Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2020
Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2020
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
De 101 bedste vine i 2023 - Din Vinguide
"94 point. Yderst flot balance med en flot tanninstruktur. Flot lang afslutning" - Din Vinguide
"94 point. Nok det bedste 100% Bobal jeg nogensinde har smagt" - Mad & Monopolet
"93 point. Her har Bobal-druen fået alt hvad den kan trække..." - WineWherever
"93 point. Det er som sidst både bulder og elegance på én gang..." - Houlberg
"Excellent vintage. Since 2016 such an exceptional harvest has not been seen” – D.O. Valencia
Det er officielt... 2020 er den første perfekte årgang siden 2016 og 2011, hvor Decanter udråbte Finca Terrerazo som Spaniens bedste rødvin.
Og vinen er intet mindre end magisk! Robert Parker gav 94+ point til forgængeren 2019, der distancerede berømte kultvine fra Ribera del Duero, men kvalitetsfanatiske Mustiguillo stræber bare højere og højere år for år.
Sammen med Mustiguillo er vi gået på kompromis med indtjeningen og viser nu danskerne, at Valencias vildeste vin, i sin måske største årgang nogensinde, spiser kirsebær med de rigtig store drenge fra Ribera del Duero.
Mustiguillos topvin Finca Terrarazo er så forbløffende frugtlækker, komplekst krydret og mindblowing mineralsk, at det 800 meter høje og kalkholdige terroir, Finca Terrerazo, har fået sin helt egen appellation: Vino de Pago.
Smagenote
Ved ophældningen uigennemtrængelig mørk og fed i glasset! Næsen lover megavin med frugtlækkerier i spandevis… Powerfuldt vibrerende med kirsebær, blåbær, sorte blommer, hindbær, violer og lidt mynte, der trumfes med komplekse detaljer våd kalksten, tørrede urter, røgvarer, læder, mørkristet kaffe, chokolade og vanilje... På tungen smooth, intens og smukt brillerende med enormt raffinement og køligt sitrende mineralitet under årgangens perfekte superfrugt. Herlige hints af læder og skovbund hiver den fadkrydrede marathonfinish op i så høje luftlag, at selv Ribera del Dueros ikoner nok engang må snappe efter vejret! Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Anmeldelser af Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2020
De 101 bedste vine i 2023 - Din Vinguide
"Vi har gennem det seneste år smagt og testet mere end 3000 vine fra hele verden. Her er vores største smagsoplevelser"
94/100 "UGENS GODT KØB" - Din Vinguide
"100% Bobal og 18 mdr. på store botti. Flot elegant i udtrykket med boysenbær, vilde krydderier og urter. Yderst flot balance med en flot tanninstruktur. Flot lang afslutning. Supervin | 180 kr. Tilbudspris"
94/100 Mad & Monopolet
"Bobal bruges mere og mere som “solo-drue”, hvor den virkelig kan komme til sin ret. I næsen spiller den på alle tangenter, hvor der er duft af kirsebær, solbær, lakrids, vanilje, espresso, mørk chokolade, tobak og et hint af bacon. I munden er den cremet, fyldig og har masser af frugt, men absolut til den tørre side. Nok det bedste 100 % Bobal jeg nogensinde har smagt. 1 stk 339,95 – TILBUD V/ 6 FL. 179,95"
93/100 Houlberg
"Den er animalsk og mere landlig og bondsk end foregående ... svedige landmænd, mødding samt nogle mælkede noter. Der er sorte oliven, en mørk og fyldig frugt af brombær, sorte kirsebær, enebær, estragon, kakaopulver samt tør, engelsk lakrids, tobak, grønne urter og bitter kaffegrums. Smagen er fyldig ... har både noget sødme i frugten, men også lidt peber, som lige river lidt i smagsløgene. Der er vildt tørre og vilde tanniner, som også river i dig ... tørrer munden totalt ud, så dermed bliver det samlet en kraftfuld vin, der kan puste et stearinlys ud. Det er som sidst både bulder og elegance på én gang, men i denne årgang fylder bulderet lidt mere end tidligere, men med rank, lys bitterhed i frugten. 93 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 339,95 kr., mens prisen er 179,95 kr. ved køb af 6 flasker. Vinanmeldelse 5,5/7"
93/100 WineWherever, Rasmus Christensen
"Her har Bobal-druen fået alt hvad den kan trække. Både alle de mørke noter som søde brombær, frugtfylde, rålakrids og midelhavsurter, men på den anden side står en kraftfuld syre sammen med en kalket mineralitet og modne og ungdommelige tanniner. En powerfuld vin der smager godt nu, og som vil udvikle sig over de kommende år. 1 stk 339,95 – TILBUD V/ 6 FL. 179,95"
......
Tidligere årgange:
International Trophy Winner – Decanter (årg. 2011)
(Best in show Red Spanish Varietals over £15)
“This is what you want from a Spanish red. It has concentrated, lavish, opulent fruit – great flavours, lovely depth and with an underlying freshness… Tempranillo normally lays claim to this Trophy, but not so this year. Bobal is a grape that has not always enjoyed a stellar reputation. It’s often been thought of as a variety only good enough for simple or bulk wines. With this bottling, however, Mustiguillo has shown that it can be truly world class."
