Mustiguillo Mestizaje Blanco 2019
Mustiguillo Mestizaje Blanco 2019
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
Som en mineralsk Chablis 1er Cru tilsat tropisk frugt og honningcharme – mums!
Vi forstår godt, at økologiske Mestizaje rates op til 96 point og serveres på flere af Spaniens toprestauranter, for hvidvinen fortjener at nydes med de bedste køkkeners fineste råvarer – fra delikate fiskeretter til sushi, tapas og fjerkræ.
Mestizaje introducerer os for den friske østspanske Merseguera-drue, der høstes fra mere end 30 år gamle vinstokke på det smukt kuperede terroir, Finca Calvestra. Monopolmarken er velsignet med et højt kalkindhold, der sammen med køligheden 900 meter over havet giver mineralske hvidvine med læskende elegance.
Friskheden fra Merseguera forkæles her med smygende blød fersken- og blomstercharme fra 23% Viognier (berømt fra Condrieu) samt delikat honningmelon fra 11% Malvasia. En rislende lækker genistreg fra winemaker Toni Sarrión!
Smagenote
Klar og lys strågul i glasset. En elegant indsmigrende næse med frisk og delikat citrus-mineralitet, sart lavendelblomst, pære, ferskner og et hint af honningmelon. I munden blød og cremet som en Chablis med friskhed og mineralske kalkstøvsfornemmelser, der her toppes med blomster, abrikos og honning fra Viognier og Malvasia. Lang, delikat og smukt nuanceret finish. Flot! Drik nu, eller gem 5-8 år fra høståret.
Anmeldelser af Mustiguillo Mestizaje Blanco
92/100 Guia Vinos ABC (årg. 2019)
"Floral notes and hints of Lleida-pears (you ate those in three bites!). Tasty on the palate, an exquisite and pleasant volume at all times. A white wine to for you to savour, youthful."
92/100 Guia Peñin (årg. 2018)
”Colour: bright straw. Nose: white flowers, expressive, fine lees, neat, scrubland. Palate: flavourful, rich, long, ripe fruit.”
91/100 Guia Intervinos (årg. 2018)
90+/100 Robert Parker (årg. 2018)
96/100 Verema (årg. 2017)
Nyd den som aperitif eller til delikate serveringer med fisk og skaldyr, sushi, lette asiatiske serveringer, tapas, fjerkræ og milde oste. Server ved 10-12°C.
Vinen er fremstillet på 66% Merseguera, 23% Viognier og 11% Malvasia. Merseguera høstes fra mere end 30 år gamle vinstokke på Mustiguillos kalkholdige monopolmark Finca Calvestra. Her fandtes der oprindeligt kun meget gamle buskvine af rødvinsdruen Bobal, men da den kølige beliggenhed 900 meter over havet giver optimale betingelser for hvidvinsproduktion, har winemaker Antonio Sarrión valgt at pode Merseguera på en del af de eksisterende Bobal-planter.
De tre druesorter og de forskellige markafsnit høstes og vinificeres separat. De afstilkede druer koldmacererer ved 6°C i 4 til 8 timer afhængig af druesort. Vinen spontangærer herefter på ståltanke med frugtbevarende temperaturstyring mellem 10 og 16°C. Efter endt gæring modner vinen yderligere 8 måneder i kontakt med de fine gærrester, der afgiver ekstra fedme og kompleksitet til den færdige vin.
Om Mustiguillo
Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.