og et hint af honningmelon. I munden blød og cremet som en Chablis med friskhed og mineralske kalkstøvsfornemmelser, der her toppes med blomster, abrikos og honning fra Viognier og en smule Malvasia. Lang, delikat og smukt nuanceret finish. Flot! Drik nu, eller gem 5-8 år fra høståret.
Anmeldelser af Mustiguillo Mestizaje Blanco 2020
91+/100 Robert Parker
"The 2020 Mestizaje Blanco has a slightly different blend, as they introduced Xarello and lowered Viognier; it is 65% Merseguera, 14% Viognier and roughly equal parts Malvasía and Xarello. It fermented in stainless steel with indigenous yeasts and matured in concrete and stainless steel with fine lees for six months. It has 13.5% alcohol and good freshness (pH 3.31) and acidity. It has a different profile, less exuberant and floral (white flowers rather than pollen), but it's more serious and subtler. The palate is balanced and fresh, clean and precise, every bit as good as the 2019 but just different. 55,906 bottles produced. It was bottled in June 2021."
91/100 Guía Peñin
"Colour: straw. Nose: white flowers, white fruit, balanced. Palate: fruity, easy to drink."
-------
Tidligere årgange:
96/100 Verema (årg. 2017)
92/100 Guia Vinos ABC (årg. 2019)
"Floral notes and hints of Lleida-pears (you ate those in three bites!). Tasty on the palate, an exquisite and pleasant volume at all times. A white wine to for you to savour, youthful."
92/100 Decanter (årg. 2016)
“Clean, fresh and pure, this is a fine example of new-wave white wines coming from less well-known areas, utilising some unusual varieties. Stone fruit, sun-kissed lemons and an earthy undertow.”
92/100 Guia Peñin (årg. 2018)
”Colour: bright straw. Nose: white flowers, expressive, fine lees, neat, scrubland. Palate: flavourful, rich, long, ripe fruit.”
91/100 Guia Intervinos (årg. 2018)
Nyd den som aperitif eller til delikate serveringer med fisk og skaldyr, sushi, lette asiatiske serveringer, tapas, fjerkræ og milde oste. Server ved 10-12°C.
Vinen er fremstillet på 65% Merseguera, 24% Viognier og 11% Malvasia. Merseguera høstes fra mere end 30 år gamle vinstokke på Mustiguillos kalkholdige monopolmark Finca Calvestra. Her fandtes der oprindeligt kun meget gamle buskvine af rødvinsdruen Bobal, men da den kølige beliggenhed 900 meter over havet giver optimale betingelser for hvidvinsproduktion, har winemaker Antonio Sarrión valgt at pode Merseguera på en del af de eksisterende Bobal-planter.
De tre druesorter og de forskellige markafsnit høstes og vinificeres separat. De afstilkede druer koldmacererer ved 6°C i 4 til 8 timer afhængig af druesort. Vinen spontangærer herefter på ståltanke med frugtbevarende temperaturstyring mellem 10 og 16°C. Efter endt gæring modner vinen yderligere 8 måneder i kontakt med de fine gærrester, der afgiver ekstra fedme og kompleksitet til den færdige vin.
Om Mustiguillo
Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.