94-97/100 Houlberg (årg. 2019)
"WAUW for en duft … mørk og fyldig, animalsk og landlig, men alligevel på en ren, kølig, mælket og frisk frugt. Der er både lidt mørke bær som brombær, sorte kirsebær og måske endda en smule enebær tilsat tør, engelsk lakrids, estragon, kakaopulver … og virker faktisk lidt slankere samt køligere i udtrykket end 2018’eren. Det gælder også smagsmæssigt, hvor der fra første fløjt kommer masser af vilde og mundudtørrende tanniner, godt med peber samt en frisk og stram syre. Samtidig er det også en fyldig, kraftig, spicy og endda stærk vin, som næsten kan blæse alle små lam omkuld. Det er både bulder og elegance på én gang … nogle vil blive skræmte, mens andre bare vil elske den tørre lussing og jeg tilhører sidste slags." (vurderet ved kr. 269,95)
96/100 Guìa Proensa (årg. 2011)
95/100 GuÍa Peñin (årg. 2010)
95/100 Verema (årg. 2016)
94-95/100 Vinum Magazin (årg. 2016)
"Subtle, light vegetal nose, some green fruit and herbal notes, some juniper, first ripe red berries on an elegant nose. Juicy as well as racy and tight style, elegant and very dense, straightforward, yet complex. Demanding and anything but simple, pure and straightforward. Has class: Freshness, minerality, structure and fruit are in balance. time and potential."
94+/100 Robert Parker (årg. 2019)
"The 2019 Finca Terrerazo has similar parameters to the 2018 I tasted next to it: 14% alcohol, a slightly lower pH (3.542) and higher acidity (6.15 grams measured in tartaric acid). It also fermented in 3,500- and 5,000-liter oak vats with indigenous yeasts and a soft extraction, and it had an élevage in those containers of 18 months. There is a step up in precision here, quite noticeable when tasting it next to the 2018. It's subtle, elegant and insinuating. It was a very good vintage for this wine. In 2018, the vineyards suffered from hail, and the wine shows more clarity here, it's more transparent and pure, it has symmetry and very fine tannins. This has to be the finest Finca Terrerazo so far. 29,360 bottles produced. It was bottled in June 2021."
94/100 Guia Peñin (årg. 2018)
"COLOUR: Cherry. AROMA: complex, expressive, spicy chalk PALATE: full, long, persistent,balanced, tasty"
94/100 Guìa Repsol (årg. 2011)
94/100 Mad & Monopolet (årg. 2019)
"Denne vin er lavet på 100 % Bobal, som er en spansk drue, der ofte bruges i blandingsvine. I denne vin er de dog solo, og det er særdeles succesfuldt. I næsen har den et hav af noget, som vælder op af glasset - brombær, mørke kisebær, finsk lakrids, læder, kærnemælk og bacon. Den er dyb, intens, kraftig i munden og har både tanniner, syre og en let frugtsødme. Det hele er utroligt velintegreret og hænger vildt godt sammen - et særdeles velkomponeret glas." (vurderet ved kr. 269,95)
93/100 "UGENS VINHIT" Rolf Madsen, Vinexpressen (årg. 2018)
"Ugens vinhit er en sjældent god spanier fra vinhuset Mustiguillo. Druen er den spanske bobal, der giver renskurede, velstrukturerede og blodrige vine, når det er bedst – og det er Mustiguillo! Sammenlignes den med de store vine fra fra Rioja og Ribera del Duero – ja så er prisen jo nærmest latterlig lav! Spansk, når det er bedst! Voldsom dyb næse, hvor man finder indslag af brombær, brændte flintesten, lidt kærnemælk, stødt sort peber og et bagtæppe af lakrids. Blodrig og intens vampyrvin med en vidunderlig dybde, der flankeres af en saftig garvesyre, som griber tilpas fat om frugtsødmen. Jeg er i ekstase…. Ugens vinhit!" (vurderet ved en tilbudspris på kr. 269,00)
93/100 - WineWherever, Rasmus Christensen (årg. 2019)
"Bobal når den er bedst! Godt med krydrede, mørke vilde bær, der står omkranset af velduftende brændenælder. Den har en slank krop med en kraftfuld syre, ungdommelige tanniner og en mineralsk afslutning. Den er både kraftfuld og samtidig behersket, hvilket giver en seriøs vin med masser af friskhed. Den fungerer virkelig godt. " (vurderet ved kr. 269,95)
93/100 Ekstra Bladet (årg. 2018)
"Vin på bobal druen fra en af de få vino de pago ejendomme i Spanien. Krydret i udtrykket med varme noter i duft og smag. Medium koncentration, saftig og imødekommende med en fin dybde og en pæn lang krydret afslutning. Spændende vin."
Nyd den til lam, saftige steaks, barbeque, simremad, svamperetter, kraftige tapas og modne oste. Server ved 16-18°C
Vinen er fremstillet på 100% Bobal, som håndhøstes fra op til 75 år gamle, økologisk dyrkede og fritstående buskvine i El Terrerazo. Det kuperede og kalkholdige terroir ligger i 800 meters højde, hvor solen er ekstra intens og frugtfremmende, mens de kølige nætter giver druer og vin med frisk mineralsk balance i behold. Kunstvanding er bandlyst.
Hver enkelt lille parcel høstes og vinificeres separat. De afstilkede druer dobbeltsorteres, mens vinens terroirpræg understøttes spontangæring med markens og kælderens naturligt forekommende gærstammer. Vinen gærer på åbne trækar i 8-10 dage, mens manuelle ”punch downs” sørger for skånsomt udtræk af farve, frugt og tanniner fra drueskindet. Efter endt gæring lader Toni Sarrión drueskallerne udbløde i yderligere 10-12 dage for ekstra struktur og smagsdybde. 30% af vinen modner 14 måneder på 225 og 500 liter franske egetræsfade, mens de resterende 70% ligger på smagsneutrale og frugtbevarende fade i størrelsen 3500 til 5000 liter.
Om Mustiguillo
Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.
Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.